Antikuvat

M. John Harrison

Eilisen mystinen sydän


(The Course of the Heart)


(Suom. Einari Aaltonen. Like)

M. John Harrison kävi viime syyskuussa Suomessa. Vierailun kunniaksi kauppoihin ilmestyi suomennos hänen Eilisen mystinen sydän -romaanistaan.

Toisin kuin Tähtivaeltaja-palkitussa Valossa, nyt liikutaan kaukana avaruuden korpimailta. Sen sijaan tarjolla on fantastisten tarinoiden ja hallusinaatioiden sävyttämää reaaliproosaa, jonka tyylilliset kosketuspinnat löytyvät Harrisonin muiden romaanien sijasta lähinnä hänen 1980- ja 1990-lukujen novellituotannostaan.

Eilisen mystinen sydän on päälle päin petollisen helppolukuinen teos. Harrison kuvailee sujuvasti ihmisiä, paikkoja ja tunnelmia, arkisia hetkiä, ohikulkijoita ja sivusta kuultuja keskustelunpätkiä. Pinnan alla muhii kuitenkin outoja kaikuja sekä merkityksillä ladattuja vihjeitä ja vertauskuvia. Koskaan ei voi tietää, mikä lause paljastaa jotain keskeistä, mikä yksityiskohta kasvaa suitsiaan suuremmaksi.

Kertojana toimii keski-ikäinen mies, jonka elämää varjostaa nuorena opiskelijana ystäväpariskunnan kanssa suoritettu mystinen rituaali. Mitä noilla kesäkuisilla pelloilla tapahtui, on sinällään jo kadonnut jokaisen mielestä, mutta teon vaikutukset ovat jättäneet heihin lähtemättömät jälkensä. ”Jotakin epäilemättä menetettiin, mutta menetettiinkö juuri ’viattomuus’, siitä voi olla montaa mieltä.” Jälkikäteen kolmikko olisi halunnut perua tekonsa, ostaa takaisin menettämänsä. Mutta niin ei voi käydä.

Siinä missä kertojan elämä kustannustoimittajana tuntuu olevan jonkinlaisessa kuosissa, on hänen ystäviensä tilanne paljon huonompi. Epilepsiasta kärsivä Pam riutuu ahdistavien harhojen keskellä, ja Lucas saa tuhoisia raivokohtauksia. Pariskunnan alkuunkin epätoivoinen avioliitto rakoilee, ja he etsivät lohtua kehittelemästään myyttisestä vaihtoehtohistoriikista, joka kuvaa yhden suvun sekä sitä tutkivan matkakirjailijan tarinaa satojen vuosien kaarella. Tähän taruun liittyy oleellisena osana Sydämen, Pleroman ja Coeurin gnostilainen mytologia, joka lupailee pakoa arjen ahdistuksesta.

Temaattisesti romaani käsittelee muun muassa eskapismin vaaroja, sitä kuinka reaalimaailmasta pakeneminen ei ole tie onneen ja autuuteen. Astumalla liian pitkälle mielikuvituksen pettäville poluille maksettavaksi tulee hinta, jonka ulottuvuudet saavat painajaismaisia mittoja. Oman elämän tyhjyyttä tai kyvyttömyyttään todellisiin ihmissuhteisiin ei voi täyttää haaveiden kudelmalla.

Vahvasti kirjoitettu Eilisen mystinen sydän on ihmeellinen, synkkä sairaskertomus. Väliin lähes unenomainen kuvaus todellisuuden ja kuvitelmien risteämisestä. Ei missään mielessä vaivatta avautuva teos, vaan huikean monikerroksinen visio, josta yhdessä arvostelussa ei voi purkaa esiin kuin pintaa. Tulkittavaa ja tajuttavaa kun riittää useammankin lukukerran edestä.

Tähän kirjaan voi jäädä koukkuun.

Toni Jerrman

KIRJA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/05:ssä. Mukana mm. Risto Isomäki, Jyrki Vainonen, William Gibson, Philip Roth, Margaret Atwood, Jonathan Carroll, Sean Stewart, Bret Easton Ellis, Jean Echenoz, George R. R. Martin, Anu Holopainen, Diana Wynne Jones, Charmian Hussey, Philip Reeve, Cornelia Funke ja Walter Moers.