• DVD-kuvat

    Body: 

    Atragon
    aka Kaitei gunkan
    (USA-versio)

    Godzilla-guru Ishiro Honda ehti uransa aikana ohjata kasapäin muitakin värikkäitä superseikkailuja. Kiitos Tokyo Shock -sarjan, näitä on nyt saatavana hyvätasoisina dvd-julkaisuina.

    Kaikki mahdolliset herkut pöytään asetteleva Atragon on kotoisin vuodelta 1963. Jo filmin kahden ensimmäisen minuutin aikana ehdimme nähdä salaperäisen, kuumuutta hohkaavan autonkuljettajan, merestä nousevan höyryävän hyypiön, bikinimallikuvaussession sekä veteen syöksyvän ajoneuvon!

    Maapallo vaarassa, rikollisten juonia! On nimittäin niin, että tuhansia vuosia aiemmin maailmaa hallinneen ja sittemmin merenpohjaan uponneen Mu-mantereen asukit ovat päättäneet ottaa planeetan jälleen hallintaansa. Teknisesti paljon muuta ihmiskuntaa edistyneemmät mulaiset eivät pelkää muuta kuin japanilaista Atragon-sukellusvenettä. Pakottaakseen aluksen antautumaan he upottavat Venetsian ja Hongkongin sekä lähettävät joukkonsa valloittamaan Japanin tulivuoresta käsin. Siipiohjukset lentelevät, ihmiset pakenevat paniikissa, laivat syttyvät liekkeihin.

    Mutta missä on Atragon? Sitä ei tiedä kukaan. Suklarin on näet kehitellyt salaisessa tukikohdassa piileskelevä japanilaiskapteeni, joka on kaksikymmentä vuotta sodan jälkeenkin sitä mieltä, että nousevan auringon maan kunnia on palautettava asevoimin. Mulaisten uhkauksista hän ei voisi vähempää välittää. Kunnes nämä hölmöt menevät ja kaappaavat hänen tyttärensä.

    Luvassa on näyttäviä pienoismallilavasteita: sortuvia suurkaupunkeja, vedenalaisia valtakuntia, maanalaisia tukikohtia. Sekä punahiuksinen keisarinna, jumalana palvottu merihirviö ja lentävä sukellusvene, joka ampuu nokastaan tuhoisia jäädytyssäteitä. Mitä muuta kasvava poika voisi fantastiselta elokuvalta edes toivoa!

    Atragon on viihdyttävä, vernemäinen seikkailu, jonka seurassa aika ei käy pitkäksi.

    Gutaa!

    Leffa    ••••
    Kuva    ••••
    Lisät    ••

    Apulaisohjaaja Koji Kajitan haastattelun omainen kommenttiraita käsittelee Atragonin ohessa myös miehen muita yhteistöitä Hondan kanssa. Pidemmän päälle puheet alkavat harventua ja hiljaiset tauot venyä.

    Atragonin oman trailerin oheen neljä muutakin alkukuvaa Tokyo Shockin Honda-tuotoksista.

  • Finncon 2006

    Body: 

    Finncon 200618.-20.8. Paasitorni, Hakaniemi, Helsinki
    http://www.finncon.org

    Ilmainen sisäänpääsy!

    Kunniavieraina Jeff VanderMeer, Justina Robson, Stepan Chapman, Risto Isomäki ja Rickard Berghorn

  • Justina Robson - Tietoisuus on kertomus, jota sepitämme itsellemme

    Body: 

    Finnconin kirjailijakunniavieraaksi saapuva Justina Robson (s. 1968) on yksi brittiläisen scifi-taivaan omaperäisimmistä tähdistä. Hän yhdistelee romaaneissaan kovaa tieteellistä fiktiota syvällisesti kuvattuihin ihmishahmoihin - saavutus, jota on totuttu pitämään mahdottomana. Mutta Robson ei tyydy vain tähän, sillä toisinaan hän sekoittaa kokonaisuuteen myös huumoria, romantiikkaa ja fantasiaa!Justina Robsonin kirjailijaura otti ensimmäiset orastavat askeleensa vuonna 1994, jolloin hänen Trésor-novellinsa näki päivänvalon Third Alternative -lehdessä. Kaksi vuotta myöhemmin ilmestynyt The Bull Leapers pääsi sitten jo ehdokkaaksi BFSA-palkinnolle. Kovin montaa novellia Robson ei kuitenkaan vuosien mittaan ole ehtinyt tuottaa, ja hän onkin selvästi profiloitunut pidemmän proosan tekijäksi.

