• Uutiskuvat

    Body: 

     
    Suomenlinnan kesäretki
     
    Kuunatsien virallisten käskyjen mukaisesti Helsingin SF Seuran perinteinen kesäretki Suomenlinnan vehmaille niityille järjestetään aina kaksi viikkoa juhannuksen jälkeen. Maailmanlopun kalenterin perusteella scifi-piknik koittaa siis lauantaina 7. heinäkuuta.
     
    Pirteä tieteispoppoo alkaa hitaasti mutta epävarmasti kerääntyä ravintola Walhallan tietämille puolenpäivän jälkeen. Poistuminen suoritetaan auringon tai keskustelun tason vajottua mailleen.
     
    Tule paikalle tai ole säätiö!
     

  • Takomassa rautaa taivaalle

    Body: 

     
    Johanna Sinisalo ja Iron Sky
     
    Vuonna 2005 päitä räjähteli suunnassa jos toisessakin. Samuli Torssosen ja Timo Vuorensolan vuosia pienessä yksiössä kyhäämä Star Wreck: In The Pirkinningin -elokuva levisi internetissä kuin häkä. Miljoonayleisöjä kerännyt kokopitkä filmi oli ylivoimaisesti kunnianhimoisin jakso vuonna 1992 käynnistynyttä Star Wreck -tieteisparodioiden sarjaa. Maton veti katsojien alta erityisesti filmin avaruustaisteluiden kimara, joka oli kuin Hollywood-tuotannosta kotoisin.
     

  • Sarjakuvat

    Body: 

     
    Uuden The Avengers -leffan selkein esikuva on Mark Millarin käsikirjoittama ja Bryan Hitchin taiteilema Ylivertaiset-sarjakuva (Egmont). Yhtymäkohdista silmiinpistävin on Shieldiä johtava Nick Fury, joka on mallinnettu Ylivertaisissa tasan tarkkaan Samuel L. Jacksonin näköiseksi.
     

  • Alkukuvat

    Body: 

     
    Tieteiskirjallisuus on parhaimmillaan syväluotaavaa fiktiota, joka tutkii hienovaraisesti elämää ja maailmankaikkeutta, yhteiskuntamalleja ja ihmisyyden olemusta.
     
    Scifillä on kuitenkin myös synkempi puolensa. Kautta aikojen genreä on käytetty saippualaatikkona, jolla seisten taiteilijat ovat julistaneet rasistisia ja seksistisiä mielipiteitään. Aivan liian moni tunnettu kirjailija on sortunut jossain vaiheessa uraansa fanaattisiin saarnoihin. Esimerkkejä löytyy Robert A. Heinleinista Larry Niveniin ja Ayn Randista Jerry Pournelleen.
     

  • Elokuvat

    Body: 

     
    Snow White and the Huntsman
    - Lumikki ja metsästäjä
     
    Lumikin tarinan toinen tuore tulkinta, mainosmies Rupert Sandersin ohjaama Snow White and the Huntsman, ei osaa päättää ollako lintu vai kala. Katsojaparka sen sijaan tajuaa nopeasti, että käsissä on tolkuton kalkkuna.
     

  • Antikuvat

    Body: 

     
    Ursula K. Le Guin
    Harhakaupunki
    City of Illusions
    Suom. Jyrki Iivonen. Avain
     
    Alunperin vuonna 1967 ilmestynyt Harhakaupunki on Ursula Le Guinin kolmas hainilaisromaani. Kirja on periaatteessa jatkoa Maanpakolaisten planeetalle, mutta käytännössä sen pystyy aivan hyvin lukemaan myös itsenäisenä teoksena.
     

  • Teksti virtaa niin kauan kuin kädet liikkuvat

    Body: 

     
    Emmi Itäranta aikoo kirjoittaa seuraavan romaaninsa yhdellä kielellä
     
    Sanoja, lauseita, katkelmia, tarinoita. Tekstiä pyörii kaikkialla Emmi Itärannan ympärillä, aina. Muistikirjassa laukun taskussa. Tietokoneen nielussa. Asunnon ilmassa kotona Canterburyssa. Päiväjärjestyksessä lähes joka päivästä on varattu pala kirjoittamiselle.
     

  • DVD-kuvat

    Body: 

     
    Apollo 18
    (Suomi-versio)
     
    Mikäli uskot, että ihmiskunnan avaruusreissuista ei ole kerrottu koko totuutta, älä lue tätä arvostelua. Teksti sisältää useampiakin juonipaljastuksia. Kuten seuraavan kappaleen.
     
    "Todellisia" tapahtumia kuvastavat, "löydettyyn" filmimateriaaliin pohjautuvat kauhuelokuvat saivat piristysruiskeen vuoden 1999 The Blair Witch Projectista. Sittemmin ilmiöstä on tullut suoranainen vitsaus. Espanjalaisen Gonzalo López-Gallegon ohjaama Apollo 18 (2011) hyödyntää tyylilajin potentiaalia kuitenkin ihan muikeasti.