Sarjakuvat

Nyt sitä saa, nyt sitä saa, astiat täynnä kauhua! Nyt sitä saa, nyt sitä saa, astiat täynnä shokkia!

Vuosina 1972-1976 Suomen lehtikentässä levisi paiseruttoepidemia, joka tunnetaan myös nimellä Shokki. Pärisyttäviä kammotarinoita sisältävä julkaisu iski puuvaajansa syvälle suomalaisen nuorison sydämeen ja kohotti maamme kauhukulttuurin nahkaisille siivilleen. Sittemmin Shokin vanhojen numeroiden hinnat ovat kivunneet aina Helvettiin asti.

Mutta nyt näiden legendaaristen sarjakuvien kimppuun on mahdollista syöksyä lähestulkoon pikkurahalla. Kiitos kovakantisen, noin 250-sivuisen Shokki-kirjan (Egmont), joka sisältää lehden tärkeimmän emojulkaisun, amerikkalaisen Creepyn viisi ensimmäistä numeroa. Osa tarinoista on jopa meillä ennen näkemättömiä.

Värjyvän vampyyriviihteen äänenkannattajaksi julistautuva opus ei toki täyty pelkistä houreisista verenimijäsarjoista. Oman tilansa saavat myös ihmissudet, kummitukset, zombiet, noidat, kiroukset ja muut klassiset kauhuainekset. Paha saa palkkansa vaikka haudan takaa, eikä mojovilta yllätyskäänteiltä vältytä.

Muutaman sivun mittaiset sivallukset ovat useimmiten paljon pituuttaan vaikuttavampia visioita Euroopan synkästä menneisyydestä tai Amerikan suomaiden hiostavasta kuumuudesta. Väliin tarjoillaan jopa scifistisiä näkymiä merenalaisen kansan ja avaruuden äärettömyyden keskeltä. Heikkoja lenkkejä kokonaisuuteen mahtuu vain muutama, joista selkein on Otto Binderin käsikirjoittama opettavainen Minä, robotti -jatkumo.

Ahkerimpana tarinoiden taikojana on toiminut mestarismies Archie Goodwin, jonka luomuksia ovat kuvittaneet aikakauden ykkössarjakuvagraafikot. Komeasta nimilistasta voi väläytellä vaikkapa sellaisia henkilöitä kuin Frank Frazetta, Al Williamson, Reed Crandall, Roy Krenkel ja Gray Morrow. Hyvälle paperille painetussa kirjassa herrojen taitava kynäily pääsee huomattavasti paremmin oikeuksiinsa kuin alkuperäisissä Shokki-lehdissä, joiden painojälkeä ei voi kutsua edes välttäväksi.

Shokki-kokoelman kruunaa Pekka Mannisen uusi suomennos. Siinä on ihmissusimies paikallaan, sillä onhan Tähtivaeltaja 4/02:ssa julkaistu massiivinen Shokki-artikkelikin hänen käsialaansa.

Älä jätä väliin, tai Slemmy-setä tulee kylään.

TONI JERRMANIN SARJAKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT TÄHTIVAELTAJA 4/09:ssä. MUKANA MM. Sillage, Demian, Suomen ilmasodan Korkeajännitys, Asterixin & Obelixin syntymäpäivä, Alix: Iorix Suuri, Ellen Helldor, Kapteeni Kanki, Professori Anni Isotalon tutkimuksia, Samuelin matkassa, Karin ja Black Lagoon.