Antikuvat

Neil Gaiman
Hautausmaan poika
(The Graveyard Book)
(Suom. Inka Parpola. Otava)

Kiitettävän pikaisesti suomeksi saatu Hautausmaan poika on maailmalla uitettu mitaleissa ja palkinnoissa. Suosionosoitusten ohessa useampikin kriitikko on julistanut kirjan Gaimanin parhaaksi romaaniksi. Itse en menisi näin pitkälle, sillä vaikka teos onkin erinomainen, se ei tavoita Tähtisumun tai Coralinen täydellisyyttä.

Kauhukuvastoa hyödyntävä Hautausmaan poika käynnistyy pimeydessä välkkyvän veitsen sivalluksella. Mies nimeltä Jack on murhannut kaksilapsisen perheen isän, äidin sekä vanhemman lapsen. Jäljellä on enää hädin tuskin taaperoikään ehtinyt piltti.

Tämä vauva on kuitenkin kova poika vaeltelemaan. Öisten äänten herättämänä hän kapuaa talosta kadulle ja läheiselle hautausmaalle. Siellä puolitoistavuotiaan orvon ottavat suojiinsa herra ja rouva Owens, aavepariskunta, joka muiden paikalle haudattujen tavoin asuttaa hylättyä kalmistoa.

Nerokkaasta lähtökohdastaan Gaiman punoo mielikuvitusta kutkuttavan nuortenkirjan, jonka herättämistä väristyksistä nauttivat varmasti vielä useat esiteinisukupolvet - meistä vanhemmista lukijoista nyt puhumattakaan.

Eikuksi (nimestä Ei-Kukaan) kutsuttu poika varttuu hautuumaalla keskellä kummituksia, guuleja, noitia ja vampyyrejä. Hän seikkailee vanhan kalmiston metsittyneimmissä kolkissa, muinaishaudoissa ja toisissa maailmoissa. Saa tapa- ja historiaoppia satoja vuosia aiemmin kuolleilta lehtoreilta sekä leikkii piilosta Viktorian aikaisen sisarusparven kanssa.

Gaiman on ahtanut teokseensa myös epätoivoiseksi sivujuonteeksi jäävän ennustuksen sekä hyvän ja pahan ikuisen taistelun. Ilman moista kliseepukkaustakin olisi selvitty.

Pienestä epätasaisuudestaan huolimatta Hautausmaan poika on kepeän hauskalla mutta aina yhtä taitavalla sanankäytöllä sivelty romaani, joka lumoaa kuin huikein kummitusjuna-ajelu.

"'Meikäläinen ei muista mitään ajoista ennen guuliutta', kuuluisa kirjailija Victor Hugo ilmoitti."

Toni Jerrman

KIRJA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 3/09:ssä. Mukana teoksia mm. seuraavilta kirjailijoilta: Alastair Reynolds, Lois McMaster Bujold, William S. Burroughs, Ursula K. Le Guin, H. P. Lovecraft, Carlos Ruiz Zafón, Terry Pratchett, Helena Waris, Anu Holopainen, Heikki Morgan Hämäläinen, Harri Kumpulainen, Nelli Hietala, Timo Surkka, Hannele Mikaela Taivassalo ja Kari Tanskanen.