  • Kazuo Koike - Mangakäsikirjoittajien keisari

    Body: 

    Japanilainen sarjakuva on usein - ainakin nimellisesti - yhden henkilön tekemää, kun taas lännessä on tavallisempaa, että piirtäjä ja käsikirjoittaja ovat eri henkilö. Toki Japanissakin on tällaisia työpareja, mutta käsikirjoittajat saavuttavat harvoin samanlaista mainetta kuin piirtäjät. Ja vain muutamat kirjoittajat ovat sellaisia supertähtiä kuin mangan grand old man, Kazuo Koike.Vuonna 1936 syntynyt Koike on vaikuttanut mangan nykytilanteeseen luultavasti enemmän kuin kukaan muu vielä elossa oleva henkilö. Hän on käsikirjoittanut useita kaikkien aikojen suosituimpia mangoja, minkä ohessa hänen kirjoittamiensa sarjojen suosiolla oli merkittävä rooli 1960-luvun lopulla syntyneen gegikan, realistisesti piirretyn sarjakuvaromaanin, vakiintumisessa ja kehittymisessä.Koike oli myös ensimmäisiä, jotka lähtivät ajamaan ammatillista koulutusta manga-alalle. Monet nykymangan supertähdet - Rumiko Takahashi etunenässä - ovatkin aloitelleet uraansa Koiken koulussa.

     

  • Antikuvat

    Body: 

    Benoit Duteurtre
    Tyttö ja tupakka
    (La petite fille et la cigarette)
    (Suom. Marko Pasanen. Like)

    Tuoreet ranskalaiset lähitulevaisuusdystopiat ovat nyt rantautuneet Suomeen. Siinä missä Jean-Christophe Rufinin ajatuksellisesti mielenkiintoista Globaliaa häiritsee kirjallisen asun kökköys, henkilöiden aneemisuus sekä kehnoa toimintaelokuvaa kopioiva juonenkuljetus, on Benoit Duteurtren Tyttö ja tupakka -romaanissa kaikki osaset kauniisti kohdallaan.

  • Kutzpah

    Body: 

    Bruce Sterling on tämän päivän scifi-kirjailijoista ehkä parhaiten tietoinen genren nykytilasta ja traditioista. Ilman tätä ymmärrystä hänen uusin kirjansa Zenith Angel (2004) olisi hämmentävä kokemus. Kyseessä on mitä suurimmassa määrin aikalaisromaani, jonka lähtökohta on syyskuun 11. päivä 2001, jolloin Yhdysvallat havahtui ympäröivään todellisuuteen.

  • Elokuvat

    Body: 

    Superman Returns

    Nyt on jollain vipannut pahasti päästä. Miten ihmeessä on voitu kuvitella, että ketään kiinnostaisi Teräsmies-leffa, joka ammentaa innoituksensa ja tyylilajinsa kolmen vuosikymmenen takaa. Joka ei päivitä hahmoja tai tarinaa nykyaikaan istuviksi. Jossa ei ole minkäänlaista sydäntä tai henkilökemiaa. Järjestä nyt puhumattakaan.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Kohta se on täällä! Kuuden vuoden tauon jälkeen Finncon-festivaali palaa Helsinkiin. Suurempana ja kauniimpana kuin koskaan. Elokuussa järjestettävän Finncon 2006:n kunniaksi tämä numero on omistettu tapahtuman kirjailijakunniavieraille. Älä siis vahingossakaan eksy coniin lukematta lehteä tarkasti läpi!

