• Antikuvat

    Body: 

    Tiina Raevaara
    Eräänä päivänä tyhjä taivas
    (Teos)

    Tähtivaeltajaan kirja-arvosteluja tekevältä Tiina Raevaaralta on ilmestynyt kiehtova esikoisromaani. Eräänä päivänä tyhjä taivas on periaatteessa postapokalyptinen selviytymistarina, mutta käytännössä teos kutoo vertauskuvallista sisäavaruusmatkaa, jossa satujen kuvasto yhtyy alitajunnan alkemiaan.

  • Elokuvat

    Body: 

    Babylon A.D.

    Mathieu Kassovitz hallitsee toimintajännäriensä pilaamisen hilseestä ammennetuilla lopetuksilla. Purppuravirtojen deus ex machina -päätös vetäisi kunnon smäidät juonesta kiinnostuneen katsojan naamalle, eikä Babylon A.D.:ssä jäädä pekkaa pahemmaksi. Leffan viimeinen vartti on niin kamalaa kuraa, että sen takia koko elokuvaa on mahdoton ottaa vakavissaan. Tosissaan ottaminen on muutenkin vähän niin ja näin, sillä tämän tason über-machoilua ei kukaan muu enää kehtaisi tehdä tuikitotisella naamalla - silleen hiki pinnassa isoa torttua vääntäen.

  • Oblivion High - Suomi-mangan huipputuote

    Body: 

    Teinejä, ihmissuhdesotkuja ja vedenhenki Näkki.
    Väärinkäsityksiä, romansseja, komediaa ja aidon elämän makua.
    Koululaisten arki vääntyy kutkuttavaan solmuun
    uudessa kotimaisessa mangasarjassa.

    Yhdysvalloissa paikallisten piirtäjien tekemät mangatyyliset sarjakuvat ovat jo iso bisnes. Suomessakin erilaiset mangapiirrosoppaat käyvät kaupaksi kuin häkä ja jokainen kynnelle kykenevä pyrkii luomaan oman Japani-vaikutteisen mestariteoksensa.

  • Elokuvaa suurempia visioita - katastrofeja valkokankaan molemmin puolin

    Body: 

    ”One is always considered mad when one perfects something that others cannot grasp.” -Ed Wood

    Mitä yhteistä on nimillä David Lynch, Terry Gilliam, John McTiernan, Richard Stanley ja Paul Verhoeven? Aivan, he ovat kaikki miehiä. Mutta jokainen on myös ollut ohjaamassa ison luokan scifi- tai fantasiaelokuvaa, josta on tullut totaalinen floppi.

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Star Odyssey
    aka Sette uomini d'oro nello spazio
    (USA-versio)

    Suomessa Matka tuntemattomaan -nimellä videolla käväissyt Alfonso Brescian Star Odyssey (1979) on huomattavasti edeltäjäänsä, War of the Robotsia, tapahtumarikkaampi räiskäle.

    Verkko-ovea päin juosseen näköinen kultanaamapahis on ostanut Maapallon ja kaikki sitä asuttavat eliöt universumin valtiaiden huutokaupasta. Nyt hän pyrähtää planeetalle polkkaperuukkisten androidiensa kera orjia noutamaan. Mahtava muovikaulus tutisten mies räjäyttelee ensi töikseen Maan sotilastukikohdat tuhkaksi. Kohtaus on tosin toteutettu vanhoilla filminpätkillä, joissa pommien alle sortuu ihan tavallisia taloja.

  • Kutzpah

    Body: 

    Avaruusoopperassa on yhtä paljon harmaan sävyjä kuin televisiossa ennen väri-tv:n keksimistä. Yksi huomionarvoinen jakolinja on se, miten realistinen kirjailijan luoma maailma on suhteessa valonnopeuden universaaliin rajoitteeseen. Jos kirjailija sallii tämän lainalaisuuden sivuuttamisen, se pitää perustella madonrei'illä, aliavaruushypyillä tai jollain muulla fiktiivisellä mekanismilla. Jos taas pysytään tiukasti realismissa, täytyy siitäkin aiheutuvat ongelmat käsitellä jotenkin.

    Mittakaavan suunnattomuus on yksi avaruusoopperan kiinnostavimpia kysymyksiä. Sen käsittely tuo tarinoihin uudenlaisia kosmisia, filosofisia ja psykologisia ulottuvuuksia.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Risto Isomäen Tähtivaeltaja-palkitun Sarasvatin hiekkaa -romaanin sarjakuva-adaptaatio (Tammi) räjäyttää pankin.

    Petri Tolppasen sovittama ja Jussi Kaakisen piirtämä 72-sivuinen albumi on ammattimaista, helposti kansainvälisen vertailun kestävää työtä. Ja mikä hienointa, tarina on saatu toimimaan luontevasti sarjakuvan ehdoilla - sisältöä silti köyhdyttämättä. Näin onnistuneisiin muutoksiin taidemuodosta toiseen törmää äärimmäisen harvoin.

  • MANGA TOP 25

    Body: 

    Manga ja muu japanilainen populaarikulttuuri on viime vuosina vyörynyt heinäsirkkaparven lailla myös Suomeen. Todisteeksi kelpaavat niin kioskien ja kauppojen sarjakuvahyllyt, joissa mangapokkarit ovat syrjäyttäneet lähes kaiken muun sarjakuvan, kuin vaikkapa tämänvuotinen Finncon-Animecon, joka kokosi Tampere-talon liepeille lähes 10 000 Japani-fania.

    Tarjonnan paisuessa yhä useampi sarjakuvan ystävä tuntuu olettavan, että manga on vain teineille soveltuvaa luettavaa. Väärinkäsitystä vahvistaa suomenkielisten pokkarien vääristynyt valikoima sekä englanninkielistä mangaa myyvien liikkeiden asiakaskunta, joka painottuu nuorten suuntaan.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Mangafanien ennakkosuosikki, Hiroya Okun Gantz, on vihdoin räjähtänyt liikkeelle myös englanniksi.

    Tarinassa sekalainen joukko ihmisiä siepataan kuolemansa hetkellä huoneeseen, jonka keskellä möllöttää iso musta pallo. Hidastempoisen käynnistyksen jälkeen porukalle ilmoitetaan, että tästä lähtien heidän elämänsä eivät ole enää heidän omassa hallinnassaan - sen sijaan heidän tehtävänsä on tappaa muukalaisolentoja pallon käskyjen mukaisesti.