Manga ja muu japanilainen populaarikulttuuri on viime vuosina vyörynyt heinäsirkkaparven lailla myös Suomeen. Todisteeksi kelpaavat niin kioskien ja kauppojen sarjakuvahyllyt, joissa mangapokkarit ovat syrjäyttäneet lähes kaiken muun sarjakuvan, kuin vaikkapa tämänvuotinen Finncon-Animecon, joka kokosi Tampere-talon liepeille lähes 10 000 Japani-fania.
Tarjonnan paisuessa yhä useampi sarjakuvan ystävä tuntuu olettavan, että manga on vain teineille soveltuvaa luettavaa. Väärinkäsitystä vahvistaa suomenkielisten pokkarien vääristynyt valikoima sekä englanninkielistä mangaa myyvien liikkeiden asiakaskunta, joka painottuu nuorten suuntaan.
Yritä siinä sitten esittää vakavamielistä sarjakuvaharrastajaa, kun vieressä pikkutytöt kirkuvat innoissaan uuden Death Noten nähdessään.
Mutta kuten Tähtivaeltajassa on sauhuttu jo parinkymmenen vuoden ajan, mangaan mahtuu aivan kaikenlaista sarjakuvaa. Myös sitä varttuneelle lukijalle suunnattua kamaa, joka pistää aivot tvistaamaan ajatuksista, vetää viihdevaihteen kybälle tai hurmaa tunnelmallaan.
Näiden mestariteosten löytäminen satojen nimikkeiden joukosta aiheuttaa erinäisiäkin hankaluuksia. Vaan ei enää. Seuraaville sivuille on koottu nelihenkisen asiantuntijaraadin esittelyt kahdestakymmenestä parhaasta englanniksi ja viidestä suomeksi julkaistusta mangasta. Lisäksi kirjoittajat esittelevät lyhyesti muutamat omat suosikkinsa (4 engl., 1 suom.), jotka eivät mahtuneet mukaan kärkisijoille. Tämän kompaktin raamatun avulla sinäkin voit päivittää tietämyksesi ja laatia ostoslistan, jossa riittää hyvää luettavaa vuosiksi eteenpäin.
Top 25 -listauksessa huomiota on kiinnitetty ainoastaan sarjojen laadukkuuteen. Ei esimerkiksi siihen, että edustettuna olisi kattava katsaus mangan menneisyyteen ja tyylilajeihin. Tähtivaeltajassa kun ollaan, painotus on luonnollisesti scifin, fantasian ja kauhun suunnalla, vaikka toki mukaan mahtuu myös realistisia ja historiallisia visioita.
Monipuolisuuden takaamiseksi jokaiselta taiteilijalta on nostettu esiin vain yksi sarja. Osasta niistä on kirjoitettu Tähtivaeltajassa jo aiemmin, mutta onpa mukana aivan uusiakin tuttavuuksia. Listaus on tekijöiden mukaisessa aakkosjärjestyksessä.
Gambatte kudasai.
LÄHES 20-SIVUINEN MANGA TOP 25 -SUURKATSAUS TÄHTIVAELTAJA 3/08:ssa!!!!
Tähtivaeltajan aiemmat manga- ja animeartikkeli:
Ari-Matti Sarén:
Kazuo Koike - Mangakäsikirjoittajien keisari (2/06, 11 s.)
Manga valtaa maailman (1/05, 13 s.)
ANIMEcalypse, Nyt! (1/04, 8 s.)
Scifi-animen uudet kasvot (1/01, 8 s.)
Toni Jerrman:
Anime-videot Suomessa (2/98, 4 s.)
Hayao Miyazaki - Lentokonetehtailijan poika (1/98, 15 s.)
Japani iskee jälleen (1/96, 8 s.)
Animeland (3/95, 10 s.) (loppuunmyyty)
Manga Mayhem! (4/93, 11 s.)
Akirasta Omenansiemenen kautta... (3/92, 8 s.) (lm)
Mangaa myös vuosittaisissa Sarjakuvavuosi-katsauksissa. Lisäksi yksittäisiä manga- ja/tai animearvosteluja lähes joka numerossa.