• Sean Stewart - Perhemagiaa

    Body: 

    Sean Stewart on siitä erikoinen kirjailija, että hänellä on miljoonia lukijoita ympäri maailmaa - siitäkin huolimatta, että hänen kirjojaan ei ole myyty kuin murto-osa tästä luvusta. Miten ihmeessä?

    Sean Stewart on mies parhaassa iässä, eli 42-vuotias. Ei siis mikään ihme, että hän on juuri tällä hetkellä uransa huipulla. Mutta ei mennä asioiden edelle, vaan aloitetaan ihan alusta.

  • J. Pekka Mäkelä - Tulevaisuuden arkirealismia

    Body: 

    J. Pekka Mäkelä on suomalaisen scifin kentällä tuore nimi, vaikka hänen työuransa on jo mittava: hän on tehnyt musiikkia, kääntänyt yli kolmekymmentä tieto- ja kaunokirjaa - merkittävimpänä Philip K. Dickia - sekä kirjoittanut neljän vuoden sisällä kolme science fiction -romaania.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Scifi-conit

    Jos vierailet ensi vuonna vain neljässä sf-conissa, olkoot ne nämä:

    21.–24.3. Eastercon. Britti-scifistien vuotuinen pääkonventti kantaa vuonna 2008 nimeä Orbital. Ulkomaisten harrastajien elämän helpottamiseksi tapahtumapaikaksi on valittu Lontoon Heathrow-lentokentän läheisyydessä sijaitseva Radisson Edwardian -hotelli. Kunniavieraslista on komeaa luettavaa: Neil Gaiman, China Miéville, Charles Stross ja Tanith Lee. Osallistumismaksu ennakkoon 55 puntaa, ovelta kalliimpi. Aika hyvin rahaa saa palamaan myös hotellihuoneeseen.
    http://www.orbital2008.org

    1.–4.5. Åcon 2. Scifi-piraatit palaavat Ahvenanmaalle. Paikkana jälleen Maarianhaminan hotelli Adlon, mutta tällä kertaa kunniavieraana ei olekaan Hal Duncan, vaan lukuisia palkintoja napsinut kirjailijatähti Ian McDonald (mm. TV 3/94, 2/97 & 4/97). Åconin osallistumismaksu on 20 euroa, jonka päälle kannattaa vielä varata tarjoushintainen huone con-hotellilta – kukas sitä nyt teltassa nukkuisi.
    http://acon2.wordpress.com

    13.–15.6. Swecon. Ruotsin kansallinen sf-con on tällä kertaa hämmentävästi Confuse. Kunniavieraana paistattelee Cory "Pirun Hyvä Tyyppi" Doctorow (TV 1/06) ja kaupunkina joku Linköping. Osallistumisesta saa pulittaa 300 kruunua, joka on euroissa noin yhtä nollaa vähemmän.
    http://www.lysator.liu.se/confuse

    26.–27.7. Finncon. Tampere näyttää nyt ensimmäistä kertaa, kuinka kovan Finnconin sikäläinen fandom pistää pystyyn. Kunniavieraina Tähtivaeltajasta tuttu brittikirjailija M. John Harrison (TV 2/05), jenkkitaiteilija Charles Vess, scifi-tutkija Farah Mendlesohn sekä Kesälahden keisari Petri Hiltunen. Lasten- ja nuortenkirjallisuutta! Pelejä! Taidetta! Retroscifiä! Muumeja! Urheilua! Tiedettä! Biletystä!
    http://2008.finncon.org

    LISÄÄ KIRJA-, ELOKUVA- JA SARJAKUVAUUTISIA TÄHTIVAELTAJA 4/07:ssä.

  • Antikuvat

    Body: 

    M. G. Soikkeli - Marsin ikävä ja muita kertomuksia (Turbator)

    M. G. Soikkeli on jo pitkän uran tehnyt kirjallisuudentutkija, kriitikko ja novellisti. Miehen tekstit ovat pärjänneet hyvin Portti-lehden novellikilpailuissa 1990-luvun alkupuolelta lähtien, mutta Atorox-mittelöissä ne ovat useimmiten osoittautuneet liian haastaviksi. Marsin ikävä on Soikkelin esikoiskokoelma. Se sisältää neljä vuosina 2001-2006 Spinissä ja Finnzinessä ilmestynyttä pitkää novellia sekä yhden uuden tarinan.

