Vuosi 2013 on pyörähtänyt liikkeelle ja useita kiinnostavia kirjoja on ilmaantunut näköpiiriin.
Yksi kirjailijasuosikeistani on kalifornialainen James P. Blaylock, jota itse Philip K. Dick piti lempifantastikkonaan. The Aylesford Skull on uusi kappale Langdon St. Ivesin tarinoihin. Reipasotteinen höyrypunk-seikkailu vie lukijan 1800-luvun Englantiin ja sen alamaailman murhanhimoiseen melskeeseen.
Luvassa on Blaylockin aikaisemmista tarinoista tutun pahamaineisen kyttyräselän, tohtori Ignacio Narbondon odotettu paluu. Mukana myös magiaa, merirosvoja ja haudanryöstäjiä. Mahtava juttu!
Herra Narbondosta tulee mieleen Helsingin Yliopiston Science Fiction Klubilla toimiva Hullu Tiedemies -kerho, joka on varmastikin tavalla tai toisella mukana John Joseph Adamsin toimittamassa The Mad Scientist's Guide to World Domination -antologiassa. Todennäköisesti salaa, tai ikään kuin salaa, jos ymmärrätte, mitä tarkoitan.
Hullut tiedemiehet ovat aina kuuluneet spefi-kirjallisuuden peruskauraan Victor Frankensteinista Lex Luthoriin ja tohtori Moreauhin. Mitä olisikaan sykähdyttävä jännäri ilman kunnon maailmanvalloitussuunnitelmaa?
Adamsin kokoelmassa näkökulma on siirretty konnien suuntaan. Pääosassa ovat tällä kertaa mielipuoliset nerot ja äkkiväärästi ajattelevat epatot! Tuhoa ja kuolemaa julistavat mm. Jeffrey Ford, Theodora Goss, Alan Dean Foster, David Brin ja parikymmentä muuta alan taitajaa.
Nimistö ei kauheasti vaihdu, kun suuntaamme katseet kohti Cassandra Rose Clarken Mad Scientist’s Daughteria. Kustantajien nykyään suosimille nuorille aikuisille suunnattu sf-romaani yhdistelee Ray Bradburyn herttaisuutta kielletyn rakkauden tunteellisuuteen.
Miten yhteiskunta suhtautuu tilanteeseen, jossa kotiopetusta saanut nuori nainen rakastuu opettajaansa, lähes täydellisesti ihmistä muistuttavaan robottiin? Kysymyksiä ihmisyyden luonteesta noussee esille enemmänkin, mutta miten mahtaa olla vastausten laita?
JUKKA HALMEEN LUKEMATTOMIA KIRJOJA JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