• DVD-kuvat

    Body: 

    Jigoku
    (USA-versio)

    Japanilainen Shintoho-studio tunnetaan lähinnä halvalla tehdyistä genrefilmeistään, mutta joukkoon tummaan mahtuu myös taiteellisesti kunnianhimoisia tuotoksia. Kuten veteraaniohjaaja Nobuo Nakagawan vuonna 1960 valmistunut kokeellinen Helvetti-kuvaus Jigoku.


  • Antikuvat

    Body: 

    M. John Harrison
    Elonmerkit
    (Signs of Life)
    (Suom. Hannu Tervaharju. Like)

    M. John Harrisonin neljäs suomennettu romaani Elonmerkit on virtaviivaista, hieman melankolista proosaa Lontoosta ja tasapainottomista ihmissuhteista. Päähenkilöksi asettuu China, päämäärättömästi ajelehtiva tsuppari, jonka firma erikoistuu bioteknologian kuljettamiseen. Mies soutaa ja huopaa renttukaverin ja neuroottisen tyttöystävän välillä osaamatta päättää, kumpaan riippakiveen elämänsä sitoisi. Jälkimmäisen lintuihin ja lentämiseen kohdistuva pakkomielle nousee lopulta tarinan johtotähdeksi ja symboliseksi keskiöksi.

  • Kutzpah

    Body: 

    Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä. Irakin, Afganistanin ja Sudanin sodat masentavat ja terrorismin vastainen taistelu kiristää ilmapiiriä. Hallitsematon globalisaatio, kapitalismille kumartelu sekä poliitikkojen kyvyttömyys syövät yhteiskuntien uskottavuutta. Ilmastokin sekoaa vääjäämättömästi ihmisen piittaamattomuuden ansiosta.

    Ei siis ihme, että nyky-scifi tuntuu olevan ennen kokemattoman synkkää ja pahaenteistä. Enkä tarkoita synkkyydellä edes mitään romanttista goottilaisuutta vaan puhdasta tulevaisuusangstia.

  • Elokuvat

    Body: 

    Fantastic Four 2: Rise of the Silver Surfer
    - Fantastic Four 2: Hopeasurffari

    Silotellun muovinen Ihmenelos-kokemus lennähti valkokankaille ensimmäistä kertaa pari vuotta sitten (TV 3/05). Mitään ihmeempää eivät tekijät erheistään oppineet, joten puikoissa on jälleen Tim "En Osaa" Story. Tarinakin on pelkkää pöljällä dialogilla sekä esiteinejä kosiskelevalla "huumorilla" tuettua mössöä.

  • Lukemattomia kirjoja

    Body: 

    Kirjallisuuden puolesta vuoden 2007 kesästä on lupa odottaa kohtuullisen mielenkiintoista. Tähtivaeltaja 3/06:sta tuttu Liz Williams on yksi helteisten iltojen lämmittäjistä. Häneltä ilmestyy kolmas tarkastaja Chen -kirja, nimeltään Precious Dragon. Siinä Chen ja demoni Zhu saavat tehtäväkseen saattaa Taivaan lähettiläät turvallisesti diplomaattimatkalle Helvettiin. Samaan aikaan nuori poika, kirjan nimellä raskautettu Precious Dragon, asettuu asumaan Singapore Kolmeen. Ilmeisen hubaa menoa siis.


  • Alkuvat

    Body: 

    Tähtivaeltajan juhlavuosi jatkuu värikkäissä merkeissä. Värisivuja on jälleen tuplamäärä normaaliin verrattuna, ja tällä kertaa niiden kautta taitojaan esittelee useampikin kotimainen kuvittaja.

    Kirjallisiin mielenmaisemiin sukelletaan mm. brittikirjailija Justina Robsonin haastattelun kautta. Robsonilta on mukana myös novellisuomennos, joka sijoittuu hänen Mappa Mundi -romaaninsa jälkeiseen maailmaan. Ihmisten persoonallisuuden ja ajatusten muokkaus on edennyt jo siihen pisteeseen, että vapaa tahto on pelkkä muisto vain.

