Dan Barryn piirtämiä Flash Gordon -tieteisseikkailuja on viimeksi nähty Suomessa laajemmin vuosien 2009 ja 2010 Mustanaamio-lehdissä. Nuo tarinat olivat kotoisin 1950-luvun alkupuolelta. Jalavan nyt julkaisemaan Flash Gordon - Avaruuden rauhanlietsoja -albumiin on puolestaan koottu rupeama sanomalehtistrippejä vuosilta 1965-1966.
Meno on vallan hurjaa, kun Maan avaruusvalvonnan palkkalistoilla häärivä Flash sekä hänen paras ystävänsä, tohtori Zarkov, ratkovat scifistisiä arvoituksia. Jo alpparin ensimmäisellä sivulla sankarikaksikko juuttuu ansaloukkoon, päätyy kaapatuksi sekä saa niskaansa litratolkulla vesitulitusta - minkä miehet tulkitsevat aivopesuksi! Spiidillä tehostettu tahti ei hellitä jatkossakaan, kun eteen ladataan toinen toistaan hilpeämpiä kahjouksia.
Riemu on ylimmillään, kun hullun lailla sotivien ussien naiskomentaja ilmoittaa, että Flash on hänen uusin sulhasensa. "Suutele minua - se on käsky!" Salskea herrasmies nautiskelee neitokaisen suloista kuitenkin vain hetkisen ennen kuin livahtaa vastapuolen riveihin. Flash yrittää todistaa uusille kumppaneilleen, ettei ole vakooja, tempaisemalla themmien naiskenraalin tuliseen suudelmaan!
Hervottomalla höpsismillä kerrotun tarinan taustalla ladellaan madonlukuja sotatilaa palvoville yhteisöille. Seuraavaksi päästään haukkumaan aina yhtä petollisia venäläisiä.
Neuvostoliiton seksikäs naisagentti ei kaihda kieroja keinoja, vaan kaappaa rinnakkaistodellisuuksista muinaisolentoja imuroivan Kenties-koneen Moskovaan. Jamesbondmaisten vakoilu- ja laskettelukuvioiden ohessa paperille on tarttunut Lontoon Big Benin katolle kapuava hirmulisko sekä stalinistien lentävä sukellusvene!
Albumin kahdessa viimeisessä tarinassa liikutaan hieman arkisemmissa scifi-tunnelmissa. Ensin kerätään Maan lähiavaruudesta vaarallisia romusatelliitteja, sitten louhitaan rautaa asteroidivyöhykkeellä. Humoristista sähellystä ja tuikeita vaaratilanteita on toki näihinkin juoniin saatu ahdettua.
Rojutalkoissa vaikeuksista vastaavat pöyhkeä bisnespilotti sekä tuhoisa muukalaiskasvis. Metallijalostamolla taas säännöistä piittaamaton naispomo, joka tuittupäisyydessään on murskata niin Maapallon kuin avaruuden terästehtaankin.
Vakavalla naamalla Avaruuden rauhanlietsojaa ei lue erkkokaan. Mutta harvoinpa eteen osuu näin hulvatonta tieteisilkamointia, jossa mielikuvituksen lento ei tunnista mitään rajoja. Kypsää naurunaurista!
TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ (TÄHTIVAELTAJA 4/11).
Mukana mm. Sillage: Pirun merkki, Yoko Tsuno: Paholaisen palvelijatar, Blake & Mortimer: Miekkakalan salaisuus - Mortimerin pako, Pikon ja Fantasion uudet seikkailut: Paniikki Atlantilla, Kerrassaan merkillisten herrasmiesten liiga: 1969, Jokeri, Ukkostuuli, Ankardo: Ensimmäiset tutkimukset, Laiskasmurffin merkillinen uni, Alix: Tulivuoren uhrit, Tappaja 4-5, Olipa kerran Ranskassa: Suuri gangsterisota, Mimu: Kesäblues, Hitlerin poika, Anabasis 1: Kyyroksen sotaretki, Fasilitaattori - Maailmankaikkeuden vaarallisin mies, Kapteeni Kanki: Onnen avaimet ja P. A. Mannisen kootut: Unisarjakuvia.