DVD-kuvat

 
Apollo 18
(Suomi-versio)
 
Mikäli uskot, että ihmiskunnan avaruusreissuista ei ole kerrottu koko totuutta, älä lue tätä arvostelua. Teksti sisältää useampiakin juonipaljastuksia. Kuten seuraavan kappaleen.
 
"Todellisia" tapahtumia kuvastavat, "löydettyyn" filmimateriaaliin pohjautuvat kauhuelokuvat saivat piristysruiskeen vuoden 1999 The Blair Witch Projectista. Sittemmin ilmiöstä on tullut suoranainen vitsaus. Espanjalaisen Gonzalo López-Gallegon ohjaama Apollo 18 (2011) hyödyntää tyylilajin potentiaalia kuitenkin ihan muikeasti.
 
Elokuva pohjaa vastikään internetiin vuodettuun kuvaston, josta käy ilmi, että Yhdysvallat teki 1970-luvulla salaisen kuulennon. Edes Apollo 18:n kolmihenkinen miehistö ei Maasta lähtiessään tiennyt matkan todellisia tarkoitusperiä.
 
Vanhasta, paikoin kovinkin heikkolaatuisesta filmimateriaalista koostettu dokumentti valottaa matkan vaiheita. Astronauttien viimeisiä hetkiä läheistensä kanssa, valmistautumista, avaruusretkeilyä sekä laskeutumista Kuun pinnalle, etelänavan tietämille.
 
Kuukävelyjen aikana miehet asentavat paikoilleen kylmän sodan aikaisia tarkkailujärjestelmiä huomaamatta, että myös heidän toimiaan seurataan. Jo varhaisessa vaiheessa tarkkaavainen katsoja saattaa huomata, että Kuun pinnalla liikkuu jokin: aivan kuin kuukivet itsessään olisivat liikekannalla.
 
Viimeistään siinä vaiheessa, kun astronautit löytävät läheisen kraatterin uumenista venäläisen laskeutumismoduulin ja kuolleen kosmonautin ruumiin, myös heille selviää, että jokin on nyt pahasti vialla. Paha vain, että yhteys Houstonin avaruuskeskukseen katkeaa parahultaisesti.
 
Kun vielä toinen miehistä sairastuu oudosti ja sekoaa, ovat ainekset kunnon avaruuspainajaiseen kohdallaan.
 
Elokuva ansaitsee pisteet realistisuudellaan. Filmimateriaali on aidonoloisen vanhennettua ja paikoin kuin alunperinkin hyvin heikkolaatuista. Myös varhaisen kuumatkailun yksityiskohdat ovat pääosin kohdillaan, eikä toiminnallisuuden kanssa hätiköidä.
 
Leffan muukalaisolennot pidetään kiitettävän pimennossa - jopa niin, että pitkään niiden mahdollinen olemassaolokin on silkka arvoitus. Kattavaa infodumppausta olioiden luonteesta tai tarkoitusperistä on turha odottaa.
 
Tämän ohessa filmiin on upotettu lukuisia salaliittoteoreettisia vihjeitä. Ne antavat muun muassa ymmärtää, että vasta nyt kuulemme totuuden siitä, miksi Kuussa ei ole käyty 40 vuoteen. Sen sijaan lopputvisti kadonneista kuukivistä on yksinomaan pöljä.
 
Kaiken kaikkiaan Apollo 18 on toimiva avaruusjännäri, joka ei kurota yhtään korkeammalle kuin voi näillä resursseilla yltää. Hyvä niin.
 
Ja juu, vaikka kansi toisin antaakin ymmärtää, Timur "Wanted" Bekmambetov on toiminut filmissä vain yhtenä tuottajatahoista.
 
Leffa •••
Kuva •••
Lisät ••
 
Poistettuja ja vaihtoehtoisia kohtauksia, joiden joukossa myös useita erilaisia lopetuksia. Lisäksi ohjaajan kommenttiraita sekä kasa trailereita.
 
 
TONI JERRMANIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ: TÄHTIVAELTAJA 2/12.
 
Mukana mm. Misfits: Series One, The Devil's Rock, Hisss ja Helldriver.