DVD-kuvat

Sayonara Jupiter
(USA-versio)

Täytyy oikein ihmetellä, kuinka Sayonara Jupiter on onnistunut pysyttelemään Tähtivaeltaja-tutkan katveessa. Kyseessä kun on 1980-luvun suurisuuntaisin japanilainen avaruustehostespektaakkeli.

Tähtien sodan suosion innoittamana ohjaaja-käsikirjoittaja Sakyo Komatsu päätti, että myös Japanin on saatava oma eeppinen scifi-elokuvansa. Hän ei kuitenkaan halunnut tehdä sotaisaa tieteisfantasiaa, vaan luoda visummin todellisuudessa kiinni olevan, runollisen kuvauksen ihmiskunnan tulevaisuudesta tähtien keskellä. Niinpä tarina ja tyylipaletti veivattiin enemmänkin Stanley Kubrickin Avaruusseikkailu 2001:n suuntaan.

Filmi sisältää uskomattomat määrät pienoismallikohtauksia, joissa realistisen oloiset avaruusalukset taittavat taivalta aurinkokunnan uumenissa tai telakoituvat Jupiterin kiertoradalla sinnittelevään tukikohtakompleksiin. Vaikka saarivaltiossa jouduttiinkin kehittelemään elokuvaa varten aivan uusia efektitekniikoita, on lopputulos tenhoava. Visuaalinen silmä on kuosissa myös lavastepuolella, joten alusten ja asemien sisukset näyttävät yhä modernin ajattomille. Tämä leffa olisi hieno nähdä suurelta kankaalta.

Juonikin käynnistyy mielenkiintoisesti. Vuonna 2125 ihmiset ovat levittäytyneet ympäri aurinkokuntaa. Miljardit avaruutta asuttavat kansalaiset kaipaavat kuitenkin lisää energiaa, joten tohtori Eiji Hondan (Tomokazu Miura) johtamat tutkijat valmistelevat Jupiterin muuttamista toiseksi auringoksi. Samaan aikaan Hondan paras ystävänsä, kapteeni Hoger Kinn (Ron Irwin), suunnittelee uraauurtavaa matkaa Oortin pilven komeettavyöhykkeelle - siellä kun on käynnissä jotain outoa.

Mielikuvitusta kutitellaan myös Marsin napajäiden sulattamisen seurauksilla. Jäiden piilosta löytyy kuvioita, jotka ovat muinaisten avaruusolentojen jättämiä. Merkinnät vihjaavat, että Jupiterin punaisen pilkun uumeniin kätkeytyy merkittävä salaisuus.

Tähän asti kaikki hyvin. Mutta sitten homma alkaa mättää todella pahasti. Voi sitä ihmisdraaman ja tuhoon tuomitun romanssin idioottimaisuutta! Vaikka eipä elokuvan kerronta muutenkaan ymmärrä mitään jännitteellisen rytmityksen päälle.

Kalkkunan siipien havina on korvin kuultava, kun katsoja tapaa Jupiterin räjäyttämistä vastustavat ekoterroristit. Trooppisella hiekkarannalla kirmailevat luonnonsuojelijahipit ja heidän kitaraa rämpyttävä kulttijohtajansa ovat kaiken uskottavuuden ja naurettavuuden tuolla puolen - varsinkin kun delfiininhalaajat puhkeavat kerta toisensa jälkeen imeliin lauluihin! Ihmetystä herättää myös heidän suvereeni kykynsä livahdella ihan kaikkialle sabotaaseja suorittamaan.

Parhaan hämypojon säästin kuitenkin viimeiseksi: yksi kukkaislapsista on tohtori Hondan entinen rakastettu! Kun tämä Maria (Diana Dangely) on jäänyt kiinni mellakoinnista Jupiter-asemalla, hän ja Honda kirmailevat tukikohdan käytävillä romanttisesti hidastetuissa kuvissa. Sen jälkeen sekstataan tähtitaivaalla leijuskellen - kohtauksessa, joka hakee korniudessa vertaistaan. Mutta ah ja voi, onni ei voi jatkua ja pian rakastavaiset ovat jälleen rintamalinjojen eri puolilla.

Ei helvetti, tässä on tuhlattu loisteliaat scifi-puitteet rikollisen kököksi paljastuvaan tarinaan. Ihan jakomielitautista. Kuis kehtaavat! Enkä vielä edes maininnut mitään lapsinerosta, joka vastaa koko Jupiter-suunnitelman toteutuksesta. Tai ex-miesystävänsä perään kyynelehtivästä naistohtorista. Tai sitä, että filmillä on mittaa yli kaksi tuntia.

    Leffa    •••
    Kuva    •••
    Lisät    •••

Vanha puolituntinen tekodokumentti on parhaimmillaan käsitellessään pienoismallien rakentelua ja tehostekohtausten kuvausta. Mukana on kuitenkin liikaa näytteitä itse elokuvasta.

Tekstimuodossa levyltä löytyy runsaasti matskua. Tekijöiden muisteluita, kertomuksia, haastatteluja, esittelyjä ja analyysejä piisaa kymmeniä ja taas kymmeniä sivuja. Näitä lukiessa menee silmät solmuun. Päälle vielä useita kommentein varustettuja valokuvagallerioita sekä muutama traileri.

TONI JERRMANIN JA ILJA RAUTSIN DVD-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/07:ssä. Mukana mm. Space Is the Place, Slaughter of the Vampires, All the Colors of the Dark, Special Mission Lady Chaplin, Ergo Proxy 01: Awakening, Pathfinder, The Reaping, Reeker, Pulse ja 4 Films to Keep You Awake - boksi.