Sarjakuvavuosi

Sarjakuvavuosi 2007 Amerikassa

Englanninkielinen sarjakuvavuosi 2007 oli laadukas. Yllättävänkin moni uutuus lakaisi omaperäisyydellään jalat alta - ottamatta edes huomioon vaihtoehtosarjakuvan tarjontaa. Kun vielä tukku varhaisempia luomuksia jatkoi vahvana, ei hyvästä lukemisesta päässyt tulemaan pula.

Puheet länsimaisen sarjakuvan alennustilasta on siis jälleen kerran todistettu tyhjänpäiväiseksi lörpöttelyksi. Aivan toinen kysymys on, miten saada kioskimangan kyllästämät uudet lukijajoukot houkuteltua muunkin sarjakuvataiteen pariin. No, toivottavasti nälkä kasvaa syödessä. Valinnanvaraa ainakin löytyy. Joten menoksi.

Dark Horsen viime aikojen suurin hitti on ollut My Chemical Romance -bändin nokkamiehen Gerard Wayn käsikirjoittama The Umbrella Academy. Se on houkutellut sarjakuvakauppoihin runsaasti myös sellaista väkeä, joka harvemmin moisiin paikkoihin eksyy. Julkkustatuksestaan huolimatta Way osoittaa hallitsevansa sarjakuvakerronnan niksit, joten Gabriel "Casanova" Bán jumalaisesti kuvittama kuusiosainen minisarja kuuluu vuoden kuumimpiin uutuuksiin.

Täsmälleen samalla hetkellä, kun Tusslin' Tom Gurney päihittää painikehässä Rigel X-9:stä kotoisin olevan avaruuskalmarin, maailmaan syntyy kasa erikoisvoimaisia lapsia. Varakas tiedemies, keksijä ja olympiavoittaja sir Reginald Hargreeves - ystävien kesken vain Monokkeli - löytää vauvoista seitsemän ja ryhtyy koulimaan heistä sankareita. Miehen kasvatusmenetelmät eivät ole kaikkein lapsiystävällisimpiä, sillä hän nimeää skidit numeroin ja vähät välittää heistä, joiden erikoiskyvyille ei keksi mitään käyttöä.

Monokkelin johtama superkatras astuu ensi kertaa näyttämölle, kun Eiffel-torni on vaarassa. Itsensä zombierobotiksi muuttanut Gustave Eiffel yrittää kähveltää avaruusalukseksi suunnittelemansa rakennelman. Tällöin lapset ovat vasta kymmenvuotiaita.

Sitten tarina siirtyy 20 vuotta eteenpäin, hetkeen, jolloin omille teilleen hajonneet sankarit palaavat yhteen Hargreevesin hautajaisten takia. Tunnelma on kireä. Eivätkä asiaa ainakaan auta vanhan arkkivihollisen, Suomen syömistäkin suunnitelleen tohtori Terminalin tappajarobottien hyökkäys tai Verdammten-orkesterin aikeet maailmanlopun musikaalista.

The Umbrella Academy on kaikin tavoin hurmaava sarjakuva. Hauska, yllättävä, erikoinen ja oikealla tavalla retro. Kokonaisuuden kruunaa Bán piirros, joka istuu tarinaan kuin safiiri teräkseen. Ilotulituksen paikka!

Ed Brubaker fanittaa urakalla klassisia noir-dekkareita. Niinpä ei ole ihmekään, että hänen käsikirjoittamansa Criminal on genren konventiot hyvin tuntevaa kamaa. Samalla hän onnistuu ymppäämään perinteisiin kuvioihin taiten rakennettuja henkilöhahmoja, joiden sisäiset dilemmat ja luonteenpiirteet ohjailevat luontevasti tarinoiden kulkua.

Criminalin viidessä ensimmäisessä numerossa seurataan pelkuriksi haukutun pikkuroiston pakomatkaa. Käsiin on tarttunut laukullinen heroiinia, joka kuuluu häikäilemättömille rikollisille. Useammassakin mielessä tragediaksi taipuvan kertomuksen inhimillistävät päähenkilön nuoruusmuistot sekä hahmosta paljastuva yllättävä räjähdysherkkyys.

Vieläkin mieleenpainuvampien käänteiden pariin päästään seuraavassa tarinakaaressa, joka keskittyy armeijasta kotiseuduilleen palaavan Tracy Lawlessin vaiheisiin. Syyllisyyden ja isätraumojen kalvama kovapintainen mies yrittää selvittää pikkuveljensä kuolemaa. Tätä silmällä pitäen hän ujuttautuu veljen entiseen kaveripiiriin, jolla on uusi ryöstökeikka juuri suunnitteilla.

Lawless on monisyinen hahmo. Yhtäältä hän on armoton tappaja, joka ajaa asiaansa sivullisista piittaamatta. Toisaalta hän tekee moraalisesti oikeita ratkaisuja, jotka vaikeuttavat hänen omaa elämäänsä. Miestä kiusaavat myös painajaiset, jotka kumpuavat niin hänen sota- kuin lapsuuskokemuksistaan. Hän haluaisi olla kaikkea muuta kuin hirviönä pidetty isänsä, mutta veren perintöä on paha kiistää.

Sean Phillipsin tumman realistinen piirros ja kikkailematon kuvakerronta istuu tarinoihin kuin nenä naamaan. Ei siis ihmekään, että Criminal voitti Eisner-palkinnon vuoden 2007 parhaana lehtiuutuutena.

TONI JERRMANIN MUHKEA SARJAKUVAVUOSI-ARTIKKELI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 1/08:ssa.

Mukana mm. DMZ, Scalped, Testament, Crossing Midnight, Hellblazer, 100 Bullets, Fables, Welcome to Tranquility, The Programme, The League of Extraordinary Gentlemen, B.P.R.D., Hellboy, Living With the Dead, Empowered, Space Pinchy, Scarlet Traces, Eden, Wormwood, Casanova, Doktor Sleepless, Thunderbolts, The Boys, Bomb Queen sekä I Shall Destroy All the Civilized Planets!