• Alkuvat

    Body: 

    Hulabalozipang! Se on sitten 100 numeroa ja 25 vuotta täynnä! Roiman scifistinen saavutus, josta sopii kiittää kaikkia Tähtivaeltajan avustajia, uskollisia lukijoita ja Tuomas Kilpeä, joka lehden aikoinaan käynnisti. Ensimmäisistä Time & Spaceista on tultu pitkä matka, mutta samalla vaelluksella jatketaan seuraavatkin 25 vuotta. No mercy!

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Robot Monster
    aka Monster from Mars
    aka Monsters from the Moon
    (USA-versio)

    Aikoinaan sitä osattiin tehdä kahjoja elokuvia! Kelpo esimerkki tästä on Phil Tuckerin vuonna 1953 ohjaama Robot Monster. Se on hämmästyttävän kökkö, mutta vastustamattoman viihdyttävä hääkakku.

    Maapallo on tuhon oma! Ihmiskunnasta on jäljellä enää rippeet! Tarkkaan ottaen kahdeksan henkeä. Kaikki muut ovat kuolleet gorillapukuun ja sukeltajankypärään sonnustautuneen Ro-Man-avaruushirviön (George Barrows) sädeaseiden tulituksessa. Edes atomipommit eivät ole pysäyttäneet robomuukalaista. Syrjäisessä luolassa oleskelevalla Ro-Manilla on kuitenkin ongelma. Aina kun teletappi-ET soittaa saippuakuplia puhaltelevalla näköradiollaan kotiin, pomo uhkailee rangaistuksella. Viimeisetkin ihmiset on tapettava!

  • Antikuvat

    Body: 

    Juha-Pekka Koskinen
    Kirjailija joka ei koskaan julkaissut mitään
    (Karisto)

    Kolme historiallista romaania julkaissut Juha-Pekka Koskinen on kirjoittanut jo pitkään novelleja, joista osa on nyt julkaistu kokoelmana. Teos sisältää kaikkiaan 12 tarinaa, joista osa on aiemmin nähty mm. kotimaisten sf-lehtien sivuilla.

    Kirja jakautuu kolmeen otantaan sen mukaan, tapahtuvatko novellit menneisyydessä, nykyisyydessä vai tulevaisuudessa. Ehkäpä hieman yllättäen vahvimmaksi osioksi nousevat nykypäivään sijoittuvat tarinat, ja niistä erityisesti lakonisen nasevaa dialogia laukovat maaseutukuvaukset.


  • Jeff VanderMeer - Kuningaskalmari

    Body: 

    Ikävä mutta kiistaton tosiseikka on, että maailmalla vallitsee perinpohjainen tietämättömyys niin Kuningaskalmarista kuin siihen liittyvästä festivaalistakin. Vaikka jotkut väittävätkin tämän olion tunnettuuden lisääntyneen eräiden ulkomaisissa luonnontieteellisissä teoksissa julkaistujen erheellisten esitysten myötä, en jaa tuota näkemystä. Olen saanut todeta virheellisten väitteiden, kuten kuningaskalmarin lonkeroiden väärän lukumäärän, toistuvan yhä uudestaan. Ensinnäkin kalmarilla on sekä pyynti- että tavallisia lonkeroita. Toiseksi, lonkeroiden lukumäärä ei ole viisi, kuusi, seitsemän, yhdeksän, kymmenen tai, mikä hullunkurisinta, neljätoista - kuten esittää epäilemättä vankasti maalle juurtunut tri Alfred Kubin, mies joka luultavasti arvelee itsekin omaavansa seitsemän käsivartta eikä yhtään jalkaa jolla seisoisi. Kalmarin raajojen täsmällinen lukumäärä on kymmenen - kahdeksan lonkeroa ja kaksi pyyntilonkeroa - ja tämä tieto on kaiken rakentamamme peruskivi. Pyyntilonkerot tietenkin tunnistaa koukkumaisista tarttumaelimistä, jotka tarraavat saaliiseen kiinni tavalla, johon tavalliset lonkerot eivät kykene.

  • Kutzpah

    Body: 

    Tämän kertainen Kutzpah liitelee läpi aika-avaruuden juonellisten madonreikien, kiitää poikki laadullisten tähtisikermien, halkoo hahmojen välistä pimeää energiaa ja väistää toimintakohtausten supernovien sekä elämänlailla sykkivien pulsareiden loistoa. Palsta eksyy Oortin pilveen, kolkuttelee kolossaalisten avaruusasemien ovia, uhmaa virtuaalisia jumalia ja demoneita, rahanahneita alieneita ja galaktisia imperiumeja sekä seikkailee Venuksen viidakoissa - todellisuudessa juurikaan liikkumatta paikaltaan omasta sohvannurkastaan.

