Sarjakuvat

 
Uuden The Avengers -leffan selkein esikuva on Mark Millarin käsikirjoittama ja Bryan Hitchin taiteilema Ylivertaiset-sarjakuva (Egmont). Yhtymäkohdista silmiinpistävin on Shieldiä johtava Nick Fury, joka on mallinnettu Ylivertaisissa tasan tarkkaan Samuel L. Jacksonin näköiseksi.
 
Suomessa Marvelin supersankarikaanonin komeasti modernisoiva merkkiteos nähtiin ensi kertaa kymmenisen vuotta sitten Mega-lehden jatkosarjana. Nyt opus on vihdoin julkaistu meilläkin yhtenä kovakantisena, yli 300-sivuisena kokonaisuutena. Kiitos laadukkaan paperin jopa tummemman pään kuvista saa hienosti selvää - toisin kuin vessapaperille painetussa lehtijulkaisussa.
 
Superterrorismin torjunta ottaa aimo harppauksen eteenpäin, kun Yhdysvaltojen presidentti syytää suunnattomat määrät tuohta Nick Furylle ja tämän johtamalle Kilpi-järjestölle. Agentti- ja sotilaslauman lisäksi Furylla on käytössään valtavia lentäviä lentotukialuksia, huippututkijoiden kerma sekä planeetan mahtavimmat supersankarit Thorista Kapteeni Amerikkaan.
 
Keskinkertainen juoninikkari loisi näistä lähtökohdista pelkkää mielenkiinnotonta taistelupuuroa, mutta Millar on toista maata. Hän keskittyy fyysisten yhteenottojen sijaan hahmojen keskinäisiin suhteisiin ja tarinakuvioiden rauhalliseen kehittelyyn. Lopputulos on huomattavasti realistisempaa ihmiskuvausta sekä kerrontaa kuin suurimmassa osassa Marvel-tuotantoa. Myös sankareiden yksipuolinen hyvishymistely on lopullisesti menneen talven lumia, kun raivopäinen Hulk jakaa kuolemaa ja Hank "Jättiläinen" Pym käy oman ampiaisvaimonsa kimppuun.
 
Taitavasti draaman kaarta hyödyntävässä kokonaisuudessa ei myöskään unohdeta aikuiseen makuun istuvaa ironista huumoria. Puhumattakaan taisteluihin rakennetuista loogisista jännitteistä sekä loppuun asti harkitusta dialogista. The Avengers -leffan tapaan parhaat roolit on tässäkin rymäkässä varattu Tony "Rautamies" Starkille ja Bruce "Hulk" Bannerille. "Hulk ei ole neiti… Hulk tykkää tytöistä!" Ja sitten rutisee.
 
Lienee vesiselvää, että Hitchin kuvitus on silmiähivelevän komeaa. Ylivertaiset on ylivertainen tapaus Marvel-sarjakuvien maailmassa. Ja jatkoa seuraa, sillä syksyllä kauppoihin on luvassa Ylivertaiset 2 -albumi!
 
 
TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ: TÄHTIVAELTAJA 2/12.
 
Mukana mm. Kostajat: Saarroksissa, Kapteeni Amerikka: Mies joka osti Amerikan, Sillage 5, Raatelijat III, The Walking Dead 1, Ukkostuuli 2, Mustanaamio: Punaisen lohikäärmeen rosvot, Taika-Jim: Viidakkonoita, Valkoinen Tiikeri 5, Robot 13: Kolossi, Rhenus, Dusk, Läskimooses, Kalkkaro ja Mörmörutto.