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Sayonara Jupiter
    (USA-versio)

    Täytyy oikein ihmetellä, kuinka Sayonara Jupiter on onnistunut pysyttelemään Tähtivaeltaja-tutkan katveessa. Kyseessä kun on 1980-luvun suurisuuntaisin japanilainen avaruustehostespektaakkeli.

  • Elokuvat

    Body: 

    30 Days of Night - 30 päivää kaamosta

    Steve Niles on muutaman viime vuoden aikana takonut paperille julmetut kasat kauhusarjakuvien käsikirjoituksia - aina Cal McDonaldin seikkailuista tuoreeseen City of Others -minisarjaan. Kuten Tähtivaeltajastakin on voinut lukea, useimmat Nilesin suoritukset ovat keskinkertaista pakkopullaa, joka toimii vain silloin kun piirtäjäksi on sattunut valikoitumaan todellinen virtuoosi. Yksi Nilesin siedettävimmistä sarjakuvista onkin Ben Templesmithin kuvittama 30 Days of Night, joka on nyt kääntynyt elokuvaksi David "Hard Candy" Sladen ohjauksessa.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Zipang! Tähtivaeltajan juhlavuosi lähenee loppuaan, ja kohta on lasissa jo 26 vuotta.

    Sitä ennen sukellamme amerikkalaiskirjailija Sean Stewartin reaalifantastisiin maailmoihin sekä Suomen kiintoisimman scifi-tykin J. Pekka Mäkelän ajatuksiin. Molemmat tekijät tunnetaan kirjallisesti korkeatasoisista, ihmisläheisistä tarinoista, jotka koukuttavat lukijan armotta mukaansa. Heitä yhdistää myös se, että Stewartin romaanien suomenkieliset laitokset ovat kääntäjänäkin tunnetun Mäkelän käsialaa.

  • Rakkautta & Anarkiaa - Aasiasta kajahtaa

    Body: 

    Suomen muikein elokuvatapahtuma, Rakkautta & Anarkiaa -festivaali, juhli tänä syksynä jo 20-vuotiseksi venynyttä taivaltaan. Tavalliseen tapaan tarjolla oli enemmän kuin riittoisasti hyviä ja kiintoisia leffoja Maapallon joka kolkalta.

    Tähtivaeltajassa R&A on ollut säännöllisesti esillä jo toisesta, vuonna 1989 järjestetystä festivaalista lähtien. Syystäkin, sillä näin avartavaa katsausta elokuvailmaisun eri muotoihin ei Suomessa muuten ole ollut mahdollista nähdä. Juuri Rakkautta & Anarkiaa on ensimmäisenä esitellyt niin Hongkongin visionäärit, animen mestarit kuin ylipäätään Aasian suunnalta ponnistavat filmiherkut. Ja hyvin pidettiin kuti tällä saralla myös juhlavuonna 2007.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Kovissa kansissa julkaistu Bosporin helmi (Minerva) on jo kolmas jakso Mikko Ketolan ja Anssi Rauhalan luomia professori Anni Isotalon tutkimuksia (TV 1/06 & 3/06). Mitä ilmeisimmin edellisen jakson saamasta kritiikistä on otettu opiksi, sillä vaikka Anni jälleen sukkuloi ympäri Eurooppaa, on tunnelmankehittelyynkin maltettu uhrata aikaa. Myös juoni pysyttelee tiiviimmin ytimensä ympärillä eikä häröile kaikkiin mahdollisiin suuntaan. Kuvituspuolelle on löydetty eloisa ja toimiva tyylilaji, joka pitää tasonsa alusta loppuun - vaikkei ensimmäisen albumin pikkutarkkaa jälkeä tavoitakaan.