  • Elokuvat

    Body: 

    Ghost Rider
    - Aaveajaja

    Daredevil-leffasta vastannut Mark Steven Johnson on hypännyt punaisten trikoiden parista liekehtivän pääkallopään seuraan. Johnsonista onkin muodostumassa sarjakuvafilmatisointien luotto-ohjaaja, sillä seuraavaksi hänellä on kiikarissaan Garth Ennisin ja Steve Dillonin Preacherin muokkaaminen HBO:n televisiosarjaksi.


  • Sarjakuvat

    Body: 

    Yukito Kishiron Gunnm (aka Battle Angel Alita) ilmestyy niin tiheään tahtiin, ettei perässä meinaa pysyä. Kerran kuussa julkaistava 200-sivuinen laatupokkari on saavutus, josta Punaisen jättiläisen sietää olla ylpeä!

    Sitten viime Tähtivaeltajan pihalle on pukattu osat 2-4. Niistä ensimmäinen käsittelee metsästäjäsoturina toimivan Gally-kyborgin suhdetta Yugo-poikaan. Yugolla on kova tarve päästä Rautakaupungin ankeasta arjesta paikkakunnan yllä leijuvan taivaskaupunki Salemin saleihin. "Kun Salemia katsoo, tuntuu siltä kuin se melkein imaisisi sielun sisäänsä..." Pakkomielteensä saavuttamiseksi Yugo on valmis vaikka rikoksiin, ja samalla tuo haavekuva estää häntä näkemästä kauneutta lähellään. Mutta vain pitämällä kiinni unelmistaan voi pitää kiinni itsestään.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Scifi-festivaaleja

    Tänä vuonna scifi-tapahtumia putoilee eteen niin runsaasti, että niissä kaikissa käyminen vaatii jo paksua lompakkoa ja muutamaa apukloonia.

    5.5. Tähtivaeltaja-päivä. Tähtivaeltaja-lehden 25-vuotisjuhlan ja Helsingin Yliopiston SF Klubin 20. syntymäpäivän kunniaksi Tähtivaeltaja-päivä koittaa jo neljättä kertaa. Paikkana vanha tuttu Dubrovnik Lounge & Lobby Helsingin keskustassa (Eerikinkatu 11) ja kunniavieraana Christopher Priest (ks. TV 4/04)! Lisätietoja sivulla 6 ja osoitteessa http://www.tahtivaeltaja.com


  • Jeff VanderMeer - Salatut elämät

    Body: 

    Vuonna 2006 Jeff VanderMeer astui lopullisesti suomalaisten hyvän kirjallisuuden ystävien mielenmaisemaan. Hänen läpimurtoteoksensa Pyhimysten ja mielipuolten kaupunki ilmestyi suomeksi osittain riisuttuna, mutta yhtä kaikki tenhoavana versiona. Tarunhohtoisen Ambergris-kaupungin taiteilijat, historioitsijat ja mystiset harmaalakit noruttivat kalmarinkelmeät lonkeronsa pohjolaan. Ja perässä riensi itse Jeff VanderMeer, joka Ann-vaimonsa kera soi fantastista hämyä Paasitornin elokuisen Finncon-festivaalin ylle. Vierailu huipensi pariskunnan Euroopan-kiertueen, jonka mieleenpainuvimmista hetkistä on julkaistu laaja My European Summer -artikkeli Locuksessa.


  • Warren Ellis - Scifi-sarjakuvan kipakka vastarannankiiski

    Body: 

    Vuonna 1968 syntynyt Warren Ellis on suorapuheinen sarjakuvakäsikirjoittaja ja yhteiskunnallinen kommentaattori. Yhdessä brittikollegoidensa Neil Gaimanin (TV 3/94, 1/99, 1/04 etc), Grant Morrisonin (1/97 etc) ja Alan Mooren (1/00 etc) kanssa hän kuuluu amerikkalaisille sarjakuvakustantamoille työskentelevien tekstinikkarien älylliseen kermaan.

    Ellisin laajaan tuotantoon lukeutuu niin post-kyberpunkkia, kauhua, supersankarieepoksia kuin avaruus-scifiäkin. Parhaiten hänet tunnetaan sellaisista englanninkielisen sarjakuvan merkkipaaluista kuin Lazarus Churchyard, Transmetropolitan, Planetary ja Desolation Jones, mutta miehen kynästä on syntynyt monia muitakin huomionarvoisia sarjoja.

  • Tähtivaeltaja-päivä 5.5.

    Body: 
    Lauantai 5. toukokuuta 2007, klo 12.00–02.00
    Dubrovnik Lounge & Lobby (Eerikinkatu 11)
    Kunniavieraana brittikirjailija Christopher Priest!

    Tähtivaeltaja-lehti 25 vuotta! Jo 100 numeroa!
    Helsingin Yliopiston SF Klubi 20 vuotta! Juhlaa!