• Pääkirjoitus

  Body: 

  Nuoren Voiman Liitto on käynnistänyt Novelli palaa! -hankkeen, jonka tarkoitus on parantaa novellistiikan tilaa Suomessa. Valtakunnallinen projekti toteutetaan Kulttuurirahaston apurahan turvin. Syynä tempaukseen on kuulemma se, ettei maassamme lueta ja kirjoiteta tarpeeksi novelleja.

  Mitä ilmeisimmin järjestössä ei ole seurattu koko novellialan kehitystä. Julkaistiinhan yksin vuonna 2012 uusia kotimaisia tieteis- ja fantasianovelleja pitkälti toistasataa.

 • Lukemattomia kirjoja

  Body: 

  Vuosi 2013 on pyörähtänyt liikkeelle ja useita kiinnostavia kirjoja on ilmaantunut näköpiiriin.

  Yksi kirjailijasuosikeistani on kalifornialainen James P. Blaylock, jota itse Philip K. Dick piti lempifantastikkonaan. The Aylesford Skull on uusi kappale Langdon St. Ivesin tarinoihin. Reipasotteinen höyrypunk-seikkailu vie lukijan 1800-luvun Englantiin ja sen alamaailman murhanhimoiseen melskeeseen.

 • Hannu Rajaniemi Tähtivaeltajan kryosohvalla

  Body: 

  Tähtivaeltajan kryosohvalla
  Hannu Rajaniemi

  Hannu "Kvanttivaras" Rajaniemen toisen romaanin, Fraktaaliruhtinaan, ilmestymisen kunniaksi sidoimme kirjailijan Tähtivaeltajan kryosohvaan. Kun Rajaniemi uinui nestemäisen typen hellässä syleilyssä, kävimme käsiksi hänen aivotoimintansa kvanttikerroksiin ja kaivoimme sieltä esiin matemaattisen neron salaisimmat ajatukset. Olkaa hyvä.

  Avaruusooppera

 • Kirja-arviot

  Body: 

  Markus Harju & J. S. Meresmaa (toim.)
  Steampunk! – Koneita ja korsetteja

  Osuuskumma

  Höyryscifi rantautuu myös Suomeen! Genre on ollut maailmalla viime vuosina kovassa huudossa kiitos Jeff VanderMeerin, joka on työstänyt yhteistyökumppaniensa kera kirjat The Steampunk Bible, Steampunk ja Steampunk Reloaded.

 • Sarjakuva-arviot

  Body: 

  Iskee kuin miljoona teräksistä nyrkkiä! Näinkin voisi todeta Ken Bulmerin ja Jésus Blascon luoman brittisarjakuvan kohdalla. Vuonna 1962 saarivaltakunnassa käynnistynyt Teräsnyrkki tuli Suomessa tutuksi 1970-luvulla niin omasta pokkarisarjastaan kuin Mustanaamion ja Sarjakuvalehden sivuilta.

 • Dvd-arviot

  Body: 

  Doc Savage: The Man of Bronze
  (USA-versio)

  Nyt pulputtaa urakalla. Doc Savage on amerikkalainen pulp-sankari, joka seikkaili omassa lukemistossaan 1930- ja 1940-luvuilla. Uusintakierrokselle tarinat pääsivät 1960-luvulla. Hahmo osoittautui niin suosituksi, että sen ympärille laadittiin myös sarjakuvia ja radiokuunnelmia – sekä yksi epäonnistunut elokuvaversio.

 • Karin Tidbeck -artikkeli

  Body: 

  Karin Tidbeck
  Ruotsin kautta maailmalle

  Jeff ja Ann VanderMeerin Cheeky Frawg Books -kustantamo julkaisi ruotsalaisen Karin Tidbeckin Jagannath-novellikokoelman englanniksi viime vuoden lokakuussa. Kirja sai nopeasti ilmaa siipiensä alle, ja esimerkiksi Locus-lehden arvostelija Gary K. Wolfe yltyi ylistämään Tidbeckiä yhdeksi omintakeisimmista novellisteista sitten Margo Lanaganin. Tidbeckin ihailijoihin kuuluu myös kovan tason kirjailijoita, kuten Ursula K. Le Guin, Elizabeth Hand, China Miéville ja Michael Swanwick.

 • Keinomaailman reunalla

  Body: 

  Ydinsota, uhka vai mahdollisuus? Vaikka jokainen järjellä varustettu yksilö kallistuu ensimmäisen vaihtoehdon suuntaan, ovat tieteiskirjailijat kehitelleet joukkotuhon ympärille toinen toistaan mielikuvituksellisempia fantasioita.

  Kylmän sodan hyytämällä 1950-luvulla säteilyn pelättiin synnyttävän hirviöitä – kuten jättiläishyönteisiä, mutantteja ja kommunisteja. Populaarikulttuurin ylikuumenneessa kuvastossa radioaktiivisuus tuotti jopa supervoimia.

 • Sarjakuvavuosi-artikkeli

  Body: 

  Sarjakuvavuosi 2012 Amerikassa

  Viimevuotinen sarjakuvakatsaus paisui 23-sivuisena yli kaikkien äyräiden. Tänä vuonna maltti ja kohtuus ovat valttia.

  Vuoden 2012 järisyttävin veto oli DC:n Before Watchmen -setti. Monet pitivät Alan Mooren ja Dave Gibbonsin klassikolla ratsastamista pyhäinhäväistyksenä, mutta todellisuudessa idea synnytti useita vinkeitä sarjakuvia.

 • Elokuva-arviot

  Body: 

  Hansel & Gretel: Witch Hunters
  – Hannu ja Kerttu: Noitajahti

  Sitä elätteli toiveita, että Dead Snow -elokuvalla (TV 4/09) ilahduttaneen norjalaisen Tommy Wirkolan ensimmäinen jenkkituotanto, Hansel & Gretel: Witch Hunters, olisi raikas tuulahdus skandinaavista omintakeisuutta. Näin ei kuitenkaan käynyt. Wirkolan käsikirjoittama ja ohjaama Grimm-versiointi on jopa tylsempi ja tyhjänpäiväisempi kuin Terry Gilliamin uran pohjanoteeraus, satufantasia The Brothers Grimm (3/05).

 • Taittonäyte - Rajaniemi-kryosohva

  Body: 

 • Kuvanäyte - Beatrice-novelli - Kuva: Kivi Larmola

  Body: 

 • Taittonäyte - Sarjakuvavuosi

  Body: