Kahden varhaisen Yoko Tsuno -uudelleenjulkaisun jälkeen olemme saaneet luettavaksemme japanilaiskaunottaren tuoreimpia seikkailuja. Seitsemäs koodi -albumi ilmestyi ranskaksikin vasta viime lokakuussa.
Lähes scifistisiä ulottuvuuksia saavassa tarinassa Yoko matkaa kumppaneineen Amazon-joen syrjäseuduille. Omituinen miljonääri on kutsunut heidät paikalle shakkiottelua varten. Mutta minne edelliset huvijahdille lennätetyt shakinpelaajat ovat kadonneet? Mitä salaisuuksia kätkeytyy uponneen sukellusveneen uumeniin? Ja mikä on pahaenteiseltä kuulostava ovi manalaan? Rautatemppelistä, tsaarista ja Rasputinista nyt puhumattakaan.
Seitsemäs koodi lappaa lukijan eteen huikean kasan ihmeen tuntua. Mysteerien avautuminen pitää jännitystä yllä, eikä käänteitä arvaa etukäteen erkkikään. Vähemmälläkin yksityiskohtien tulvalla olisi kuitenkin selvitty, sillä jatkuva paukutus aiheuttaa nyt jo hengenahdistusta. Varsinkin kun osa elementeistä on kovin keinotekoisia, eivätkä lopulliset ratkaisutkaan vakuuta. Kokonaisuus toimisi varmasti paremmin jatkosarjamuodossa luettuna - niin kuin Yoko Tsunot yleisemminkin.
Roger Leloupin piirros on yhä pikkutarkassa kuosissaan erityisesti teknisten laitteiden kohdalla.
Natashassa tukeudutaan puolestaan 1980-luvun alun aiemmin suomentamattomaan materiaaliin.
Walthéryn, Willin ja Wasterlainin luomassa Maailman laidalla -albumissa lentoemo Natasha ja stuerttiystävä Walter juuttuvat kuukausiksi autiolle saarelle - sekopäisen pyromaanin sytytettyä matkustajakoneen vessan tuleen. Modernit Robinson Crusoet joutuvat selviytymään miten parhaiten taitavat, ja myöhemmin vinkeästi kulkeva kerronta saa lisäulottuvuuksia, kun kaksikko törmää saarta vainoavaan hirviöön.
Rennosti taiteiltu tarina sekoittaa reipashenkistä jännitystä ja kieli poskella väännettyä huumoria. Jälkimmäistä edustavat mm. mukaan tarttuvat sympaattiset elukat, kuten ilmeikäs apinanpoikanen, orpojen pikkusikojen pesue sekä leikkisä pelikaani.
Euroopassa osattiin aikoinaan tehdä todella laadukasta koko perheen sarjakuvaa. Tulee taas Ruudun, Zoomin ja Non Stopin parissa vietettyjä hetkiä ikävä.
TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/05:ssä. Mukana mm. V niin kuin verikosto, Piko ja Fantasio, Asterix, Jysäys!, Dampyr, Modesty Blaise, Petri Hiltusen Riutta, Les Bijoux, Inuyasha ja Elfquest.