Kirja-arviot

Markus Harju & J. S. Meresmaa (toim.)
Steampunk! – Koneita ja korsetteja

Osuuskumma

Höyryscifi rantautuu myös Suomeen! Genre on ollut maailmalla viime vuosina kovassa huudossa kiitos Jeff VanderMeerin, joka on työstänyt yhteistyökumppaniensa kera kirjat The Steampunk Bible, Steampunk ja Steampunk Reloaded.

Osuuskumma-kustantamon Steampunk! – Koneita ja korsetteja -teos sisältää yhdeksän kotimaisen kertojan näkemykset viktoriaanisilla mausteilla sivellyistä vaihtoehtohistorioista. Höyrykoneet jyskyttävät, rataskoneistot raksuttavat ja silinterihatut heiluvat kellopelikertomusten innovatiivisissa maisemissa.

Kokoelman parhaasta novellista vastaa Shimo Suntila.

Kruunun vihollinen on vauhdikas kertomus ilmakorvettia ohjastavasta lentokaapparista, kapteeni Morrisonista. Buurisotien kauhut kokenut mies tavataan Vermaarin laakson yllä, kun hän miehistöineen pakenee raskaasti aseistettua brittifregattia. Takana on hengenvaarallinen kierros dehumanisoidulla vyöhykkeellä, jota täplittävät Kellopelikaupungin tornitalojen rauniot ja niiden katveessa vaanivat sodanaikaiset konehirviöt.

Sutjakkaasti kulkevassa novellissa on monia vinkeitä steampunk-ideoita aina purjelaivoja muistuttavista ilma-aluksista höyryllä toimiviin taistelurankoihin. Tärkeämpää on kuitenkin tunne, että tällä maailmalla on oma kiehtova historiansa, josta riittäisi ammennettavaa useampaankin tarinaan.

Suntila ei tyydy pelkkään pinnalliseen ilakointiin, sillä Kruunun vihollista sävyttää vakava teema ihmisten pohjattomasta julmuudesta ja vallan väärinkäytöstä. Novellin traagisimmat hetket painuvat mieleen aivan toisilla tehoilla kuin kepeyteen nojaavat höyrypäästöt.

Eivät teoksen muutkaan novellit huonoja ole. Erityisen positiivista on, että monessa tarinassa kiinnitetään huomiota viktoriaanisen ajan luokkayhteiskunnan luomiin ongelmiin ja sukupuolten väliseen epätasa-arvoon. Useampaakin tekstiä vaivaa silti eräänlainen yksioikoisuus.

On kuin kirjoittajat olisivat tyytyneet leikkimään steampunkin mielikuvitusta kutkuttavilla ulottuvuuksilla, näkemättä syvemmälle aihemaailman rajattomaan potentiaaliin. Tämä korostuu Magdalena Hain, Saara Henrikssonin, J. S. Meresmaan, Markus Harjun ja Christine Thorelin tarinoissa, vaikka niissäkin on omat hyvät puolensa. Anni Nupposen ongelmana on juonen unohtuminen kulissien jalkoihin.

Selvästi omaperäisemmillä aroilla hiihtävät Jani Kangas ja Heikki Nevala.

Kangas vie steampunkin aivan ennennäkemättömiin maastoihin tarinallaan Kapina tunturilla. Siinä pohjoisen pikinahkaiset alkuasukkaat taistelevat dioliittimainareita vastaan. Asetelma on periaatteessa tuttu ja itse seikkailu valitettavan heppoinen, mutta vastineeksi yksityiskohdat ja maailmansyntymyytit maistuvat tuoreilta.

Suomalaiskansallisille lakeuksille astutaan Nevalan Hevostuhatjalkainen-novellissa, jossa uusi höyrypuimuri vyöryy Ruuspakan kartanon pelloille. Moisen helvetinkoneen läsnäolo ei miellytä paikallisia torppareita, joten pian kuvioissa häärivät niin viinaan menevät puukkojunkkarit kuin luonnottomilla kellokoneistoraajoilla varustettu rovastikin. Hienolla murreilmaisulla kuorrutettu huumoripala ei väistele vakavampiakaan teemoja. "Solis niin komia päivä hirttää ittensä."

Antologia toimii varmasti monelle lukijalle ensikosketuksena steampunkkiin. Sellaisena se ajaakin hyvin asiansa. Kirjan seurassa on helppo viihtyä, ja esiin nousevat monet lajin keskeiset ainekset kaasulamppuromantiikasta höyrytietokoneisiin.

Osuuskumman muste ei ole lainkaan kuivaa, joten kustantamon seuraavia linjauksia odottaa jännittyneenä.

Toni Jerrman

KIRJA-ARVIOT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm:

Gene Wolfe: Kiduttajan varjo
Alastair Reynolds: Muistoissa sininen Maa
Hannu Rajaniemi: Fraktaaliruhtinas
Tuomas Saloranta (toim.): Tiamatin värit ja muita tähtienvälisiä tarinoita
Jaakko Yli-Juonikas: Neuromaani
Kaj Korkea-aho: Tummempaa tuolla puolen
Harri István Mäki: Pyhä klaani
Dan Simmons: Flashback
Michael Crichton & Richard Preston: Mikro
Italo Calvino: Kenraali kirjastossa
A. S. Byatt: Pieni musta kirja
Terry Pratchett: Muks!
Erin Morgenstern: Yösirkus
Annukka Salama: Käärmeenlumooja
Elina Rouhiainen: Kesytön
Jarkko Tontti: Vedeeran taru
Mats Strandberg & Sara B. Elfgren: Piiri
Jari Koponen: Maailman SF käännöksinä – bibliografia