Uutiskuvat

Åcon 2012

Pohjoismaiden kostein scifi- ja fantasiatapahtuma palaa kuvioihin ensi keväänä. Åcon 5 järjestetään tuttuun tapaan Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa. Päivämääränä 17.-20. toukokuuta.

Suomalaisen ja ruotsalaisen fandomin kerman, maidon ja piimän yhteen kokoavan festivaalin ulkomaisena kunniavieraana loistaa Tähtivaeltaja 1/11:sta tuttu, moneen otteeseen palkittu yhdysvaltalaiskirjailija Catherynne M. Valente.

Åconin osallistumismaksu on 25 euroa, jonka päälle tulevat vielä matka- ja majoituskulut. Silti tätä rentoa genrejuhlaa ei jätä väliin edes maaginen pumpernikkeli.

aconfive.wordpress.com

Finncon 2012

Pohjoismaiden suurin scifi- ja fantasiatapahtuma rusikoi jälleen kavioita ensi kesänä. Finncon 2012 järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Tampereen yliopistolla. Tilat täyttyvät spekulatiivisen fiktion ystävistä heinäkuun 20.-22. päivä.

Pirteän konklaavin kunniavieraina palloilevat yhdysvaltalainen Lois McMaster Bujold, Tähtivaeltaja 3/06:sta tuttu brittigootti Liz Williams sekä Suomen oma fandom-tutkija Irma Hirsjärvi.

Hieman täytyy kummastella turhanpäiväistä viihdemömmöä suoltavan Bujoldin valintaa. Hänen ainoa suomennettu romaaninsa, Kunnian sirpaleita, kun myi niin kehnosti, että opuksen julkaissut Myrskykustannus joutui samantien pistämään pillit pussiin.

Finncon on jokaisen spefi-harrastajan elämän täydellistävä pakkonakki!

2012.finncon.org

Finlandia-Junior

Eija Lappalaisen ja Anne Leinosen mainio Routasisarukset-romaani on huomioitu arvostetulla Finlandia Junior -palkintoehdokkuudella. Jess!

Valintalautakunnan perustelujen mukaan kirja herättää kysymään, millaista tulevaisuutta olemme itsellemme luomassa? "Teoksen henkilöhahmot kasvavat ja syvenevät tässä visuaalisessa mielikuvittelun taidonnäytteessä, jonka yhteiskuntakritiikki puree tätäkin päivää. Kieli kulkee erinomaisena läpi teoksen loihtien eteemme maailman, jonka jokainen yksityiskohta on tarkoin ja harkiten mietitty. Routasisarukset ei sorru synkistelyyn, eikä selittelyyn."

Tämä on vuoden mahtavan kirjallisuusuutinen. Sekä ehdottomasti ansaittu esiinnosto, joka toivottavasti poikii erinomaiselle romaanille roppakaupalla lisää lukijoita.

Sarjis 2011

Sarjakuvantekijät ry:n kaksivuotisessa Sarjis 2011 - Tee sarjakuva-albumi! -kisassa on jaettu kolme palkintoa, joiden yhteissumma on hulppeat 30 000 euroa.

Ykköspystin kaappasi Jouko Nuoran Kultainen nuoruus, joka tarjoaa kypsän, humoristisen ja itseironisen näkökulman hurjaan nuoruuteen sekä sen nautintoihin ja kurjuuksiin.

Kakkoseksi tuli Sami Myllyniemen teos Maailman toiseksi kiltein nalle. Raati kuvaa albumia kauniin runolliseksi, mutta myös älykkääksi satuseikkailuksi tunteen ja viisauden hämäriltä rajamailta.

Kolmannen palkinnon korjasivat näppeihinsä Mikko Väyrynen ja Sami Korjus. Omissa käsissä on niukan tyylikkäästi kerrottu tarina, jossa yksityinen ja yhteiskunnallinen nivoutuvat sulavasti toisiinsa.

LISÄÄ UUTISIA PAINETUSSA LEHDESSÄ (TÄHTIVAELTAJA 4/11)!