Näin vuoden 2011 puolella sarjakuvan nettipiratismin jäljet alkavat näkyä entistä selkeämmin. Kustantajat ovat käyneet varovaisiksi tuoreiden sarjojen kanssa, lehtiä lopetetaan aiempaa nopeammin ja panostukset kasaantuvat jo valmiiksi tunnettujen tuotteiden ympärille. Kuten Colleen Doran blogikirjoituksessaan totesi, ei ole järkeä uhrata kahta vuotta yhden albumin tekoon, jos se muutama tunti ilmestymisensä jälkeen on ladattavissa ilmaiseksi sadoilta nettisaiteilta. Siinä valuvat viemäriin niin taiteilijan tulot kuin kustantajien kiinnostus julkaista tekijän seuraavaa työtä.
Vielä vuonna 2010 ahtaaseen rakoon puristettu englanninkielinen laatusarjakuva jaksoi kuitenkin etsiä rehellisiä lukijoita. Lehtiä ja albumeja pumpattiin markkinoille sellaiseen tahtiin, että ankarasta karsinnasta huolimatta tämä perinteinen vuosikatsaus hätyyttelee uutta pituusennätystä. Älä siis edes yritä sisäistää koko artikkelia yhdeltä istumalta, vaan nauti siitä harkiten, pienin siemauksin.
Vertigon virkeät venyjät
DC-yhtiön Vertigo-alamerkin suojista erottuu kaksi maagista menestystarinaa, jotka jatkavat Neil Gaimanin Sandman-sarjan viitoittamalla tiellä.
The Unwritten saattaa jälleen yhteen Lucifer-sarjalla kunnostautuneen Mike Carey &Peter Gross -parivaljakon. Kirjallisuuden, tarinoiden ja mytologioiden voimaa luotaava luomus kulkee tosimaailmallisista lähdeaineistoistaan huolimatta hämmästyttävän mielikuvituksellisiin ja omaperäisiin suuntiin.
Wilson Taylorin moniosainen fantasiasaaga nuoren Tommy-velhon seikkailuista hakkaa suosiollaan jopa J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjat. Kun kirjailija katoaa salaperäisesti, yleisön mielenkiinto kohdistuu hänen poikaansa Tom Tayloriin, jota pidetään romaanien sankarin esikuvana. Innokkaimmat fanit palvovat häntä kirjoista todellisuuteen siinneenä messiaana, lihaksi tulleena sanana. Näkemys, jota Tom itse ei voi sietää.
Vähitellen todellisuus ja kirjallisuus alkavat kuitenkin sulautua yhä näkyvämmin yhteen. Tom huomaa kykenevänsä käyttämään maagista ovennuppia, joka avaa mahdottomia reittejä. Hän saa peräänsä tappajan, joka on kirjallisuuden kautta maailmaa ohjailevan järjestön palkkalistoilla. Ja haltuunsa kartan, johon on merkitty paikkoja, joissa raja toden ja proosan välillä on heikoimmillaan.
Kohtaloaan vastaan pyristelevä Tom on lopulta vain pelinappula sodassa, jota hänen isänsä käy voimallisia tahoja vastaan. Ottaakseen elämän haltuunsa hänen on ymmärrettävä osansa tässä pelissä sekä löydettävä lähde, josta fiktion maaginen voima kumpuaa.
Viimevuotisissa lehdissä Tom ja kaksi hänen toveriaan päätyvät ensitöikseen aavemaisena kuvajaisena esittäytyvään natsi-Saksaan. Siellä he kohtaavat niin modernin propagandan isän, Joseph Goebbelsin, kuin kidutetun, itseään vastaan käännetyn tarinakurimuksenkin.
Jakso pohtii syvällisesti sitä, kuinka helppoa ihmisten mielikuviin on vaikuttaa. Kuinka yleisö saadaan uskomaan hurjimmatkin valheet ja vihanlietsonnat, kunhan ne syötetään tunteisiin vetoavan kertomuksen avulla. Kunnon propagandistin käsissä totuus on pelkkää muovailuvahaa ja historian voi tarvittaessa kirjoittaa uudelleen.
Jatkossa taistelu ihmisten sieluista kiihtyy, kun Wilson Taylor palaa takaisin kuvioihin ja uusi Tommy-kirja ilmestyy. Vuoden päätteeksi Tom matkaa Herman Melvillen asuinseuduille, jossa hän joutuu imaistuksi mukaan Moby Dick -romaanin tapahtumiin. Löytyykö nuoresta miehestä selkärankaa vastustamaan paperille painettua, kaikkien tuntemaa narratiivia?
The Unwritten on pirullisen älykäs ja kutkuttava sarjakuva. Se peilailee faktan ja fiktion suhteita monista fantastisista suunnista. Lisäksi se rikkoo omiakin kerrontakaavojaan, kuten numerossa, joka on tehty monivalintaseikkailukirjojen tyyliin, tai jaksossa, jossa eläinsatuun vangittu pahis yrittää epätoivoisesti päästä pois hempeästä sellistään. Myös Unwrittenin laadukas taide elää tarinoiden määrittelemässä muodossa oltiin sitten Charles Dickensin, A. A. Milnen tai Melvillen maisemissa.
"Manipuloimalla tarinoitamme he kontrolloivat ajatuksiamme."
TONI JERRMANIN 20-SIVUINEN (!!!) SARJAKUVAVUOSIARTIKKELI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 1/11:sta. Mukana ihan kaikki ja vähän päälle!