Star Maidens - Mies, alistu dildopyssyjen edessä!

1970-luvulla Saksa ja Britannia olivat ehtineet jo päästä yli toisen maailmansodan aikaisista pienistä erimielisyyksistään. Luojan kiitos, sillä muuten meillä ei olisi Star Maidens -televisiosarjaa, joka valmistui maiden välisenä yhteistuotantona. Vuosikymmenet arkistojen kätköissä maannut kuriositeetti on nyt kaivettu esiin, ja kaikki 13 jaksoa ovat saatavilla kätevästi dvd:llä. Sukupuolten välinen sota voi taas alkaa!

Kaukana Proxima Centaurin galaksissa meteoriitti törmää Medusa-planeettaan, joka ajautuu pois kiertoradaltaan. Auringostaan loittoneva murikka muuttuu pinnaltaan asumiskelvottomaksi, joten sen väestö joutuu muuttamaan maan alle. Planeetta lipuu pitkin kosmosta kohti tuntematonta määränpäätä - ja päätyy tietenkin meidän aurinkokuntaamme.

Muistinko jo mainita, että Medusaa hallitsevat naiset? Tiukka-asuiset, ilmiselvästi diskoaikaa elävät naiset. Matriarkaaliseen yhteiskuntaan on päädytty siitä yksinkertaisesta syystä, että ”se on järkevää”. Palvelusväeksi alistettujen miesten keskuudessa on kuitenkin muutamia yksilöitä, jotka valmistautuvat taistelemaan oikeuksiensa puolesta…

Kuulostaapa jännittävältä sarjalta. Vieras planeetta, kärjistetty yhteiskuntamalli, kapina, sukupuolten taiston tematiikkaa ja 1970-luvun designia - mikä voisi mennä vikaan?

No, aloitetaanpa vaikka kengännauhabudjetista ja siitä, että sarja tapahtuu pääosin ihan tutulla ja turvallisella Maapallolla. Täsmälleen sanottuna Englannin lähiöissä sekä maaseudulla, jossa mm. ihmetellään lehmiä ja varastellaan omenoita. Kuinka vekkulia!

Tarina ottaa tulta alleen

Sarjan ensimmäisessä jaksossa kuullaan luento Medusan historiasta. Selvityksen tehtävä käy harvinaisen selväksi: nyt infodumpataan! Jostain syystä selostus kantautuu ilmoille planeetan keskusradiosta - tai ainakin se kuuluu kaikkialla. Saman idean voisi levittää Suomeenkin, jolloin nuorison sivistäminen kävisi kätsysti vaikkapa bussimatkojen aikana.

Itsestään suuria luuleva Adam (Pierre Brice) sekä hänen alistuvaisempi kamunsa Shem (Gareth Thomas) kuulevat luennon. Adam päättää samantien, että nyt saa riittää elo naisten tossun alla. Parivaljakko varastaa fallisen avaruusaluksen ja syöksyy Maapallolle, jossa huhujen mukaan vallitsee miehinen ylivalta. Medusan mittavasta väestöstä kokonaista kaksi (2) naista lähtee heidän peräänsä omalla donitsin muotoisella aluksellaan: fanaattinen lakia ja järjestystä rakastava turvallisuuspäällikkö Octavia (Christiane Krüger) sekä Adamiin lääpällään oleva poliitikko Fulvia (Judy Gleeson).

Tuskin on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota kahden avaruusaluksen tiettyyn… muodolliseen yhteensopivuuteen freudilaisessa mielessä.

Tässä vaiheessa kuvioihin uitetaan myös muutama Maan ihminen. Heistä keskeisimpiin osiin nousevat Maapallon ulkopuolista elämää tutkiva tohtori Rudi Schmidt (Christian Quadflieg) sekä hänen apulaisensa Liz Becker (Lisa Harrow).

Feminismin riemuvoitto?

Star Maidensin perusidea tarjoaisi herkulliset mahdollisuudet vaikka minkälaisten asetelmien ja tematiikkojen tutkimiseen. Yhteistuotannon ongelma kielimuurin ohella on vain ollut tavoitteiden eriparisuus. Siinä missä saksalainen puoli on visioinut sarjan hulvattomana seksikomediana, ovat britit luulleet tekevänsä sukupuolten välisiin valtasuhteisiin pureutuvaa tieteistarinaa.

ILJA RAUTSIN HULVATON STAR MAIDENS -ARTIKKELI JATKUU TÄHTIVAELTAJA 2/07:ssä.