• Anne Leinonen - Langat käsissä

  Body: 

  Kun vuonna 2005 juttelin erään pitkän linjan genrekustantajan kanssa suomalaisesta fantasiasta, hän totesi, ettei vaivaudu enää moista julkaisemaan. Hänestä romaanit olivat heikkotasoisia ja myivät huonosti. Kuusi vuotta myöhemmin kotimaisen spekulatiivisen fiktion kenttä on elävämpi kuin aikoihin. Hyvien kirjailijoiden nimiä voi heitellä ilmaan tarvitsematta pelätä niiden loppuvan. Mitä on tapahtunut?

 • Keinomaailman reunalla

  Body: 

   Tähtivaeltaja on aina pyrkinyt seuraamaan aikaansa scifin, kauhun ja fantasian laajalla rintamalla. Kirjallisuuden ohessa on kerrottu elokuvista, roolipeleistä, sarjakuvista, leluista ja musiikista. Nyt vuorossa ovat tietokonepelit.

  Juuri konsolipeleissä toteutuu science fictionin ikiaikainen lupaus virtuaalisista ihmemaailmoista, jotka heräävät henkiin silmiesi edessä. Tarjolla on seikkailuja, jotka vaativat pelaajaltaan aitoa osallistumista. On kiehtovia tarinoita, jotka haastavat käyttämään aivoja tai pakottavat tekemään hankalia moraalisia valintoja.

 • Uutiskuvat

  Body: 

  Åcon 2012

  Pohjoismaiden kostein scifi- ja fantasiatapahtuma palaa kuvioihin ensi keväänä. Åcon 5 järjestetään tuttuun tapaan Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa. Päivämääränä 17.-20. toukokuuta.

  Suomalaisen ja ruotsalaisen fandomin kerman, maidon ja piimän yhteen kokoavan festivaalin ulkomaisena kunniavieraana loistaa Tähtivaeltaja 1/11:sta tuttu, moneen otteeseen palkittu yhdysvaltalaiskirjailija Catherynne M. Valente.

 • Sarjakuvat

  Body: 

  Dan Barryn piirtämiä Flash Gordon -tieteisseikkailuja on viimeksi nähty Suomessa laajemmin vuosien 2009 ja 2010 Mustanaamio-lehdissä. Nuo tarinat olivat kotoisin 1950-luvun alkupuolelta. Jalavan nyt julkaisemaan Flash Gordon - Avaruuden rauhanlietsoja -albumiin on puolestaan koottu rupeama sanomalehtistrippejä vuosilta 1965-1966.

 • Rakkautta & Anarkiaa

  Body: 

  Rakkautta & Anarkiaa 2011
  Aasiasta kajahtaa

  Moderni aasialainen elokuvataide eli kultakauttaan 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Sittemmin onnistumiset ovat olleet harvemmassa. Usein elokuvat ovat jääneet keskinkertaisuuden tasolle, kuten Rakkautta & Anarkiaa -festivaalien viimevuotinen tarjonta todisti.

  Tänä syksynä sujui hieman paremmin, vaikka tuikitäydellisiä filmejä ei nytkään silmien eteen eksynyt. Virkistäviä valopilkkuja sentään.

  Visuaalista puppendääliä

 • Alkukuvat

  Body: 

  Mekaaninen metalliruumis, sammiossa kasvatettu kloonivarsi vai bittejä virtuaalitodellisuuden uumenissa? Kas, siinäpä vasta kysymys.

 • Lukemattomia kirjoja

  Body: 

  Korjataan heti kärkeen edellisen kolumnin lopussa ollut vanha tieto: M. John Harrisonin uutukaisen nimi ei lopulta olekaan Pearlant vaan Empty Space. Mielenkiintoista nimenvaihdoksessa on, että Harrisonin ensimmäistä kirjailijasivustoa kutsuttiin aikoinaan Empty Spaceksi - se oli myös Light-romaanin alkuperäinen työnimi.

  Mutta asiaan. In the Mouth of the Whale on Paul J. McAuleyn opus, jossa määritellään koko ihmiskunnan tulevaisuus.

 • Elokuvat

  Body: 

  Real Steel

  Kun leffan levittäjänä toimii Walt Disney -studio, ohjaajana häärii Shawn "Yö museossa" Levy ja teemana on isän ja pojan bondaus, eivät odotukset asetu kovin korkealle. Real Steel yllättää kuitenkin positiivisesti. Imelyys on minimissään, ja jopa ääliömäinen idea 11-vuotiaasta robottinyrkkeilyn supertaitajasta maistuu siedettävältä.

 • Antikuvat

  Body: 

  China Miéville
  Toiset
  The City and the City
  Suom. J. Pekka Mäkelä. Karisto

  Kauan on nähty vilua ja nälkää, mutta tässä se vihdoin on! Ilmielävänä ja käsillä hiveltävänä. Vuoden odotetuin romaanikäännös heti Hannu Rajaniemen Kvanttivarkaan jälkeen. China Miévillen alkujaan vuonna 2009 ilmestynyt Toiset.