Kirja-arvostelut

Steph Swainston
Uusi maailma

The Modern World
Suom. J. Pekka Mäkelä. Like

Uusi maailma on Steph Swainstonin kolmas Nelimaa-romaani. Kuolemattomien Piiri johtaa ihmiskunnan sotaa jättihyönteisiä vastaan Keisarin suoman ikuisen elämän turvin. Muurahaismaiset turilaat ovat pysäyttämätön luonnonvoima, joka edetessään syö tyhjäksi kokonaisia planeettoja.

Piirin tuorein suunnitelma turilaiden lyömiseksi on rakentaa valtavia patoaltaita, joiden alle hukutetaan vihulaisten valtaamia maa-alueita. Näin kitiinikuoriset, uimakyvyttömät hyönteiset on tarkoitus ajaa tekojärvi kerrallaan yhä kauemmas pohjoiseen. Kunnianhimoinen hanke osoittautuu lopulta kaikkien aikojen pahimmaksi virhearvioksi.

Keisarin airuen, Nelimaan ainoan lentokykyisen ihmisen, Jant Shiran arkea hankaloittavat muutkin ongelmat. Mieltä painaa sadan vuoden takainen verilöyly, jossa turilaat teurastivat tuhansia sotilaita ja Jant oli itsekin vähällä kuolla. Lisäksi jousiampujamestari Salama vaatii, että Jantin olisi löydettävä hänen karkuteillä olevan tyttärensä. Isäänsä vastaan kapinoiva, elämänkokemuksia janoava teini on hävinnyt Hacilithin kaupungin vaarojen täyteisille kaduille etsimään itseään.

Huumehuuruisen nuoruutensa näillä sivukujilla viettäneelle Jantille paluu vanhoille kotiseuduille on täynnä koukuttavia houkutuksia. Miten helppoa olisikaan jälleen antautua todellisuutta pehmentävien aineiden vietäväksi...

Nelimaassa vuosisadat vierivät, ihmissukupolvet vaihtuvat, mutta Keisari ja Kuolemattomien Piirin jäsenet pysyvät muuttumattomina. Pysähtyneiden vesien maailmassa myös yhteiskunnallinen ja teknologian kehitys on jämähtänyt paikoilleen. Ikiaikainen status quo on kuitenkin helisemässä, kun Jumalalta saadun mandaatin voimin hallitsevan Keisarin erehtymättömyys - sekä tarkoitusperät - kyseenalaistetaan.

Tällä kertaa Swainston antaa äänen myös muille henkilöille kuin Jantille - ja asettaa pääkertojansa luotettavuuden epäilyksen alle. Aina ei kannata uskoa, mitä ex-nisti satuilee.

Romaanissa käsitellään ihmisyyden keskeisiä kysymyksiä. Niin nuoruuden tunteenpaloa, petollista riippuvuutta, isäsuhdetta, rakkautta, uskontoa, nostalgiaa kuin kuolemattomuuden kaipuutakin. Todellisessa maailmassa äly ja viisaus eivät useinkaan käy käsi kädessä. Mutta vapaus kasvaa ja muuttua, erehtyä ja oppia on ihmisen arvokkain ominaisuus.

Uusi maailma on fantasiaromaanien aatelia. Kirjan vetävässä kerronnassa lomittuvat hienosti hahmojen henkilökohtaiset angstit, massiiviset taistelukohtaukset sekä hämmästyttävät käänteet, jotka vetävät kerta toisensa jälkeen maton lukijan jalkojen alta. Uskomattoman rikas ja omaperäinen tarina herättää Nelimaan pakahduttavasti henkiin. Loistoon, johon harvempi alan teos on koskaan yltänyt.

Toni Jerrman
 

KIRJA-ARVIOT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm. Iain M. Banks: Pintakuvio, Liz Williams: Aavekauppiaan tytär, Andrzej Sapkowski: Haltiain verta, Jan Salminen: Äidinmaa, Maria Turtschaninoff: Helsingin alla, Eija Lappalainen & Anne Leinonen: Hiekkasotilaat, Tuomas Salovaara (toim.): Huomenna ne tulevat ja muita eriskummallisia kohtaamisia, Juri Nummelin (toim.): Mannerheimin seikkailuja, J. S. Meresmaa: Mifongin perintö, Salla Simukka: Jäljellä, Andrei Volos: Animaattori, Jennifer Egan: Aika suuri hämäys, Ransom Riggs: Neiti Peregrinen koti eriskummallisille lapsille, Guillermo del Toro & Chuck Hogan: Yö ikuinen, H. P. Lovecraft: Hautausmaan kauhu ja muita kertomuksia, Veronica Rossi: Paljaan taivaan alla ja Damian Dibben: Historian vartijat: Myrsky nousee