Lukemattomia kirjoja

Korjataan heti kärkeen edellisen kolumnin lopussa ollut vanha tieto: M. John Harrisonin uutukaisen nimi ei lopulta olekaan Pearlant vaan Empty Space. Mielenkiintoista nimenvaihdoksessa on, että Harrisonin ensimmäistä kirjailijasivustoa kutsuttiin aikoinaan Empty Spaceksi - se oli myös Light-romaanin alkuperäinen työnimi.

Mutta asiaan. In the Mouth of the Whale on Paul J. McAuleyn opus, jossa määritellään koko ihmiskunnan tulevaisuus.

Erilaiset posthumaanit yhteisöt ovat asuttaneet maailmankaikkeutta jo jonkin aikaa. Kaukaisen Fomalhautin historia on valloituksia täynnä, mutta nyt lyödyt ”ghostit” ovat päättäneet ottaa haluamansa planeetan takaisin ”trueilta”. Fomalhautin kaasujättiläisen sisuksissa sattuu näet uinumaan muinaisen muukalaiskulttuurin matkaaja.

Truet uskovat pystyvänsä rakentamaan matkaajasta mahtavan aseen. Ghostit puolestaan haaveilevat maailmankaikkeutta muokkaavasta aikalinjojen romahduksesta, joka täyttäisi heidän ennustuksensa. Sotahan moisesta syttyy.

Chris Beckett on suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi nimi. Laadukkaan sf-novellistiikan etsijöille hän kuitenkin merkitsee mielenkiintoisten ja ajatuksia herättävien tekstien luojaa.

Miehen esikoisromaani Holy Machine esitteli ihmisen ja robotin välisen rakkaustarinan. Yksinkertaisesta premissistä huolimatta teos pistää lukijan ajattelemaan syvällisiä, hämmentäviä ja lopulta jopa kiusallisia kysymyksiä. Tuleva Dark Eden käyskentelee arvattavasti samankaltaisilla poluilla.

Eden on planeetta, jossa asuu hieman yli 500 haaksirikkoutuneen aluksen astronauttien jälkeläistä. Sukupolvien kuluessa yhdyskunta on taantunut uskomusten ja myyttien maailmaan, jossa vanhat tavat ovat pyhiä. Kun yksi asukeista päättää lähteä pois turvallisesta laaksosta, yhteisön perusta järkkyy.

Kukapa ei aina välillä haluaisi lukea kunnon miekka ja magia -melskettä? Angeline Hawkes on julkaissut jokusenkin kauhua sisältävän kirjan yhdessä miehensä Christopher Fulbrightin kanssa. Nyt hän on koonnut yksiin kansiin kaikki kirjoittamansa barbaari Kabarin edesottamukset. Out of the Garden and Other Tales of the Barbarian Kabar of El Hazzar kertoo howardiaanisesta hahmosta, jonka pulp-henkisten seikkailujen kuvittelisi kolahtavan uusrahvaanomaisen spekulatiivisen fiktion ystäviin.

JUKKA HALMEEN TULEVIEN KIRJOJEN KATSAUS JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ (TÄHTIVAELTAJA 4/11).