Sarjakuva-arviot

Iskee kuin miljoona teräksistä nyrkkiä! Näinkin voisi todeta Ken Bulmerin ja Jésus Blascon luoman brittisarjakuvan kohdalla. Vuonna 1962 saarivaltakunnassa käynnistynyt Teräsnyrkki tuli Suomessa tutuksi 1970-luvulla niin omasta pokkarisarjastaan kuin Mustanaamion ja Sarjakuvalehden sivuilta.

Tuotoksen kahjo premissi painui lähtemättömästi kokonaisen sukupolven mieliin: Laboratorio-onnettomuuden seurauksena Louis Crandellin oikea käsi on korvattu pelottavalla teräskouralla. Lisäksi kovakasvoinen herra pystyy muuttamaan kehonsa – ja vaatteensa – näkymättömäksi, jolloin esiin jää ainoastaan ilmassa leijaileva, uhkaavan oloinen metallikämmen. Sensaatiomaisen päheetä!

Egmont on nyt julkaissut Teräsnyrkin ensimmäiset seikkailut omana kirjanaan alkuperäisellä sivutaitolla. Kahden sivun jaksoissa ilmestyneet sarjakuvat edustavat vauhtisokeaa viihdettä, jossa mielikuvitukselliset rikokset saavat voimansa scifiin kallellaan olevista ideoista. Järki ei pahemmin päätä pakota.

"Huikaiseva! Uskomaton! Omituinen!" huutaa Teräsnyrkin syntytarina. Tässä vaiheessa sankarimme on pahuuden pauloissa kiitos onnettomuuden, joka muutti hänet näkymättömäksi. Harhaisena hän päättää käyttää kykyään varkauksiin ja koko maailman kiristämiseen. Mahtinsa hän osoittaa mm. aiheuttamalla lento-onnettomuuden sekä tuhoamalla sähkölaitoksen. Kun rahaa ei ala kuulua, mies anastaa armeijan jättipommin ja uhkaa räjäyttää koko New Yorkin tuusannuuskaksi. "Juoskaa, sokeat hölmöt!"

Kaikkea se näkymättömyys teettääkin.

Jatkossa hyväksi kääntynyt herra nyrkkikyllikki ottaa senkkaa niin gangsterien, merirosvojen kuin hulluksi apinamieheksi muuttuneen tohtorin nenästä. Dramatiikkaa riittää, kun torahampainen ihmisgorilla riehuu kaduilla ja karjuu: "Tapa! Tuhoa! Olen maailman valtias!" Revi siitä, herra Hyde.

Kelvolla piirrosjäljellä sivakoitu Teräsnyrkki on hervottoman hömelöä toimintakalkkunaa. Suositellaan pienessä tuiskeessa nautittavaksi.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm.

Api: Viimeinen testamentti, Salainen agentti X-9 Corrigan, Blast: Pyhän diilerin ilmestys, Star Wars: The Old Republic 2 – Rauhan uhka, Amerikan vampyyri 2, The Walking Dead 2, Hessu Hopon juhlakirja, Planeetta Z, Ura, Jasso: Häntää ei jätetä, Striptyykki ja Man with the Dog.