Sarjakuvat

Klassisesta "Atte Kumiorava, varo imuketta!" -palindromista nimensä lainannut tamperelainen Kumiorava-kustantamo käynnisti liiketoimintansa vinkeällä valinnalla. Firman ensimmäinen julkaisu on amerikkalaisen indie-taiteilija Tony Millionairen albumi Kun oltiin Maakies.
 
Tyylikkäästi toteutettu ja Jouko Ruokosenmäen taiten suomentama teos kaappaa lämpimän viinanhuuruiseen syleilyynsä lähes sata yrjönlyömää sarjakuvastrippiä. Näissä väkivallan käryisissä sketseissä seurataan päihderiippuvaisen Naukkunaakka-variksen ja tämän rivon apinasedän kajahtaneita vaiheita.
 
 

Siitäkin huolimatta, että Maakiesin huumori liikkuu lähinnä kakka-pissa-asteikolla, tuo kokonaisuus mieleen lyyrisen sarjakuvarunouden. Rakkaudella toteutettu älyvapaa viihde nousee Millionairen käsittelyssä elämää suurempien totuuksien aarresammioksi. Ota varoittavista esimerkeistä onkeesi!
 
Anustappien kanssa kannattaa olla huolellinen, jottei haudo yhdentoista kilon paskapökälettä. Ja jos aikoo vetäistä lankunreikää, kannattaa varmistaa, että kyseessä on "rouva" lankku.
 
Ennennäkemättömiä tasoja sarjaan rakentaa ristiriita ronskin sisällön ja sarjakuvan klassikoita mukailevan taiteen välillä. Yhdistelmä on samaan aikaan sekä anarkistinen että äärimmäisen hätkähdyttävä.
 
Kun oltiin Maakies on ylittämätön - tai ehkäpä alittamaton - huonon maun korkeaveisuu. Filosofinen katsaus maailmaan, jossa purjelaivat ovat puuta ja eläimet hyytelöä. Jossa tyhmyys kukoistaa, naiset jättävät ja laatta lentää.
 
"Hitto! Ja minä kun luulin kusevani myötävirtaan!"
 
Iltasatuja aikuiseen makuun.
 
 
TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 1/11:sta. Mukana mm. Shokki 2, Ankardo: Tuhkien taival, Kolme varjoa, Jengisota 145, Karsten Vollen monta kuolemaa, Peikkojen kuningas, Metsän pidot, X ja Fok.It.