Haudan Partaalla

Hieman Mark Twainin kuoleman tapaan puheet kauhun kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja. On kyllä totta, että kauhua ei kirjoiteta tai ainakaan isot kustantamot eivät julkaise sitä enää samaan tapaan kuin joskus 1980-luvun kulta-aikana. Mutta laadullisesti kauhu on vähäisestä tarjonnasta huolimatta ehkä parempaa kuin koskaan. Michael Shea, Ramsey Campbell, Glenn Hirshberg, Joe Hill, Thomas Ligotti. Siinä vasta kourallinen tutustumisen arvoisia nimiä.

Ja sitten on tietysti Laird Barron. Todellinen persoonallisuus, johon törmäsin oikeastaan ihan sattumalta. Edesmenneestä SciFictionista löytyi noin neljä vuotta sitten Barronilta ilmainen novelli Bulldozer, ja pakkohan se oli lukea alta pois.

Bulldozer koukutti Blommilan akan pojan tehokkaammin kuin kilo kokaiinia ihan epäsovinnaisesta avauksesta lähtien. Novelli kun käynnistyy ikään kuin keskeltä toimintakohtausta, ja jatko todella lunastaa lupauksensa. Myös itse tarina on kliseemäisten teini-slashereiden, kummitustalojen ja kahden markan splatterin turruttamille aisteille silkkaa mannaa.

Noin lyhykäisyydessään kyseessä on kertomus Jonah Koenigista, Pinkertonin etsivästä. Jäljittäessään vanhassa lännessä varasta, rituaalimurhaajaa ja kannibaalia, Koenig kohtaa epäsuorasti muinaisen, käsittämättömän verenhimoisen entiteetin, Belphegorin.

Barronin kynä ei tässä novellissa lipsu senttiäkään. Rikasta ja huolellista periodikieltä käyttäen hän maalaa hienoa kuvaa nuhruisesta lännestä ja saa aikaan todella vankan läsnäolon tunteen. Tarina on kerrottu varsin epälineaarisesti ja paikoin kokeellisestikin, mutta se on silti aivan tappavan luettava, jopa helposti lähestyttävä. Eikä tuo epälineaarisuus ole edes mikään irrallinen tehokeino, vaan osoittautuu nerokkaaksi kerronnalliseksi ratkaisuksi - varsinkin kun lukijalle selviää, miten Belphegorin talossa aika on kehä...

Barron on luonut kovapintaisesta ja kyynisestä Koenigista aivan verrattoman henkilöhahmon. Hän on unohtumattomimpia persoonallisuuksia, mihin olen aikoihin törmännyt.

HANNU BLOMMILAN BARRON-ESITTELY JATKUU TÄHTIVAELTAJA 2/08:ssa.