• Alkuvat

    Body: 

    Tervetuloa jälleen uuden tuhdin Tähtivaeltajan seuraan. Asiaa riittää nyt kokonaista 108 sivua!

    Vuoden 2005 suurin scifi-tapahtuma on ilman muuta Interaction-maailmancon, joka järjestetään Glasgow’ssa Skotlannissa elokuun alussa. Viimeksi eurooppalaisia hemmoteltiin vastaavan kokoluokan sf-festivaalilla kymmenen vuotta sitten - eikä seuraavaa ole näköpiirissä. Tsekkaa lisätietoja sivun 21 ilmoituksesta.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Johanna Sinisalo maailmalla

    Johanna Sinisalon Finlandia-palkitun Ennen päivänlaskua ei voi -romaanin jenkkiversio Troll - A Love Story on kerännyt runsaasti kiitosta paikallisilta kriitikoilta. Lisäksi kirja on ollut vahvasti esillä James Tiptree Jr. -palkintolautakunnan pohdinnoissa. Kuinka kisassa käy, selviää heinäkuun alussa järjestettävässä Gaylaxiconissa, jossa pysti jaetaan.

  • CHRISTOPHER PRIEST - Science fiction -kirjailija ilman genreä

    Body: 

    Kun Christopher Priestin viimeisin romaani, The Separation ilmestyi vuonna 2002, kustantaja tuntui tekevän kaikkensa, ettei kukaan lukisi kirjaa. Ensipainos ei tullut normaaliin tapaan kovakantisena, vaan pokkarina, ja itseään kunnioittavat lehdethän eivät Britanniassa pokkareita pahemmin arvostele. Simon & Schusterin alainen Scribner ei myöskään uhrannut kirjan mainostamiseen rahaa. Lisäksi takakansiteksti yritti epätoivoisesti esittää The Separationin uudentyylisenä sotakirjana, vaikka teos onkin vaihtoehtohistoriana selvää scifiä.

  • Antikuvat

    Body: 

    Tero Niemi & Anne Salminen

    Nimbus ja tähdet

    (Atena)

    Niin Portti- kuin Atorox-palkinnonkin voittaneilta Tero Niemeltä ja Anne Salmiselta on nyt ilmestynyt tuhti esikoiskirja täynnä Nimbus Avaruudentyttären seikkailuja. Kyseessä on erinomainen kokoelma perinteisiä tieteistarinoita. Timantinkirkasta avaruus-scifiä, joka nousee vaivatta alan parhaiden englanninkielisten saavutusten rinnalle - ja osin jopa ylikin, kiitos syvästi inhimillisen päähenkilönsä ja tematiikkansa.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Egmontin syystalvi on ollut kiireinen ja monipuolinen, joten kiintoisaa kamaa riittää vähän joka lähtöön. Ykkösnakkina riehuu tietysti Mike Mignolan 300-sivuinen Hellboy-kooste!

    Mustavalkoiseen kirjaan on koottu kolme ensimmäistä Hellboy-minisarjaa. Niissä Paranormaalin tutkimuksen ja puolustuksen toimiston palkkalistoilla oleva kivinyrkkinen pirujäbämme ottaa yhteen mm. itsensä Rasputinin kanssa. Venäläinen partaveikko ja hänen natsiapurinsa ovat manaamassa muinaisia kaaoksen lonkerojumalia takaisin maailmaan. Ragna rok tulee, oletko valmis?!

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Bubba Ho-Tep

    - Collector’s Edition

    (USA-versio)

    Joe R. Lansdalen paperille kirjaama Bubba Ho-Tep -novelli ilmestyi suomeksi vuonna 1997 - Kultaisella Moottorisahalla palkitussa Himon anatomia -novelliantologiassa. Viisi vuotta myöhemmin tämä kajahtanut taideluomus kääntyi myös elokuvaksi Phantasm-mies Don Coscarellin toimesta.

  • Ajan lyhyt historia: xeeleet

    Body: 

    ”Xeeleet - niin edistyneitä, että he saivat meidät muut näyttämään puissa-asujilta. Salaperäisiä ja vieraita kaihtavia. Eivät varsinaisesti vihamielisiä muita kohtaan; pelkästään välinpitämättömiä. Mutta jos asetut heidän tielleen, sinut pyyhkäistään pois kuin roska jumalan silmästä.”

    -The Xeelee Flower -novelli, 1987

    Tieteiskirjallisuuden varhaisimpiin ja useimmin käytettyihin elementteihin kuuluvat ihmiskuntaa edistyneemmät muukalaiset. Milloin marsilaiset ovat käyneet hakemassa naisia, milloin isopäiset alienit tuoneet universaalin rakkauden sanomaa. Yhtäkaikki, tuollaiset kukkoilijat on aina pistetty järjestykseen. Mutta Stephen Baxterin xeelee-universumissa on toisin.

  • Kutzpah

    Body: 

    Mielikuvituksellisen yhteensattuman johdosta Ian McDonaldin pitkään odotettu eepos River of Gods sijoittuu täsmälleen samaan maailmankolkkaan ja kaupunkiin kuin Liz Williamsin Empire of Bones. Varanas ja sitä ympäröivä osavaltio ovat pääasiallisena tapahtumapaikkana myös McDonaldin kirjassa. Ajankohta on tällä kertaa vuosi 2047, jolloin Intia on sadan vuoden ikäinen.

  • Saturnuksen sotavaltias

    Body: 

    Jo kokonaan kadonneeksi luultu Saturnuksen sotavaltias - suomalaisen tieteiselokuvan uljas tähdenlento 1950-luvulta - löydettiin arkistojen kätköistä yllättäen viime kesänä. Restauroidun dvd-version ilmestymisen kunniaksi Tähtivaeltaja julkaisee nyt otteita elokuvan alkuperäisistä lehtiarvosteluista!

  • Rakkautta & Anarkiaa 2004

    Body: 

    Aasian mitalla

    Aasialaiset elokuvat ovat jo pitkään kuuluneet Rakkautta & Anarkiaa -filmifestivaalien vakiokalustoon. Tällä kertaa niitä nähtiin jopa enemmän kuin monina aiempina vuosina. Yli kahdenkymmenenviiden leffan joukkoon mahtui monenlaista tavaraa animaatiosta Bollywoodiin ja laatupläjäyksistä keskinkertaisuuksiin. Kokonaissaldo jäi joka tapauksessa kirkkaasti plussalle.

    Osa nyt esiteltävistä elokuvista on sittemmin saanut Suomen ensi-iltansa, ja eivätköhän ne loputkin löydy jostain päin maailmaa dvd-muodossa. Eli siitä vain Visa vinkumaan, mikäli itse festarit jäivät syystä tai toisesta väliin.

  • Elokuvat

    Body: 

    The Grudge

    - Kauna

    Takashi Shimizu on näköjään ottanut elämäntehtäväkseen ohjata yhä uudelleen yhtä ja samaa filmiä. Kuten viime numeron dvd-palstallakin kerrottiin, hän teki vuonna 2000 videolle kummituselokuvat Ju-on: The Curse 1 & 2 ja muokkasi niistä kolme vuotta myöhemmin teatterileffat Ju-on: The Grudge 1 & 2. Nyt hän jatkaa kierrätystä jenkkiversiolla The Grudge. Aikamoinen saavutus. Varsinkin kun ottaa huomioon, että vaikka kaikki kopion kopiot laskettaisiin mukaan, löytyy tästä kirouskikkailusta toimivia ainesosia korkeintaan lyhytelokuvaan.