China Miéville
Toiset
The City and the City
Suom. J. Pekka Mäkelä. Karisto
Kauan on nähty vilua ja nälkää, mutta tässä se vihdoin on! Ilmielävänä ja käsillä hiveltävänä. Vuoden odotetuin romaanikäännös heti Hannu Rajaniemen Kvanttivarkaan jälkeen. China Miévillen alkujaan vuonna 2009 ilmestynyt Toiset.
Brittikirjailijan nimeen on vannottu ja hänen teoksiaan on vaadittu suomennettavaksi aina siitä asti, kun Perdido Street Station valloitti spekulatiivisen fiktion tähtitaivaan kymmenkunta vuotta sitten. Sittemmin uuskumman kerronnan valovoimaisin mestari on hurmannut uusia lukijoita jokaisella tuoreella aluevaltauksellaan. Nyt vuorossa on urbaani eksistentiaalinen dekkari, jonka pohjaksi Miéville on keksinyt ainutlaatuisen scifi-idean.
Toiset-romaanin maailma on ammennettu kvanttimekaniikasta, niin Schrödingerin kissa -paradoksista kuin kietoutumisen käsitteestäkin. Todellisuuden metafyysistä kvanttiolemusta tutkaileva vertauskuvallinen teos onkin helppo laskea jopa kovan scifin piiriin - vaikkei se alan perinteistä kaavakirjallisuutta muistutakaan.
Teos tapahtuu kahdessa lomittuneessa kaupungissa, jotka sijaitsevat yhteisessä tilassa mutta ovat silti erillisiä ja erossa pidettyjä. Besźel on rapistuva itäeurooppalainen takapajula, jonka kehittämiseen pyritään epätoivoisesti haalimaan länsimaista rahaa. Yhdysvaltojen kauppasaartoon julistama Ul Qoma on puolestaan yksinvaltaisen puolueen ja modernien pilvenpiirtäjien hallitsema kiinalaistyylinen menestystarina.
Niin mahdottomalta kuin se kuulostaakin, nämä kaksi erilaista kaupunkia todellakin sijaitsevat yhdessä ja samassa paikassa. Päällekkäin ja limittäin. Täydellisinä ja toisensa täyttävinä. Jo lapsesta asti molempien paikkakuntien ihmiset on ehdollistettu olemaan näkemättä ja kuulematta naapurikaupungin asukkaita, jotka kulkevat heidän kanssaan samoilla mutta silti kovin toisenlaisilla kaduilla. He näkymätöntävät niin vieraan arkkitehtuurin, liikennevälineet, äänet kuin ihmisetkin. Mikäli joku yrittää astua tai edes katsoa tämän olemattoman rajanpinnan läpi, paikalle syöksyvät Rikon edustajat. Tämän pelätyn järjestön agentit jakavat armotonta oikeutta, joka lopullisesti pitää kaksoiskaupungin koossa ja toiminnassa.
Näihin uskomattoman kiehtoviin maisemiin Miéville on kutonut monimuotoisen murhajännärin, jonka pääosassa häärii Besźelin policzain väkivaltarikosyksikön vanhempi tarkastaja Tyador Borlú. Hän saa tutkittavakseen rupuisen skeittipuiston uumenista löytyvän tunnistamattoman ruumiin tapauksen. Setviessään nuoren naisen hämärää kohtaloa Tyador ajautuu yhä syvemmälle usvaisten salaliittoteorioiden uumeniin. Kuvioihin uivat mukaan niin nationalistiset ääriliikkeet, kaupunkien yhdistymistä vaativat unifikationistit kuin vaaralliset huhut Besźelin ja Ul Qoman välissä piilottelevasta Orsinnan valtakunnasta. Arkeologisten kaivausten hämmentävistä esinelöydöistä nyt puhumattakaan.
Miévillen kerronta kulkee kuin unelma. Vaikeasti hahmotettavista lähtökohdista huolimatta herra saa rakennettua kaksoiskaupunkien todellisuudesta ymmärrettävän ja intuitiivisella tasolla helposti sisäistettävän kokonaisuuden. Jo yksin nämä kulissit riittäisivät pitämään lukijan täpinöissään, mutta kirjailijapa on laatinut niiden ympärille vielä äärimmäisen kutkuttavan mysteerien sarjan, joka lopullisesti pakottaa ahmimaan teosta kuin hullu puuroa.
Kaiken tämän päälle tulevat vielä romaanin lukuisat yhteiskunnalliset kommentoinnit, jotka käsittelevät niin arkitodellisuuden kieltämistä, Itä-Euroopan poliittista myllerrystä, ääri-isänmaallisuuden nousua, maahanmuuttokysymyksiä kuin kapitalismin raadollisuuttakin.
Toiset on loistava esimerkki tieteiskirjallisuuden moneen suuntaan taipuvasta potentiaalista. Teos, joka pistää jauhot suuhun jokaiselle, joka on koskaan kyseenalaistanut scifin - tai dekkarien! - arvon merkittävänä korkeakirjallisena genrenä.
Toni Jerrman
KIRJA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ (TÄHTIVAELTAJA 4/11).
Mukana mm: Johanna Sinisalo: Enkelten verta, Risto Isomäki: Con rit, Jyrki Vainonen: Swiftin ovella, Mike Pohjola: Ihmisen poika, Sari Peltoniemi: Kuulen kutsun metsänpeittoon, Anneli Kantola & Terhi Rannela: Tähystäjäneito, Mia Vänskä: Saattaja, Henry Parland: Khimaira, Annika Luther: Kodittomien kaupunki, John Ajvide Lindqvist: Kultatukka, tähtönen, Joe Hill: Sarvet, Hal Duncan: Pako Helvetistä!, Richard Powers: Suopeus, Rebecca Stott: Veden muisti, Mathias Malzieu: Sydämen mekaniikka, Stephen King: Kuvun alla ja David Eagleman: Tarinoita tuonpuoleisista