• Pääkirjoitus

    Body: 

    Modernin kauhukirjallisuuden pioneereista muistetaan aina mainita H. P. Lovecraft ja Edgar Allan Poe. Moni muu keskeinen tekijänimi on jäänyt vähemmälle huomiolle.

    Yksi heistä on walesilainen Arthur Machen, jonka teosten sanoinkuvaamattomat kauhut ja selittämättömät mysteerit ovat olleet selkeä esikuva Lovecraftin houreisille visioille.

  • Worldcon Suomeen

    Body: 

    Worldcon Helsinkiin!

    World Science Fiction Convention on maailman scifi-fanien oma päätapahtuma. Jo Tom Ölander haaveili aikoinaan tapahtuman saamisesta Suomeen. Mutta vasta vuonna 2012 alkoi todenteolla tapahtua, kun Eemeli Aro käynnisti Chicagon Worldconissa yhdysvaltalaisten scifi-fanien kanssa Helsinki in 2015 -hankkeen.

    Pikaisesti läpivedetty pirteä kampanja ylsi lähes maaliin asti. Elokuussa 2013 Helsinki hävisi vuoden 2015 Worldconin äänin 645–610 Yhdysvaltain Spokanelle.

  • Arthur Machen -artikkeli

    Body: 

    Arthur Machen
    Tarinoita hengen seikkailuista, osa 1

    H. P. Lovecraft ylisti Arthur Machenia (1863–1947) taiteellisuuden tasolle korotetun kosmisen kauhun luojaksi. Tunnettu luonnehdinta ilmestyi esseessä Yliluonnollinen kauhu kirjallisuudessa, jonka ensimmäinen versio on vuodelta 1927. Tämä lausunto on osaltaan estänyt Machenin tuotantoa liukumasta unholaan.

  • Sisällysluettelo

  • Kirja-arvostelut

    Body: 

    Petri Laine ja Anne Leinonen
    Kuulen laulun kaukaisen

    Kuoriaiskirjat

    Sekä Petri Laine että Anne Leinonen ovat kunnostautuneet omillaan niin pitkän kuin lyhyenkin proosan saralla. Kuulen laulun kaukaisen kokoaa kuitenkin yksiin kansiin viisi heidän yhdessä kirjoittamaansa novellia. Tarinat on julkaistu alunperin vuosina 2001–2011 Spin- ja Portti-lehdissä. Kolme niistä on noussut myös Atorox-kisan top vitoseen.

  • Sarjakuva-arvostelut

    Body: 

    Worldconeissa kiertävien scifi-harrastajien sarjakuvatietämys on kehno. Niinpä sarjakuvaromaaneille jaettava Hugo-palkinto on lähes järjestään mennyt jollekin netti-ilmiön synnyttäneelle pilipalituotteelle. Silloin tällöin sokea kanakin löytää jyvän. Kuten vuonna 2013, jolloin rakettipystin nappasi Brian K. Vaughanin ja Fiona Staplesin Saga (Like).

    Saga ammentaa klassisesta tarinasta, mutta kohottaa aiheen potenssiin kolme. Tämän mahdollistavat sympaattiset, aitoutta huokuvat päähenkilöt sekä ihmeitä tulvivat scifi-kulissit.

  • Dvd-arvostelut

    Body: 

    The Zero Theorem
    (UK-versio)

    Legendaarisen ohjaajanero Terry Gilliamin tuorein elokuva, The Zero Theorem (2013), nähtiin Suomessa valkokankailla Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla, mutta ei normaalilevityksessä. Moisesta sietää olla pöyristynyt. Järkytystä vain pahentaa se tosiseikka, että Gilliamin luomus on monin verroin parempi kuin 95 prosenttia suomalaisiin teattereihin valituista elokuvista.

  • Brontis Jodorowsky -haastattelu

    Body: 

    Brontis Jodorowsky
    Elämän tanssi

    Alejandro Jodorowsky (s. 1929) on yksi kaikkien aikojen omaperäisimmistä elokuvaohjaajista. Hänen 1970-luvun filminsä El Topo ja The Holy Mountain (ks. TV 3/04) ovat eittämättä kulttileffojen psykedeelisintä aatelia. Legendaarinen on myös viime hetkellä kariutunut yritys siirtää valkokankaille Frank Herbertin palkittu Dyyni-tieteisromaani (1/14).

  • Kutzpah

    Body: 

    Suuri Pan on kuollut! Avaruusoopperan suurmestarilta ei tule enää edes jälkeenjääneitä teoksia. Iain Banksin kolme vuosikymmentä kestänyt loistokas ura heijastuu silti vahvasti nykypäivän tieteiskirjallisuuteen.

    Kaikki avaruusscifi ei kuitenkaan ole riittävän melodramaattista ja romanttista ollakseen varsinaista avaruusoopperaa. Lisäksi aurinkokunnan tutkimus ja eksoplaneettojen löytyminen ovat tuoneet genren lähemmäs tiukkaa hardcorea kuin koskaan aikaisemmin. Tästä huolimatta mielikuvituksen ilotulitustakin on runsaasti tarjolla.

  • Elokuva-arvostelut

    Body: 

    Interstellar

    Jos elokuvan mitaksi kellottaa reilusti yli kaksi ja puoli tuntia, sietää lopputuloksen olla todella hyvä. Alkuun vaikuttaa siltä, että Christopher Nolanin Interstellar täyttää tämän vaateen – siitäkin huolimatta, että sen premissiin on ujutettu myös järjenvastaisia elementtejä.