Karin Tidbeck
Ruotsin kautta maailmalle
Jeff ja Ann VanderMeerin Cheeky Frawg Books -kustantamo julkaisi ruotsalaisen Karin Tidbeckin Jagannath-novellikokoelman englanniksi viime vuoden lokakuussa. Kirja sai nopeasti ilmaa siipiensä alle, ja esimerkiksi Locus-lehden arvostelija Gary K. Wolfe yltyi ylistämään Tidbeckiä yhdeksi omintakeisimmista novellisteista sitten Margo Lanaganin. Tidbeckin ihailijoihin kuuluu myös kovan tason kirjailijoita, kuten Ursula K. Le Guin, Elizabeth Hand, China Miéville ja Michael Swanwick.
Helmikuussa 2013 Jagannath voitti Crawford Memorial -palkinnon. Useampikin Tidbeckin novelli on päätynyt Locuksen suositeltavaa luettavaa -listalle sekä vuoden parhaat -antologioihin.
Ruotsiksi Tidbeckiltä on ilmestynyt kahdeksan tarinan novellikokoelma Vem är Arvid Pekon? (pienkustantamo Man av Skugga Förlag, 2010) sekä romaani Amatka (Bonnier-konserniin kuuluva Mix förlag, 2012).
Kolme kirjaa, kourallinen novellijulkaisuja, ja nyt Tidbeck on jo kutsuttu vieraaksi The Bookworm International Literary Festival -tapahtumaan Kiinaan. Lisäksi englanninkielisiä novelleja on ilmestymässä useissa alan tunnetuimmissa lehdissä sekä The Starry Wisdom Library -antologiassa. Millaisten mutkien kautta tähän on päädytty? Istutaanpa kirjailijan kanssa virtuaalipöydän ääreen ja aloitetaan alusta.
Saduista roolipeleihin
”Scifi ja fantasia ovat aina olleet osa elämääni”, kertoo Karin Tidbeck. ”Kasvoin kansansatujen, Astrid Lindgrenin ja Tove Janssonin tarinoiden parissa ja ryhdyin aika nuorena lukemaan esimerkiksi Elfquest- ja Valerian-sarjakuvia. Kirjaston lastenosastolla suuntasin automaattisesti fantasian ja tieteiskirjallisuuden pariin – betonilähiöiden teiniongelmista kertovat kirjat eivät missään vaiheessa kiinnostaneet minua.”
Kirjoittaminen alkoi kahdeksanvuotiaana omilla Elfquestin maailmaan sijoittuvilla tarinoilla. Niitä Karin raapusti muistikirjaansa salakirjoituksella, jotta hänen veljensä ei voisi kiusata häntä, jos sattuisi löytämään tekstit.
Seitsentoistakesäisenä hän harppasi seuraavalle tasolle, kiitos roolipelien.
”Ryhdyin kirjoittamaan taustoja roolipelihahmoille, ja ne paisuivat yli kaikkien mittasuhteiden. Luonnollisena jatkumona erikoistuin liveroolipelien roolien kirjoittamiseen. Samaan aikaan aloin kirjoittaa omaa lyhytproosaa.”
Gootin pelimaailmaksi valikoitui lukiossa ensin World of Darkness, joka naittoi vampyyrit, ihmissudet, maagit ja muut mömmiäiset modernin maailman kanssa. World of Darknessin kautta matka jatkui liveroolipelien maailmaan, jossa Karin on kokeillut useimpia genrejä.
BEN ROIMOLAN MAINIO KARIN TIDBECK -HAASTATTELU JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.