Talvikauden markkinat kuhisevat kiinnostavia kirjoja. Jo julkaistuistakin teoksista mainitsemisen arvoista tavaraa olisi vaikka kuinka paljon, mutta yritetään pitää maltti mielessä.
Grand old lady Kate Wilhelmin faktakirja Storyteller: Writing Lessons and More from 27 Years of the Clarion Writer’s Workshop kokoaa yhteen kokemuksia ja opetuksia koko Clarionin kirjoittajakoulun olemassaolon ajalta. Kiehtova analyysi yhdistettynä käytännöllisiin oppeihin ei voi olla huonoa luettavaa niin kirjoittamisesta kiinnostuneille kuin prosessia ymmärtämään halajaville.
David Marusek julkaisi muutama vuosi sitten novellin We Were Out of Our Minds With Joy ja katosi sitten maisemista. Nyt on käynyt ilmi, että hän on tällä välin muokannut Locus- ja Sturgeon-palkinnot voittaneesta tekstistään romaanin. Arvioiden mukaan se on parasta, mitä spekulatiiviselle kirjallisuudelle on tapahtunut sitten Robert Silverbergin. Opuksessa varakkaat ja itsekkäät vanhukset hallitsevat tulevaisuuden maailmaa, eikä asiantilaan ole tulossa muutosta, ellei päähenkilö saa haltuunsa kryogeenisesti pakastettua päätään. Far-out.
Robert Silverbergista puheen ollen, mieheltä on tullut kokoelma hieman vanhemman puoleisia novelleja, nimeltäänkin asiallisesti In the Beginning. Samaan aikakauteen sijoittunee Frederik Pohlin vastine Platinium Pohl.
Patricia A. McKillip on laadukkaiden fantasiaromaaniensa (Karisto aloittaa ensi vuonna Ombria in Shadow’n suomennokset) ohella kirjannut paperille myös kiehtovia novelleja. Harrowing the Dragon: Collected Tales on kokonaisvaltainen retrospektiivi naisen tuotannosta, aina vuodesta 1982 vuosituhannen katveeseen saakka. McKillipin vahvuus piilee nimenomaan sanoissa, tarinat ovat toissijaisia, vaikkakin selkeitä ja lineaarisia. Mutta ne sanat! Herkkää, tiivistettyä ja äärimmäisen kaunista proosaa, jonka ahmaiseminen on vähemmän suositeltavaa. Ajatuksen kanssa, ajan kanssa.
JUKKA HALMEEN KIRJAUUTISET JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/05:ssä.