Sarjakuvat

Kovissa kansissa julkaistu Bosporin helmi (Minerva) on jo kolmas jakso Mikko Ketolan ja Anssi Rauhalan luomia professori Anni Isotalon tutkimuksia (TV 1/06 & 3/06). Mitä ilmeisimmin edellisen jakson saamasta kritiikistä on otettu opiksi, sillä vaikka Anni jälleen sukkuloi ympäri Eurooppaa, on tunnelmankehittelyynkin maltettu uhrata aikaa. Myös juoni pysyttelee tiiviimmin ytimensä ympärillä eikä häröile kaikkiin mahdollisiin suuntaan. Kuvituspuolelle on löydetty eloisa ja toimiva tyylilaji, joka pitää tasonsa alusta loppuun - vaikkei ensimmäisen albumin pikkutarkkaa jälkeä tavoitakaan.

Uskonnollisiin ja historiallisiin arvoituksiin kytkeytyvä tarina käsittelee neljännen (!) itämaan tietäjän Jeesus-lapselle tuomaa helmeä sekä kylmästä pohjolasta saapuneen erakon tekemiä ikoneja. Kirkkoisien kuoliaaksi vaikenema naisasia on sekin monin tavoin esillä.

Menneisyyden salojen selvittäminen kuljettaa Annin niin Bulgariaan, Saksaan, Armeniaan, Turkkiin kuin kotoisimpiinkin maisemiin. Uusia johtolankoja ja mielenkiintoisia tuttavuuksia kertyy, vaikka kapuloita rattaisiin heittelee valtaa ja mammonaa palvovan salaseuran fundamentalistikristitty jenkkiapuri.

Aitojen paikkojen ohella tarinassa törmätään todellisesta maailmasta ja sarjakuvista ammennettuihin hahmoihin - viitteitä löytyy mm. Yoko Tsunon, Natashan ja Tintin suuntaan.

Bosporin helmi on vetävä lukupaketti, jonka uskoisi kolisevan sarjakuvan ystävien ohessa myös suureen yleisöön. Muuallakin kuin Suomessa.
   
Kimmo Lemetin Gone with the Blastwave on alunperin netissä ilmestynyt värisarjakuva, joka on nyt koottu albumiksi. Englanninkielisen julkaisun takana on suomalaisen Taikapaja-kustantamon yhdysvaltalainen aputoiminimi Jessor & Co.

Blastwave sijoittuu keskelle tulevaisuudessa käytävää sotaa. Autioituneessa suurkaupungissa vaeltaa kasvottomia, kaasunaamareihin sonnustautuneita sotilaita, jotka erottaa toisistaan vain kypärien väritunnusten perusteella. Raunioituneiden korttelien uumenista ulospääsyä etsivät Punaiset, Siniset ja Keltaiset armeijat eivät enää edes tiedä, miksi koko sotaa ylipäätään käydään. Tappaminen jatkuu kuitenkin vanhalla rutiinilla.

Rajoittunutta väriskaalaa hyvin hyödyntävä sarja on sysimustan huumorin läpitunkema. Pääosin sivun mittaisissa episodeissa isketään peliin lakonisen makaabereja vitsejä, jotka kuvastavat hyvin sodan järjettömyyttä ja toivottomuudesta kumpuavaa hurttia leikinlaskua. Cool!

Päivän ehdottomin piriste.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA_ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/07:ssä. Mukana mm. 5 fantasiaa, Muilutus Alpha Centauriin, Hokuto Manga, Metsänpeikot, Kanerva ja yks juttu, Gunnm, Kivien järjestys, Pedon varjo ja Elämän oppitunteja.