    Englannista paikalle saapuu myrskykissan supervoimilla varustettu Justina Robson, jonka älykkäät kirjat kuuluvat kaikkien sf-fanien hyllyyn kunniapaikalle. Hänen kimppuunsa käydään niin laajan artikkelin kuin paljastavan haastattelunkin kautta.

    Mielenkiintoisista asioista puhuu myös festareiden suomalainen nimivieras, viime vuonna Finlandia-ehdokkuudella kukitettu Risto Isomäki. Hän ottaa teoksillaan kantaa planeettamme kohtalonkysymyksiin ja vastaa lähes yksin koko suomalaisesta kovan scifin genrestä.

    Tähtivaeltajan sivuilta jo entuudestaan tuikitutut Jeff VanderMeer (4/02) ja Stepan Chapman (1/05) pääsevät nyt esiin käännösnovellien voimin. Uuskummaa, korkeakirjallista fantasiaa ja ihmeen tuntua herättelevää proosaa. Nämä herrat todella rulaavat!

    Koska Finnconin yhteydessä järjestetään jo neljättä kertaa Animecon, suuntaamme katseen myös Japanin suuntaan. Nousevan auringon maasta esittelyyn on poimittu Kazuo Koike, mangakäsikirjoittajien keisari. Miehen tuotantoon lukeutuvat mm. sellaiset mestariteokset kuin Lone Wolf and Cub, Samurai Executioner ja Lady Snowblood.

    Coni-mätön ohessa mukana kirjoja, elokuvia ja sarjakuvia käsittelevät vakiopalstamme. Kotimaista novellistiikkaa edustaa puolestaan palkittu Jukka Laajarinne, runomuotoista kerrontaa Elli Leppä.

    Muista tsekata lehden lopusta vanhojen numeroiden tarjouspaketit! Tilaus kannattaa pistää vetämään pian, sillä syksyn tapahtumissa myytäneen jälleen loppuun lehti jos toinenkin.

    Kesä, sauna, tuska, ruis ja ankka. Scifi, kirja, linna, saari ja con. Lue, nauti, kokkaa. Riehu, ryyppää ja rokkaa!

  • Risto Isomäki - Kristallipilven ritari

    Body: 

    Finncon 2006:n kotimaiseksi kunniavieraaksi saapuva Risto Isomäki on Suomen oloissa harvinainen kovaa tieteiskirjallisuutta suosiva kirjailija. Hän on myös tietokirjailija, toimittaja ja kehitysmaa- sekä ympäristöaktivisti, joka on osallistunut lukuisiin ympäristöprojekteihin.Risto Isomäki on syntynyt Turussa vuonna 1961. Sen jälkeen hän on kiertänyt vanhempiensa mukana ympäri Suomea, opiskellut Tampereella sekä muuttanut sittemmin pääkaupunkiseudulle. Isomäki on harvinainen jalat-maassa -idealisti. Hän kritisoi kirjoituksissaan asioiden nykytilaa, mutta tekee sen aina perustellen ja vaihtoehtoja tarjoten.Isomäen teksteistä ja toimista nousee selkeästi esiin huoli maailmamme tilasta. Kantavia teemoja hänen tuotannossaan ovat ihmisen ja luonnon suhde sekä varsinkin ekologisen tasapainon järkkyminen. Science fictionissa hänen lajinsa on kova tieteiskirjallisuus - siis sellainen, missä tieteelliset faktat pitävät paikkansa. Hän onkin maininnut yhdeksi esikuvakseen Arthur C. Clarken.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Jalavan julkaisemat tarkastaja Ankardo-ankan tutkimukset ovat saaneet jatkoa Valkokaulusjuomari-alpparin muodossa.

