Alkukuvat

Zipang! Tähtivaeltajan juhlavuosi lähenee loppuaan, ja kohta on lasissa jo 26 vuotta.

Sitä ennen sukellamme amerikkalaiskirjailija Sean Stewartin reaalifantastisiin maailmoihin sekä Suomen kiintoisimman scifi-tykin J. Pekka Mäkelän ajatuksiin. Molemmat tekijät tunnetaan kirjallisesti korkeatasoisista, ihmisläheisistä tarinoista, jotka koukuttavat lukijan armotta mukaansa. Heitä yhdistää myös se, että Stewartin romaanien suomenkieliset laitokset ovat kääntäjänäkin tunnetun Mäkelän käsialaa.

Tähtivaeltajan 25-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestetyn novellikilpailun tulokset ovat ratkenneet. Tässä numerossa pääset jo lukemaan sekä Natalia Laurilan voittajatyön että M. G. Soikkelin kolmanneksi sijoittuneen tarinan. Nautiskele!

Lehden olemassaolon aikana scifin, fantasian ja kauhun julkaisu Suomessa on kokenut niin ala- kuin ylämäkiäkin. Juuri nyt tilanne näyttää aikamoisen valoisalta.

Kotimaisista kirjailijoista ovat tämän vuoden aikana julkaisseet kiistatta scifiin lukeutuvan teoksen niin Risto Isomäki, J. Pekka Mäkelä, M. G. Soikkeli, Jani Saxell, Seppo Heikkinen, Juha Ruusuvuori, Harri Erkki kuin Maria Candiakin. Lukuisista fantasiateoksista, nuortenkirjoista sekä genre-elementtejä hyödyntävistä valtavirtaopuksista nyt puhumattakaan. Vielä taannoin näin hyvästä suomalaissadosta ei saattanut edes uneksia.

Käännöspuolella kehitys on ollut kaksijakoisempaa. Nuorisofantasiaa tulee tuutin täydeltä, mutta aikuisille suunnattua spekulatiivista fiktiota julkaistaan paljon ailahtelevammin. Onneksi sitä kuitenkin löytyy kaikkien isojenkin kustantamojen listoilta.

Hienoa on ollut nähdä pienkustantamojen uusi tuleminen. Turbator pukkaa ulos kotimaisia kokoelmia, Vaskikirjat kauhu- ja fantasiaklassikoita ja Kirjava kaikkea kivaa George R. R. Martinista Howard Waldropiin. Nyt kun vielä saataisiin geimeihin mukaan uuteen angloamerikkalaiseen scifiin erikoistunut kustantaja sekä koettaisiin Loki-kirjojen feeniksmäinen paluu, niin asiat olisivat jo mallillaan.

Muillakin Tähtivaeltajan käsittelemillä aihepiireillä menee lujaa. Manga ja anime ovat tehneet lopullisen maihinnousunsa Suomeen ja kauhu nostaa päätään erityisesti elokuvien saralla - kuten tämän numeron Suomi-julkaisuihin keskittyvästä dvd-palstasta voi huomata. Kaiken kukkuraksi koti- sekä ulkomaista sarjakuvaa ilmestyy sellaisia määriä, että viiden sivun panostuksesta huolimatta puolet syksyn kiintoisista albumeista siirtyi käsiteltäväksi seuraavaan lehteen.

Eikä pidä unohtaa Finncon-tapahtumia. Ne ovat 20 vuodessa kasvaneet pari tuhatta kävijää vetävistä festareista Euroopan suurimmiksi tieteis- ja fantasiajuhliksi, joiden osallistujamäärät liikkuvat parhaimmillaan viisinumeroisissa luvuissa.

Scifi rulaa! Fantasia skulaa!