Lukemattomia kirjoja

Syksy on hyvää lukuaikaa. Myös uusia kirjoja on luvassa rutkasti - tosin vain hintsusti ehtaa scifiä. Ei tunnu kummoiselta, jos yksi loppuvuoden odotetuimmista tieteiskirjoista on David Brinin Existence, joka kertoo vieraan elämänmuodon kanssa tapahtuvasta ensikohtaamisesta.

Elizabeth Hand on mielenkiintoinen kirjailija, jonka teksteistä huokuu väkevä eletyn elämän maku. Kannattaakin tutustua Handin ensimmäiseen suomennokseen, tänä syksynä julkaistavaan Pimeää kohti -romaaniin, heti kun se on mahdollista.

Hand on kuitenkin parhaimmillaan pitkän novellin, tuon harmillisen ongelmallisen mittaisen kerronnan parissa. Uutuusteos Errantry: Strange Stories kokoaa yhteen kirjailijan kahdeksan viimeaikaista tekstiä. Niiden parissa ajatus saa tehdä tosissaan töitä, jotta Handin kuvaama jokapäiväisen outouden ja rikkinäisten unelmien mahdoton todellisuus aukeavat. Luvassa tiukkoja tarinoita, joissa kukaan ei ole viaton.

Finncon 2012 on tätä lukiessa jo utuinen muisto, mutta sen kirjailijavieraat eivät häviä minnekään. Lois McMaster Bujoldin neljästoista Vorkosigan-teos, Captain Vorpatril's Alliance, on eittämättä kiinnostava sf-kirja.

Odotettua teosta tähdittää idiootti-Ivan. Asioista yleensä hyvin perillä olevat tahot ovat kirjan jo lukeneet, ja heidän mukaansa kyseessä on sarjan parhaimmistoon kuuluva teksti, joka vertautuu suosiollisesti A Civil Campaignin huumorilla höystettyyn romanttiseen sf-seikkailuun.

Liz Williams taasen kertoi saaneensa juuri valmiiksi Worldsoul-sarjan seuraavan osan, joten fantasiakirjastonhoitajien seikkailuista innostuneille on piakkoin ilmestymässä lisää luettavaa.

Ensi vuoden Finncon-vieraiden tulevasta julkaisutoiminnasta ei ole vielä satavarmaa tietoa, mutta huhujen mukaan sekä Peter Wattsilta että Aliette de Bodardilta olisi odotettavissa uutta tuotantoa. Puhumattakaan siitä, että kotimainen kunniavieras J. Pekka Mäkelä on Wattsin tulevan Blindsight-suomennoksen kääntäjämestari!

Sen sijaan vuoden 2014 kunniavieraaksi saapuvan Elizabeth Bearin tuoretta novellistiikkaa on luvassa ihan koht’sillään, kun Shoggoths in Bloom and Other Stories -teos ilmestyy. Nimensä kokoelmalle antanut pitkä novelli voitti taannoin Hugon, eikä muistakaan teksteistä ole pahaa sanottavaa.

Bear on innostava kirjoittaja, joka sujahtaa luontevasti aiheeseen kuin aiheeseen ja lajityypistä toiseen jos kolmanteenkin. Älkää missatko tämän tädin teosta!

JUKKA HALMEEN LUKEMATTOMIA KIRJOJA -UUTISPALSTA JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