    Juonen sytykkeenä toimii tällä kertaa snobistisen viininmaistajan outo kuolemantapaus. Miehen veli on vakuuttunut siitä, ettei kyseessä ole luonnollinen nesteeseen menehtyminen, vaan että taustalla on Konnakulman viinintekijöiden raivo. Miekkosten arvostettu viiniopas kun tyrmäsi paikkakunnalla valmistetut juomat lähinnä kuravelliksi. Niinpä lurppasilmäinen Ankardo ja plösö johtaja sekä tämän autonkuljettaja lähtevät setvimään tapausta nuhjuiseen Konnakulmaan - ja iso A pääsee sylkemään urakalla lasiin.

    Selviytyykö belgialaisiksi alkoholistisarjakuvapiirtäjiksi naamioitunut
    kolmikko tehtävästään ennen kuin Ankardo juo itsensä hengiltä? Käykö
    komisario Puputin komenteleva vaimo kiinni ankkamme lusmuiseen lihaan?
    Voiko huoltoaseman pumpuista myytävä punkku olla hintansa arvoista?

    Resuisen kaupunkikuvan sävyttämä Valkokaulusjuomari on puolihauska
    lukukokemus, joka ei kuitenkaan pääse kunnolla siivilleen, kun se jo
    naulataan lattiaan. Myös dekkaritarinan ratkaisu maistuu korkille.
    Mutta kyllä tätä aina ennemmin nauttii kuin Lyhtykartanon viinitilan
    kirkkaalla pilattua rypälesoppaa. Erityisesti vinhat viinianalyysit
    kurluttavat.

  • Uutiskuvat

    Body: 

    Palkintoja pukkaa

    Yleensä suhteellisen oikeisiin osoitteisiin menneet Locus-palkinnot jaettiin kesäkuussa, ja tälläkin kertaa voittajat olivat Tähtivaeltajasta tuttuja nimiä. Kuten:

    • Scifi-romaani - Charles Stross: Accelerando
    • Fantasiaromaani - Neil Gaiman: Anansi Boys
    • Novellikokoelma - Kelly Link: Magic for Beginners
    • Pienoisromaani - Kelly Link: Magic for Beginners
    • Pitkänovelli - Cory Doctorow: I, Robot
    • Novelli - Neil Gaiman: Sunbird

    Philip K. Dick -kunnian vei huhtikuussa plakkariinsa M. M. Buckner romaanillaan War Surf. Samassa yhteydessä erikoismaininnan sai Justina Robsonin Natural History.

    Pääsiäisenä kirjailijat saivat munien sijaan The British Science Fiction Associationin palkintoja. BSFA:t menivät odotetuille tahoille eli Geoff Rymanin Air-kirjalle (TV 1/05) ja Kelly Linkin Magic for Beginners -novellille. Vain kymmenen päivää myöhemmin Air kaappasi vielä Arthur C. Clarke -palkinnon.

    Link sentään joutui odottamaan tuplasti pidempään ennen kuin kuuli, että Magic for Beginners on saanut myös pienoisromaani-Nebulan. Ehkäpä lohtua kuitenkin toi toinen Nebula! Se tuli pitkien novellien sarjassa The Faery Handbag -tarinalla.

    Muut Nebulat menivät Joe Haldemanille Camouflage-romaanista, Carol Emshwillerille I Live With You -novellista ja Joss Whedonille Serenity-leffan käsikirjoituksesta.

    Bram Stoker -kauhupalkintoja nappasivat sitten mm. vähän kaikille muillekin ehdokaslistoille noussut Joe Hill (pitkä novelli Best New Horror sekä novellikokoelma Twentieth Century Ghosts) sekä romaanisarjan voiton jakaneet David Morrell (Creepers) ja Charlee Jacob (Dread in the Beast).

    Suomen puolella Risto Isomäki pokkasi Kiitos kirjasta -mitalin Sarasvatin hiekkaa -romaanillaan (4/05), Tuulia Ahon Kuikansulka-fantasia (3/05) voitti Lasten LukuVarkaus 2006 -palkinnon ja kääntäjien Agricola-shekki tavoitti Anu Partasen, jota kiiteltiin erityisesti Julio Cortázarin Ruutuhyppelyä-romaanin (3/05) suomennoksesta.