Pääkirjoitus

Modernin kauhukirjallisuuden pioneereista muistetaan aina mainita H. P. Lovecraft ja Edgar Allan Poe. Moni muu keskeinen tekijänimi on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Yksi heistä on walesilainen Arthur Machen, jonka teosten sanoinkuvaamattomat kauhut ja selittämättömät mysteerit ovat olleet selkeä esikuva Lovecraftin houreisille visioille.

Tässä Tähtivaeltajassa laukaistaan liikkeelle Pekka Mannisen perinpohjainen katsaus Machenin kiehtovaan uraan ja myrskyisään elämään. Yhtään kiveä ei jätetä kääntämättä, kun Manninen avaa silmämme Machenin tietotaidolle kaksiosaisessa mahtiartikkelissaan.

Toivoa sopii, että kattauksen myötä kotimaiset kustantajat heräävät julkaisemaan Machenin tekstejä laajemminkin suomeksi. Oletettavasti näin käy viimeistään vuonna 2017, jolloin herran tekstit vapautuvat tekijänoikeuksista myös Euroopassa.

Haastattelun kautta esiin astuu legendaarisen Alejandro Jodorowskyn poika Brontis Jodorowsky. Hänet on nähty valkokankailla mm. elokuvissa El Topo (1970) ja Elämän tanssi (2013). Herralla riittääkin rutkasti kiehtovaa kerrottavaa.

Kotimaisena novellina lehdessä loistaa Samuli Antilan Pelastaja. Avaruuteen kurkottavaa scifiä edustava kertomus voitti kunniamaininnan Tähtivaeltajan novellikilpailussa vuonna 2013.

Sisäsivuilla käynnistyy myös Petri Hiltusen ja Nalle Virolaisen uusi Foliohatun alla -palsta. Siinä revitään hupaisasti riekaleiksi elokuvien sisältämää misinformaatiota. Ensimmäinen uhri on Ridley Scottin Blade Runner -klassikko (1982). Totuuksien paljastaminen jatkuu netin puolella helmikuusta lähtien.

Ilman myyrälaulua elämä on silkkaa möljää!