Antikuvat

Andzrej Sapkowski
Viimeinen toivomus
Ostatnie życzenie
Suom. Tapani Kärkkäinen. WSOY
 
Andrzej Sapkowski on kirjoittanut viiden romaanin ja kahden novellikokoelman verran noituri Geraltista kertovaa sarjaa. Nyt suomennettu Viimeinen toivomus on ensimmäinen näistä kokoelmista. Se koostuu kuudesta irrallisesta novellista, jotka liittyvät toisiinsa Järjen ääni -kehyskertomuksen kautta. Erityisesti huomiota saa kokonaisuuden päähenkilö, noituri Geralt Rivialainen, joka on loukkaantunut vakavasti pelastaessaan kirouksesta kärsivää prinsessaa.
 
 

Sapkowski irrottelee rennosti itäeurooppalaisen mytologian ja länsimaisen fantasiakirjallisuuden tuntemuksellaan. Totuuden siemen kertoo kaunotar ja hirviö -tarinan, jossa roolit vaihtavat iloisesti paikkaa. Pienempi paha on kirpeän surullinen tutkielma kostosta ja sen merkityksestä. Kysymys hinnasta luo pohjaa viisiosaiselle Noituri-saagalle, jonka ensimmäinen kirja, Blood of Elves, voitti taannoin David Gemmell -palkinnon vuoden parhaana fantasiaromaanina.
 
Maailman ääri kuvaa puolestaan hyvin Sapkowskin huumorintajua: tarinan pahis on puhuva vuohipaholainen. Niminovelli Viimeinen toivomus taasen esittelee Geraltin suuren rakkauden, Yenneferin.
 
Teos tarjoilee erinomaista seikkailufantasiaa. Tarinat palvelevat kokonaisuutta ja esittelevät mainiosti noiturin tarinan monimuotoisuutta. Novelleissa tutustutaan lukuisiin henkilöihin, jotka ovat myöhemmissä kirjoissa olennaisia toimijoita.
 
Sapkowski hyödyntää oivallisesti erilaisia myyttejä ja legendoja. Samalla hän nostaa parrasvaloihin itä- ja keskieurooppalaisen fantasiamaailman, jota on aivan liian harvoin käytetty hyväksi angloamerikkalaisessa genrekirjallisuudessa. Kun länsimainen perusfantasian kirjoittaja tyytyy yhteen, kliseiseen vampyyrihahmoon, Sapkowski tuo esille puolen tusinaa erilaista verenimijää. Kirjan hahmokaartiin mahtuu myös kääpiöitä ja haltioita, joiden malli ei ole loppuunkalutun tolkienaalinen.
 
Sapkowski on antoisa kirjailija. Hänellä on kyky luoda dialogin avulla jännitteitä, ja hän pystyy olemaan samaan aikaan sekä vakava että hauska. Kirjailija maalailee tunnelmia niin taiten, että lukija liikuttuu surullisissa kohtauksissa ja nauraa myöhemmin ääneen. Sapkowski ei myöskään arastele väkivallan tai raadollisuuden kuvaamista. Noiturin maailma onkin yltäkylläinen yhdistelmä sujuvaa viihdettä ja omintakeista otetta.
 
On ilahduttavaa huomata, että Viimeinen toivomus on suomennettu suoraan puolasta. Käännös on hyvää työtä ja hyödyntää hienosti suomen kielen ilmaisuvoimaa. Teos valaa myös uskoa siihen, että angloamerikkalaisen kielialueen ulkopuolelta saatetaan tulevaisuudessakin tarjoilla suomalaisille lukijoille kiinnostavaa fantastista kirjallisuutta.
 
Jukka Halme
 
 
KIRJA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/1:sta. Mukana mm. Hannu Rajaniemi: Kvanttivaras, Antti Tuomainen: Parantaja, Janne Kuusi: Vapaus, Sami Parkkinen: Punainen pyörre. Miina Supinen: Apatosauruksen maa, Jouko Sirola: Etsijä ja hänen neljätoista elämäänsä, Heikki Nevala: Arvet, Jukka Laajarinne & Harri Kumpulainen (toim.): Kertomuksia pimeestä, Hal Duncan: Muste - Kaikkeuden kirja II, Danielle Trussoni: Enkelioppi, Thomas Glavinic: Toiveet jotka toteutuvat, Dmitri Gluhovski: Metro 2033, Patrick Rothfuss: Tuulen nimi, L. J. Smith: Korpinmusta ja Rick Riordan: Punainen pyramidi.