• Alkukuvat

  Body: 

  Maailmalla liikkuu sanonta, jonka mukaan Tähtivaeltaja on galaksin kovin - ja älykkäin - populaarikulttuurilehti. Tosi on, mitäpä sitä kieltämään. Ilman on paha elää.
   
  Tähän numeroon kehittyi lähes huomaamatta kaksi teemaa. Ensimmäinen niistä on palkittujen kotimaisten tekijöiden esiinmarssi.
   
  Nuoria suomalaisia naiskirjailijoita esittelevässä sarjassa valokeilaan pääsee nyt omintakeisia tarinoita kutova, Runeberg-palkittu Tiina Raevaara. Hän ammentaa aihepiirinsä usein alitajunnasta, painajaisten ja näkyjen maailmasta.
   

 • Lukemattomia kirjoja

  Body: 

  Syksy on hyvää lukuaikaa. Myös uusia kirjoja on luvassa rutkasti - tosin vain hintsusti ehtaa scifiä. Ei tunnu kummoiselta, jos yksi loppuvuoden odotetuimmista tieteiskirjoista on David Brinin Existence, joka kertoo vieraan elämänmuodon kanssa tapahtuvasta ensikohtaamisesta.

  Elizabeth Hand on mielenkiintoinen kirjailija, jonka teksteistä huokuu väkevä eletyn elämän maku. Kannattaakin tutustua Handin ensimmäiseen suomennokseen, tänä syksynä julkaistavaan Pimeää kohti -romaaniin, heti kun se on mahdollista.

 • Haastattelussa Tiina Raevaara

  Body: 

  Ideapajasta nousevia näkyjä
  Haastattelussa Tiina Raevaara

  Tarinoissa on lentäviä olentoja, koneihmisiä, väkeviä luontokuvauksia ja pinnan alla vaanivaa uhkaa. Yhtä lailla niissä voi olla painajaismaisia visioita, tuhoutunut maailma ja rivien väliin jääviä sanomattomia asioita. Tiina Raevaaran teokset ovat haastavia mutta myös palkitsevia.

 • Kirja-arvostelut

  Body: 

  Steph Swainston
  Uusi maailma

  The Modern World
  Suom. J. Pekka Mäkelä. Like

  Uusi maailma on Steph Swainstonin kolmas Nelimaa-romaani. Kuolemattomien Piiri johtaa ihmiskunnan sotaa jättihyönteisiä vastaan Keisarin suoman ikuisen elämän turvin. Muurahaismaiset turilaat ovat pysäyttämätön luonnonvoima, joka edetessään syö tyhjäksi kokonaisia planeettoja.

 • Sarjakuva-arvostelut

  Body: 

  Ennen kuin Jeph Loeb ja Tim Sale loivat lähes 400-sivuisen The Long Halloween -tarinan he harjoittelivat teemaa kolmella lyhyemmällä halloween-sarjalla. Ne on koottu yksiin kansiin Batman: Riivattu ritari -kirjaksi (Egmont).

 • Ernest Cline

  Body: 

  Ernest Cline
  Mechagodzilla vastaan Pac-Man

  Anorakin almanakka kertoo: "Ihmisenä oleminen on yleensä totaalisen perseestä. Pelit ovat ainoa asia, joka saa elämän tuntumaan siedettävältä."

  Ernest Cline syntyi takapajuisessa Keskilännen pikkukaupungissa uskonnolliseen perheeseen. Paikkakunnalla, jossa ruoste- ja raamattuvyöhykkeet kohtaavat. Kaupungissa oli 25 kirkkoa ja yksi kirjasto, muttei yhtään pelihallia. Tulevaisuus näytti ankealle, eikä asiaa auttanut, että poika nimettiin Muppet-hahmon mukaan.

 • DVD-arvostelut

  Body: 

  The Martian Chronicles
  (USA-versio)

  Kolmiosainen tv-minisarja The Martian Chronicles (1980) perustuu vastikään virvelinsä marsuille myyneen Ray Bradburyn klassikkokirjaan - ja on kirjailijan itsensä mukaan tylsä kuin mikä. Aivan näin kehno ei Richard "Olen legenda" Mathesonin käsikirjoittama ja brittiläisen Michael Andersonin ohjaama luomus sentään ole. Vaikka toteutus äärimmäisen löysä onkin.

 • Keinomaailman reunalla

  Body: 

  Kukapa ei rakastaisi Batmania, tuota yön synkkiin varjoihin kääriytyvää goottilaista höpönassua! Itse asiassa tunsin hänet nuorempana nimellä Lepakkomies, kun sankareiden nimet vuonna nauris ja nuija vielä suomennettiin.

  Pitkän linjan miehenä Batman on ehtinyt seikkailla kymmenissä videopeleissä aina moisten keksimisestä lähtien. Kirjavaan joukkoon mahtuu luonnollisesti sekä hyviä että huonoja tuotoksia, mutta yleensä tämän kaltaiset rahastukset kannattaa jättää suosiolla syrjään.

 • Elokuva-arvostelut

  Body: 

  The Dark Knight Rises
  - Yön ritarin paluu

  Christopher Nolanin Batman-trilogia jäänee historiaan sekä yhtenä kaikkien aikojen kunnianhimoisimmista supersankarifilmeistä että äärimmäisen näkemyksellisenä toimintaelokuvasarjana. Trilogian päättävä Yön Ritarin paluu on ongelmallinen mutta poikkeuksellisen korkealle kurottava Hollywood-tuotos.