    Sukupuolten välisen valtataistelun tuoksinaan hypätään Ilja Rautsin artikkelissa, joka käsittelee 1970-luvulla valmistunutta brittiläis-saksalaista Star Maidens -televisiosarjaa. Tätä aikansa villeimpiä muotiluomuksia esitellyttä hubaa scifistelyä ei ole tarkoituskaan katsoa vakavissaan.

    Toimitukseen on jo tullut huolestuneita kyselyitä, mihin on jäänyt 1990-luvun alusta Tähtivaeltajassa pyörinyt sarjakuvavuosikatsaus. Ei huolta! Artikkelin julkaisu vain siirtyi tilapulan takia tähän lehteen.

    Kevään aikana suomalaisia sf-faneja hellittiin useammallakin alan tapahtumalla. Niinpä muistelemme nyt Jyväskylän Finnconia odotellessa niin toukokuun Tähtivaeltaja-päivää kuin Åconiakin. Kivaa oli molemmissa!

    Seuraavassa numerossa kehiin pukkaa sitten sellaisia merkkinimiä kuin Christopher Priest, Hal Duncan ja Mark Millar.

    Tällä välin kannattaa täydentää vanhojen Tähtivaeltajien kokoelmiaan. Taas on pari lehteä myyty loppuun (4/91 & 2/01) ja useampaakin numeroa uhkaa sama kohtalo ihan lähiaikoina. Eli toimi vikkelään, mikäli puutostila on akuutti.

    Tähtifantasia-palkinto tulee, oletko valmis?

  • Justina Robson - Tiarakirjailijan tunnustukset

    Body: 

    Justina Robson vieraili viime vuonna Helsingissä järjestetyssä Finnconissa. Englannissa asuva kirjailija on jo muutamalla julkaistulla romaanillaan noussut yhdeksi tämän hetken mielenkiintoisimmista genrekirjailijoista. Robsonin tuotantoon mahtuu niin kovaa scifiä kuin villiä fantasiaakin. Hänen vahvuuksiinsa lukeutuvat syvällinen henkilökuvaus, korkeakirjallinen kielenkäyttö, kantaaottavasti käytetty tieteellinen spekulaatio sekä hieman yllättäen myös huumori.

  • Sarjakuvat

    Body: 

    Dampyr-sarjan (Arktinen Banaani) viidennessä pokkarissa verenimijöitä metsästävä puolivampyyri Harlan Draka päätyy Prahan ajattomille kaduille. Sarjakuva ottaa kaiken irti kaupungin yllä leijuvista mystisistä väristyksistä. Henkiin heräävät niin legendat, historia kuin kirjalliset visiotkin. "Muinaisen sillan alla lepää nukkuva saari..."

  • Star Maidens - Mies, alistu dildopyssyjen edessä!

    Body: 

    1970-luvulla Saksa ja Britannia olivat ehtineet jo päästä yli toisen maailmansodan aikaisista pienistä erimielisyyksistään. Luojan kiitos, sillä muuten meillä ei olisi Star Maidens -televisiosarjaa, joka valmistui maiden välisenä yhteistuotantona. Vuosikymmenet arkistojen kätköissä maannut kuriositeetti on nyt kaivettu esiin, ja kaikki 13 jaksoa ovat saatavilla kätevästi dvd:llä. Sukupuolten välinen sota voi taas alkaa!

  • Uutiset

    Body: 

    Tulleet sarjikset

    DC. Rick Veitch on nyt Vertigossa esillä parinkin sarjakuvan myötä. Can't Get No on tuhti mustavalkoalbumi, jossa maestro purkaa auki WTC-iskujen synnyttämiä traumoja sekä peilailee muutenkin amerikkalaista sielunmaisemaa.


  • Sarjakuvavuosi 2006 Amerikassa

    Body: 

    Ei hyvä sarjakuva maailmasta lukemalla lopu. Edes Yhdysvalloissa. Vuonna 2006 sarjakuvanystäviä hellittiin taas aimo annoksella tenhoavia tuotteita. Ilahduttavinta on, että isot amerikkalaisyhtiöt julkaisevat nykyisin perinteisen supersankarimömmön rinnalla muunlaistakin sarjakuvaa. Myös englanniksi ilmestyvän mangan puolella on pienen takapakin jälkeen otettu askeleita omaperäisempään suuntaan. Ja ei kun menoksi!