DVD-kuvat

Star Odyssey
aka Sette uomini d'oro nello spazio
(USA-versio)

Suomessa Matka tuntemattomaan -nimellä videolla käväissyt Alfonso Brescian Star Odyssey (1979) on huomattavasti edeltäjäänsä, War of the Robotsia, tapahtumarikkaampi räiskäle.

Verkko-ovea päin juosseen näköinen kultanaamapahis on ostanut Maapallon ja kaikki sitä asuttavat eliöt universumin valtiaiden huutokaupasta. Nyt hän pyrähtää planeetalle polkkaperuukkisten androidiensa kera orjia noutamaan. Mahtava muovikaulus tutisten mies räjäyttelee ensi töikseen Maan sotilastukikohdat tuhkaksi. Kohtaus on tosin toteutettu vanhoilla filminpätkillä, joissa pommien alle sortuu ihan tavallisia taloja.

Jo turhankin tutuksi käyneessä Maan avaruuspuolustuskeskuksessa ollaan pulassa. Kyseessä on ensikosketus muukalaisrotuun, mutta edes atomitykit eivät vahingoita indiriumista tehtyä ufoa! Apuun on pakko huutaa omapäinen professori Morey, sillä hän on älyltään ainakin 200 vuotta muuta ihmiskuntaa edellä. Kaljupään viitan kaulus ei ole kuitenkaan yhtä iso kuin avaruuslordilla, mikä ei lupaa hyvää.

Moreyn ylipuhuminen pelastusoperaatioon annetaan rinta rottingilla kulkevalle Errol Flynn -viiksiniekalle. Hän heilastelee valtavan permanentin alle piiloutuneen Irenen kanssa, joka on sattumoisin Moreyn sisarentytär. Tässä vaiheessa muistetaan myös toistella, että proffan on turha toivoa tehtäväänsä minkäänlaista tukea Maan avaruusvoimilta. No sepäs älykästä. Onneksi kummankin puolen kaulusveikoilla on telepaattisia kykyjä, joilla voi ottaa toisistaan mittaa ihan vaan naamaansa vääntelemällä.

Ja kun kerran on hyvä idea keksitty, ei sitä kannata heittää hukkaan. Niinpä myös Irenen ex-heila, renttumainen mutta hyväsydäminen Dirk Laramie, osaa tuikuttaa silmiään hypnoottisesti. Tästä on apua erityisesti uhkapeleissä. Miehen statusta vain kasvattaa musta paita, johon on paljeteilla kirjailtu hopeankimmeltävä hämähäkin kuva.

Pääosa elokuvasta kuluu siihen, että professori Morey kokoaa Irenen avulla "vanhan jenginsä" jälleen kasaan. Poppooseen kuuluvat Dirkin ohessa Hercules-androidia vastaan nyrkkeilevä pomppuihme Norman, avaruusvankilaan suljettu kemistipariskunta sekä kaksi toisiinsa rakastunutta robottia. Ja voi pojat sitä ottelua, jossa peltikypärään puetun ihmisen näköinen Hercules saa Normanilta köniinsä. Täydet pisteet myös naispuolisen kemistin ihoa nuolevasta supersankariasusta, josta Imagellakin oltaisiin kateellisia.

Ilmeisesti lapsikatsojien hurmaamiseksi tarkoitettu robopariskunta onkin sitten jotain aivan muuta. Joulutähdet päässään keekoilevat ankannäköiset metallipöntöt pelastetaan kaatopaikalta, jossa ne ovat yrittämässä kaksoisitsemurhaa, koska eivät ikinä voi täydellistää rakkauttaan. Huumoripuolen takaamiseksi naisrobotilla on pitkät silmäripset ja se nalkuttaa kuin kliseinen vaimohahmo: "Näin ihan selvästi, että flirttailit sen kengänkiillottimen kanssa!" Hubaa piisaa...

Ampuilun, valomiekkailun ja kahjojen juonenkäänteiden jälkeen filmi päättyy armeliaan lyhyeen avaruustaisteluun.

Star Odyssey -kokemuksen jäljiltä aivot ovat niin tahmassa, että kritiikkeihin oleellisena osana kuuluvat syväanalysoinnit sekä arvottamiset saavat suosiolla jäädä jollekin toiselle vuosisadalle.

Jos pikkuseikoista halutaan nipottaa, niin Alphan dvd-julkaisussa filmikelojen järjestys on mennyt hieman sekaisin... Esim. alkuun kuuluva huutokauppakohtaus nähdään vasta filmin puolivälissä. Mutta eipä tämä muutenkin sekopäistä tarinankuljetusta pahemmin haittaa.

    Leffa    • tai •••••
    Kuva    ••
    Lisät    •

Toni Jerrman

DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 3/08:ssa. Mukana mm. La Bête, War of the Robots, The Beast in Space, Futurama: The Beast with a Billion Backs, Batman: Gotham Knight, The Notorious Bettie Page, Kaena: The Prophecy, Outpost, Rise, Fido, Rottweiler ja Bug.