DVD-kuvat

The Detective
- The Photo
(Suomi-versio)

Pang-veljekset käväisivät viime vuonna Amerikassa tekaisemassa surkean Messengers-leffan (2/07). Tämä ei silti tarkoita, että herrojen taidot olisivat tuiki ruostuneet, sillä muutamaa kuukautta myöhemmin ensi-iltansa saanut Hongkong-elokuva The Detective (suomeksi The Photo!) on kipakkaa kauraa.

Ruskeasävyisen dvd-kannen sisältä paljastuu vihreäksi sävytetty filmi kolmannen luokan yksityisetsivästä nimeltä Tam (Aaron Kwok). Thaimaassa, kiinalaiskaupunginosassa asuvan miehen elämä vääntyy uuteen uskoon, kun hän saa toimeksiannon sekavasti käyttäytyvältä juopolta. Humalainen Lung tyrkkää Tamin kouraan tukun rahaa ja valokuvan naisesta, jonka uskoo ahdistelevan itseään. Nainen pitäisi löytää ja hänelle tulisi vakuuttaa, ettei Lung ole mitenkään sekaantunut asiaan - mihin asiaan, sitä ei deeku suostu kertomaan.

Tam ryhtyy kiertelemään kuvan kanssa kiinalaiskauppoja ja -kahviloita ja saakin lopulta vihjeitä naisen henkilöllisyydestä. Jokainen johtolanka päätyy kuitenkin uuteen ruumiiseen. Poliisikaverin varoitteluista huolimatta etsivä ei luovuta, vaan kaivautuu oman henkensäkin uhalla yhä syvemmälle merkillisen mysteerin uumeniin.

Elokuvan juoni pysyttelee koko mittansa ajan kiitettävän kimuranttina, eikä tulevia käänteitä arvaa ennakkoon. Tämän arvoituksellisen kuvion selvittely pitää pihdeissään. Kiinalaiskaupunginosan arkiset näkymät ja pimeät, sokkeloiset sivukujat luovat kokonaisuuteen vahvasti elämänmakuisen tunnelman. Filmin omaperäisyyttä korostaa myös Tamin hahmo, sillä mies ei ole niitä kaikkein välkyimpiä etsiviä, mutta ahkera jalkatyö ja peräänantamattomuus korvaavat muut puutteet.

Toteutukseltaan elokuva on tyylikäs. Niin kuvailmaisu, leikkaus kuin musiikkiraitakin on hiottu tarinan ja kohtausten atmosfääriä kannatteleviksi. Myös näyttelijät solahtavat rooleihinsa uskottavasti.

Ainoa isompi valittelun aihe on ainainen pakkomielle rakentaa päähenkilölle lapsuuden trauma, joka sekin saa ratkaisunsa filmin kuluessa - vaikkakin kieltämättä harvinaisen mallikkaasti.

The Detective kietoo pauloihinsa ja jättää mieleen hyvän jälkimaun.

Näin loppuun mainittakoon vielä, että mitä ilmeisimmin Nokia on yksi elokuvan sponsoreista, sillä niin tiuhaan siinä esitellään firman kamerakännyköitä.

    Leffa    ••••
    Kuva    ••••
    Lisät    ••

Ohjaaja ja päänäyttelijät ovat äänessä niin kymmenminuuttisessa meikkarissa kuin hieman lyhyemmässä ensi-iltahaastattelussakin - joka päättyy San Miguel -oluen mainostamiseen. Lähinnä nämä koostuvat kavereiden kehumisesta. Sitten vielä kahdeksan traileria.

TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 2/08:ssa. Mukana mm. Forbidden Planet -juhlaboksi, Futurama: Bender's Big Score, You're Gonna Miss Me (Roky Erickson), Sars Wars: Bangkok Zombie Crisis, Appleseed: Ex Machina, Devilman, Death Note, Yo-Yo Girl Cop, Mad Detective, D-War, The Invasion ja Atlantiksen jumala