Takomassa rautaa taivaalle

 
Johanna Sinisalo ja Iron Sky
 
Vuonna 2005 päitä räjähteli suunnassa jos toisessakin. Samuli Torssosen ja Timo Vuorensolan vuosia pienessä yksiössä kyhäämä Star Wreck: In The Pirkinningin -elokuva levisi internetissä kuin häkä. Miljoonayleisöjä kerännyt kokopitkä filmi oli ylivoimaisesti kunnianhimoisin jakso vuonna 1992 käynnistynyttä Star Wreck -tieteisparodioiden sarjaa. Maton veti katsojien alta erityisesti filmin avaruustaisteluiden kimara, joka oli kuin Hollywood-tuotannosta kotoisin.
 
Tämän jälkeen Torssonen ja Vuorensola eivät jääneet lepäämään laakereilleen. Tavoitteet asetettiin entistäkin korkeammalle: nyt tehtäisiin ammattimainen filmi, jonka voisi tyrkätä elokuvateattereihin halki galaksin. Suunnitelman toteuttamiseksi elokuvan käsikirjoittajaksi houkuteltiin Finlandia-palkittu kirjailija Johanna Sinisalo. Taloudellista osaamistaan tarjosivat puolestaan tuottajakonkarit Tero Kaukomaa ja Petri Jokiranta.
 
Vuosien mittaan Iron Sky -hanke paisui paisumistaan. Toukokuulle 2008 päivätyssä lehdistötiedotteessa puhutaan vielä kolmea miljoonaa euroa hipovasta budjetista. Lopulta kansainvälisellä näyttelijäkaartilla kuorrutettu kuunatsikomedia maksoi Suomen oloissa ennätykselliset 7,5 miljoonaa euroa. Rahaa kerättiin kotimaan ohessa Saksasta, Australiasta sekä fanisijoittajilta.
 
Iron Skyn ympärillä käynyt kuhina saavutti huippunsa keväällä 2012, kun kepeällä satiirilla silattu filmi syöksyi Kuun pimeältä puolelta ihmisten ilmoille. Visuaalisesti hulppeaa, tarinaltaan äkkivänkää elokuvaa ihasteltiin, ihmeteltiin ja inhottiin - sekä harmiteltiin huumorin kärjen tylsyyttä. Kuunatsit ovat joka tapauksessa saapuneet, ja rauhaa ja rakkautta on jylissyt alas taivaalta kuin meteorikuuroja salamasodassa.
 
Matka ensimmäisistä ideapalavereista valmiiksi elokuvaksi on aina pitkä ja karikkoinen. Johanna Sinisalo kertoo, kuinka Iron Sky -projekti eteni hänen osaltaan.
 
 
 
 
 
Natsit kuikivat kehiin
 
Johanna Sinisalon ja tuotantoyhtiö Energian poikien yhteistyö käynnistyi vuoden 2005 lopulla. Tuolloin Pirkanmaan taidetoimikunta myönsi sekä Sinisalolle että Energialle vuosittaisen taide- ja kulttuuritekopalkintonsa. Sinisalo sai kunniakirjan kansainvälisestä läpimurrosta ja Energian tiimi Star Wreck -elokuvasta.
 
- Istuimme siinä palkintojen jälkeisillä kakkukahveilla, kun paikalle saapui Aamulehden toimittaja. Hän tunnisti sekä minut että Energian Samuli Torssosen ja rupesi hääräämään meitä yhteen. Hän totesi Samulille, että oletkos jo kysellyt Johannaa käsikirjoittajaksi teidän seuraavaan elokuvaan.
 
-Samuli kuittasi, että toki nimi on heidän keskinäisissä keskusteluissaan ollut esillä. Kävimme sitten siinä paikan päällä juttusille ja totesimme, että ideassa on toki potentiaalia mutta turha tehdä hätäisiä päätöksiä. Sovimme tapaavamme aiheen tiimoilta pari kertaa, jotta saisimme tarkastettua, natsaavatko kemiat yhteen.
 
Aivan alkuun ei vielä ollut selvillä, että tulevan elokuvan keskiössä olisivat juuri kuunatsit.
 
- Kundit esittelivät minulle erilaisia ideoita leffan pohjaksi, kun tehtiin ensimmäisiä tunnusteluja roolistani porukassa. Käytännöllisesti katsoen torppasin ne kaikki, koska niissä ei mielestäni ollut ainesta jatkokehittelyyn. Sitten joku heitti peliin puolittain läppänä Jarmo Puskalan kehittelemän kuunatsikonseptin, johon ihastuin välittömästi, Sinisalo paljastaa.
 
- Pojat olivat keskenään ehtineet jo pohtia, että onko tuo niin pimeä idea, että sitä edes kehtaa mainita. Olin kuitenkin vakuuttunut, että tästähän se juuri lähtee!
 
 
JOHANNA SINISALON IRON SKY -HAASTATTELU JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ: TÄHTIVAELTAJA 2/12.