Alkuvat

Tervetuloa jälleen uuden tuhdin Tähtivaeltajan seuraan. Asiaa riittää nyt kokonaista 108 sivua!

Vuoden 2005 suurin scifi-tapahtuma on ilman muuta Interaction-maailmancon, joka järjestetään Glasgow’ssa Skotlannissa elokuun alussa. Viimeksi eurooppalaisia hemmoteltiin vastaavan kokoluokan sf-festivaalilla kymmenen vuotta sitten - eikä seuraavaa ole näköpiirissä. Tsekkaa lisätietoja sivun 21 ilmoituksesta.

Interactioniin lähtevät varmasti kaikki kynnelle kykenevät. Sitä silmällä pitäen tässä numerossa esitellään laajasti tapahtuman keskeisen kirjailijakunniavieraan, Christopher Priestin tuotantoa. Priestin kirjoja ei ole suomennettu sitten 1980-luvun, ja mies on kotimaassaankin saanut kärsinyt kustannusmaailman pikavoittoja tavoittelevasta kulttuurista. Hänen tuoreimmat teoksensa ovat kuitenkin keränneet viljalti palkintoja, joten niihin tutustuminen kuuluu jokaisen kirjallisuusihmisen yleissivistykseen.

Ulkomaisista nimistä esillä on nyt myös kovan avaruus-scifin mestari Stephen Baxter. Xeelee-kokonaisuuteen kytkeytyvän huikean novellin ohessa Antti Oikarinen esittelee napakasti koko Baxterin tulevaisuuden historiaa käsittelevän kirja- ja novellisarjan. Näitä ihmeen tuntua soittelevia tarinoita näet varmasti jatkossakin Tähtivaeltajan sivuilla!

Muista lisäksi aiemmat Baxter-panostuksemme eli numeroiden 4/96 ja 1/97 artikkeli ja novellitriptyykki sekä lehtien 1/00-3/00 novellitrilogia ja haastattelu.

Paraikaa nyrkkeihin puristamasi julkaisun kotimaisen tarjonnan huikein veto on Johanna Sinisalon novelli Yhdeksän ruukkua. Kyseessä on Johannan ensimmäinen scifi-lehdissä julkaistu tarina sitten vuoden 2000 Finlandia-palkinnon!

Ei pidä silti unohtaa Pekka Mannisen ajankohtaista Teräslilja-sarjakuvaa, Aasia-elokuviin keskittyvää Rakkautta & Anarkiaa -raporttia, mielikuvituksen voimaa korostavaa Kutzpahia tai numeron muuta kovaa sisältöä.

Sivulta 79 löytyy myös infoa uudesta Tähtivaeltaja-paidasta! Tätä on ehditty odottaa jo vuosia, joten ostoaikeiden kanssa ei kannata vitkutella. Paitojen 50 kappaleen painos vietäneen käsistä. Kuten saman sivun ilmoituksen harvinaiset Tähtivaeltaja-numerotkin.

Mennyt vuosi 2004 oli suomalaisten scifi-julkaisujen osalta harvinaisen laadukas ja monipuolinen. Tietokirjaosastolla todellisia kulttuuritekoja edustivat Kirjastopalvelun julkaisemat opukset Ulkomaisia tieteiskirjailijoita 1 & 2, joissa esitellään kattavasti 84 alan merkkinimeä - ilman ei voi elää!

Suomennospuolella näyttävän paluun suorittivat niin M. John Harrison, Iain M. Banks, Simon Ings kuin Stanislaw Lemkin. Ja muina käännöskirjoina juhlivat mm. Alastair Reynoldsin Kuilukaupunki ja Mikael Niemen Nahkakolo. Riemunkiljahduksia aiheuttivat myös kotimaiset teokset, kuten Leena Krohnin Unelmakuolema ja Tero Niemen & Anne Salmisen Nimbus ja tähdet. Tästä on hyvä jatkaa!