Oblivion High - Suomi-mangan huipputuote

Teinejä, ihmissuhdesotkuja ja vedenhenki Näkki.
Väärinkäsityksiä, romansseja, komediaa ja aidon elämän makua.
Koululaisten arki vääntyy kutkuttavaan solmuun
uudessa kotimaisessa mangasarjassa.

Yhdysvalloissa paikallisten piirtäjien tekemät mangatyyliset sarjakuvat ovat jo iso bisnes. Suomessakin erilaiset mangapiirrosoppaat käyvät kaupaksi kuin häkä ja jokainen kynnelle kykenevä pyrkii luomaan oman Japani-vaikutteisen mestariteoksensa.

Ammattimaisesti toteutetut Suomi-mangat ovat kuitenkin yhä harvinaisuuksia. Ensimmäinen ison kustantamon kautta julkaistu kotimainen manga-albumi on vuonna 2006 ilmestynyt Kalevala-henkinen Vesi oli mustaa (Otava, TV 1/06). Valtaisan mediajulkisuuden saattelema sarjakuva myi 2500 kappaleen ensipainoksensa loppuun kolmessa viikossa.

Vesi oli mustaa -teoksen piirtäjä, graafikko Nina von Rüdiger löytyy myös maaliskuussa käynnistyneen Oblivion High -sarjan takaa (Otava). Viisiosaiseksi suunnitellun kokonaisuuden käsikirjoituksesta vastaa kriitikkonakin tunnettu Johanna "Joc" Koljonen. Yhdessä Nina ja Johanna ovat nimimerkki Ms Mandu.

Parivaljakko vieraili heinäkuussa Tampereella Animecon 2008 -tapahtuman kunniavieraina. Tällöin Tähtivaeltajallekin tarjoutui tilaisuus haastatella kotimaisen sarjakuvakentän tuoreita tähtiä.

Miksi päädyitte toteuttamaan sarjan mangamuodossa? Vaikuttiko tähän kenties kaupallinen tarkoitushakuisuus?

Nina: Pöh, kaupallisuus ei ole koskaan ollut lähtökohtana hommissani. "Valitettavasti", voisi pankkitilini tähän tokaista. Mutta olen heikkona japanilaiseen/aasialaiseen kerrontaan, ja koska aina funtsin sarjakuvan ensin päässäni elokuvan muodossa, mangadramaturgia istuu minulle kuin hansikas käteen.

Joc: En koe käsikirjoittavani mangaa, vaan ihan vain sarjakuvaa. Mangasta takkiin on tarttunut lähinnä vapaus tehdä "what the fuck" -juonenkäänteitä, kuten ykkösalbumin muotikuvaukset.

Mangassa on ihan luonnollista, että juoneen ilmaantuu tyhjästä rönsyilyltä näyttäviä käänteitä, joiden relevanssi ei ehkä aukea heti - tai välttämättä koskaan. Ensin sain tyylistä autopahoinvointia, koska olen itse täysi rakennefasisti, mutta nyt se on mielestäni aika ihanaa.

Aiemmin tuollainen kerronta oli minulle tuttua lähinnä ranskalaisista toimintaelokuvista, joissa mopo karkaa usein lopussa käsistä. "Se olikin paha kaksoissisar ja natsiyliopisto!" Mutta Ranskassahan animea onkin katsottu jo vuosikymmeniä.

MS MANDUN MAINIO HAASTATTELU JATKUU TÄHTIVAELTAJA 3/08:ssa!