• Uutiskuvat

    Body: 

    Tulevat sarjakuvat

    DC
    Vertigolta tuloaan tekee kolme uutta minisarjaa, joiden mitta vaihtelee kuuden ja kymmenen lehden välillä.

    Jo joulukuussa on luvassa ensimmäinen numero brasilialaisten ihmekaksosten Gabriel Bán ja Fábio Moonin Daytripperiä (http://www.dccomics.com/vertigo/comics/?cm=13681). Se kertoo muistokirjoituksia rustaavasta miehestä, joka kärvistelee kuuluisan isän ja epämukavan uran varjossa.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Nyt sitä saa, nyt sitä saa, astiat täynnä kauhua! Nyt sitä saa, nyt sitä saa, astiat täynnä shokkia!

    Vuosina 1972-1976 Suomen lehtikentässä levisi paiseruttoepidemia, joka tunnetaan myös nimellä Shokki. Pärisyttäviä kammotarinoita sisältävä julkaisu iski puuvaajansa syvälle suomalaisen nuorison sydämeen ja kohotti maamme kauhukulttuurin nahkaisille siivilleen. Sittemmin Shokin vanhojen numeroiden hinnat ovat kivunneet aina Helvettiin asti.

  • Rakkautta & Anarkiaa 2009

    Body: 

    Aasiasta kajahtaa

    Tänä vuonna aasialaisen elokuvan ystäviä hellittiin Helsingin Rakkautta & Anarkiaa -festivaaleilla laajalla kattauksella. Täydellisiä hittejä mukaan ei kuitenkaan mahtunut, vaikka monet leffoista mielellään katsastikin. Eli hieman jäätiin viime vuodesta jälkeen - ja vielä enemmän vuoden 2007 hulppeasta tykityksestä.

  • Alkukuvat

    Body: 

    Jabba-dabba-duu!

    Helsingin Kirjamessuilla vierailleen skottikirjailija Hal Duncanin juuri suomennettu Vellum räjäyttää tajunnan! Yhdessä vuoden 2010 syksyllä ilmestyvän Muste-jatko-osan kanssa se muodostaa kokonaisuuden, joka nousee sf-kirjallisuuden suurimpien klassikoiden, kuten Samuel R. Delanyn Dhalgrenin ja Gene Wolfen The Book of the New Sunin, rinnalle.

    Duncan on ensimmäinen kirjailija, joka uhrataan uuden Tähtivaeltajan kryosohvalla -palstan alttarilla. Siinä haastateltaville heitetään sanoja sekä nimiä, joiden pohjalta he kertovat urastaan, elämästään ja ajatuksistaan. Ensi vuonna samaan rääkkiin joutuvat mm. Alastair Reynolds ja Steph Swainston.

  • Elokuvat

    Body: 

    The Box

    Ohjaaja Richard Kellyn ura on vapaassa syöksykierteessä. Miehen esikoiselokuva Donnie Darko (2001) oli erinomaisen outo visio aikamatkailusta, nuorukaisesta ja jättijäniksestä. Jo seuraava leffa, eli Southland Tales (2006), päätyi hämmentävänä sillisalaattina Ilja Rautsin Tähtivaeltaja 3/08:ssa julkaistuun elokuvakatastrofeja käsitelleeseen artikkeliin. Nyt valmistunut The Box pistää vielä huonommaksi ja lisää onttoon sekasotkuun M. Night Shyamalan -fiiliksiä.

  • Antikuvat

    Body: 

    Michael Moorcock
    Katso ihmistä!
    (Behold the Man)
    (Suom. Raimo E. Tikkanen. Vaskikirjat)

    Karl Glogauer on yksi Michael Moorcockin monista henkilöhahmoista, jotka vaeltavat novellista ja romaanista toiseen muotoaan muuttaen. Tällä kertaa hän on juutalaiseksi syntynyt mutta agnostikoksi kasvanut nuorimies, joka haluaa tavata Jeesuksen.

    Karl on onneton. Tosi rakkautta ei löydy, ja kaikki menee muutenkin pieleen. Kun höyrähtäneen oloinen tiedemies tarjoaa hänelle mahdollisuutta vaihtaa maisemaa aikakoneella, hän suostuu, kunhan saa itse valita vierailtavan aikakauden.

  • Hal Duncan Tähtivaeltajan kryosohvalla

    Body: 

    Seitsemän ulottuvuuden kauhu, skottilainen merirosvokapteeni Hal Duncan on 2000-luvun kohutuin ja kehutuin kirjailijatulokas. Miehen Vellum/Ink-teoskokonaisuus on ehditty jo nostaa klassikon asemaan. Mestarillisen romaanin ensiosan suomennoksen myötä Tähtivaeltajalle tarjoutui tilaisuus kaivella numerossa 3/07 laajasti esitellyn kirjailijan aivoja uudemman kerran. Anna palaa, Hal!

  • DVD-kuvat

    Body: 

    Evils of the Night
    (USA-versio)

    Tobe Hooperin heikkolahjaisen Eaten Alive -leffan (1977) käsikirjoittaja- ja tuottajaportaaseen kuulunut Mardi Rustam rustasi vuonna 1985 ihan ikioman elokuvan nimeltään Evils of the Night. Muutaman suhteellisen nimekkään eläkeläisnäyttelijän läsnäolosta huolimatta kyseessä on hullun lailla kaakattava kalkkuna, jota katsoessa on räkänauruilta vaikea välttyä.

  • Adam Roberts - Tyylien kameleontti

    Body: 

    1900-luvun kirjallisuuden professori Lontoon yliopistossa, arvostettu spekulatiivisen fiktion tutkija. Tieteiskirjailija ja parodioitsija. Stand-up-koomikko. Adam Roberts voisi olla näitä kaikkia. Lukuun ottamatta viimeksi mainittua hän myös on.

    Tuskin kovin moni 1900-luvun kirjallisuuden professori on niin sanavalmis ja hauska kuin Adam Roberts. Tämä kävi selväksi, kun herra esiintyi viime kesänä Helsingin Finnconissa ja nappasi yleisön täydellisesti pihteihinsä. Suorituksen arvoa nostaa se, ettei juuri kukaan kuulijoista tuntenut miestä tai tämän tuotantoa ennakolta. En tiedä, miten Roberts opettaa yliopistolla, mutta jos tyyli on vähänkään sama kuin Finnconin kunniavieraspuheessa, luennoille luulisi olevan tunkua.