Alkukuvat

 
Tieteiskirjallisuus on parhaimmillaan syväluotaavaa fiktiota, joka tutkii hienovaraisesti elämää ja maailmankaikkeutta, yhteiskuntamalleja ja ihmisyyden olemusta.
 
Scifillä on kuitenkin myös synkempi puolensa. Kautta aikojen genreä on käytetty saippualaatikkona, jolla seisten taiteilijat ovat julistaneet rasistisia ja seksistisiä mielipiteitään. Aivan liian moni tunnettu kirjailija on sortunut jossain vaiheessa uraansa fanaattisiin saarnoihin. Esimerkkejä löytyy Robert A. Heinleinista Larry Niveniin ja Ayn Randista Jerry Pournelleen.
 
Syksyllä tähän scifin häpeälliseen salaisuuteen voi tutustua omakohtaisesti, kun Like julkaisee suomeksi Dan Simmonsin tuoreen Flashback-romaanin. Äärioikeistolaista maailmankuvaa huokuva teos demonisoi niin muslimit, homot, köyhät, aasialaiset, liberaalit, Barack Obaman terveydenhuoltouudistuksen kuin kaikki ilmastonmuutokseen uskovat tahotkin. Myös demokratia on saatanasta.
 
Flashback on käytännössä jopa houreisempi kuin Frank Millerin islamofobinen Holy Terror -sarjakuva (TV 1/12).
 
Onneksi Simmonsin kaltaisilla huru-ukoilla on myös vastavoimansa. Kuten kotimainen Iron Sky -elokuva, jonka rasismin vastainen sanoma loistaa kirkkaana kaiken toimintahuumorinkin alla.
 
Rautataivas on myös menestynyt hyvin. Maailmanlaajuisesti katsojamäärät lähestyvät jo miljoonaa. Suomessa lippuja on myyty yli 175 000. Seuraavaksi ohjaaja Timo Vuorensola on tarttumassa norjalaisen Jasonin sarjakuvaan I Killed Adolf Hitler. Suunnitelmissa siintää myös tieteissarja Deus X sekä niin esi- kuin jatko-osakin Iron Skylle.
 
Tähtivaeltaja pysyttelee vielä hetken alkuperäisen Rautataivaan alla. Tarjolla on katsaus elokuvan tekemiseen käsikirjoittaja Johanna Sinisalon näkövinkkelistä.
 
Lehden muuna sisältönä ovat mm. Teoksen fantasia- ja tieteisromaanikilpailun voittaneen Emmi Itärannan esittely, heinäkuun Finnconin kunniavieraaksi saapuvan Liz Williamsin novelli sekä uusi suomennos latvialaiskirjailija Tom Crosshillilta.
 
Crosshill on nyt maailmalla kovassa nosteessa - vuoden 2011 viimeisestä Tähtivaeltajasta tuttu Hei äiti, täällä me, poikasi Ženja -novelli on päässyt jopa Nebula-ehdokkaaksi. Muista ottaa haltuun myös Tähtivaeltaja 3/06, joka sisältää Liz Williamsin haastattelun sekä näytteen kirjailijan kuuluisista tarkastaja Chen -kertomuksista.
 
Ja nyt karjutaan kuin jalopeura!