Sarjakuvavuosi 2016 Amerikassa
Sarjakuva on paras kuva. Se on myös paras sana. Ja sarja. Eli ihan silkkaa parhautta kaikin puolin.
Viime vuonna amerikkalaisten sarjakuvien ystävillä riitti luettavaa enemmän kuin kylliksi. Uusia laatulehtiä käynnistyi pilvin pimein, ja monet vanhatkin tuttavuudet jatkoivat porskuttamistaan.
Monipuolisin tarjonta suhahti ihmisten ilmoille jälleen Image Comicsin suunnasta. Taiteilijoilleen vapaat kädet antava firma tuottaa jo lähtökohtaisesti mielenkiintoisempia sarjoja kuin samaa kaavaa toistavia supersankaritarinoita tehtailevat Marvel ja DC.
Ilolla on myös pantava merkille, että pitkään aallonpohjassa madellut Vertigo on vihdoin alkanut osoittaa orastavia elonmerkkejä. Vuonna 2016 kauppoihin saapui useita huomionarvoisia Vertigo-julkaisuja.
Viime aikojen ikävin ilmiö on ollut joidenkin lehtien päättyminen kuin seinään kesken tarinan. Tähtivaeltajassa 1/16 esitellyistä sarjoista jatkotta ovat jääneet mm. Runlovekill, The Dying and the Dead sekä Kaptara. Onneksi sentään Becky Cloonanin ja Andy Belangerin Southern Cross on palannut kehiin kymmenkuukautiseksi venyneen tauon jälkeen. Myös Kurtis J. Wieben ja kumppaneiden Rat Queens -hittiin pitäisi olla luvassa uusia jaksoja ihan näinä päivinä.
Mutta pidemmittä puheitta itse asiaan.
Image: Tiedettä ja magiaa
Scifi, kauhu ja fantasia ovat oleellinen osa Imagen valikoimaa. Monet kustantamon piukeimmista tuotoksista ovat ammentaneet juuri genrefiktion arsenaalista, kuten edellisistä sarjakuvavuosiartikkeleista on helppo huomata. Myös vuonna 2016 kauppoihin pukattiin useita reippaita spefi-uutuuksia.
Saga-sarjallaan Suomenkin valloittaneen Brian K. Vaughanin tuorein myynti- ja arvostelumenestys on Cliff Chiangin uskomattoman tyylikkäästi kuvittama Paper Girls.
Vuodesta 1988 käynnistyvän tieteismysteerin pääosassa on neljä 12-vuotiasta tyttöä, jotka hankkivat lisätienestejä jakamalla sanomalehtiä aamuöisen esikaupungin kaduilla. Pyörillään pyyhältävät tytöt joutuvat keskelle muikeaa seikkailua, kun he kohtaavat oudon huppupäisen kolmikon ja löytävät omakotitalon kellarista aluksen, joka muistuttaa futuristista kuumoduulia. Pian suurin osa kaupunkilaisista katoaa ja taivaalle ilmestyy salamoiva pyörre, joka tuo mukanaan lentoliskoilla ratsastavia teknoritareita. Mistä ihmeestä on kyse?
Paper Girls toimii kuin unelma. Sen juoni on täynnä kiehtovia arvoituksia ja yllättäviä käänteitä. Pienistä sattumuksista käynnistyvä tarina yltyy koko ajan suuremmille kierroksille, mutta pitää kerronnan ytimen tiukasti kiinni tytöissä ja heidän ajatuksissaan. Sympaattinen päähenkilönelikkö suhtautuu kokemuksiinsa uskottavasti ja käyttäytyy tiukimmissakin tilanteissa luontevasti.
Ihmeellisten tapahtumien keskellä esiin nousevat mm. kysymykset sukupolvien välisestä kuilusta sekä eri ikäisten ihmisten tavasta katsoa maailmaa. 12-vuotiaan silmin jopa tuleva aikuisminä saattaa näyttää potentiaalinsa hukanneelta idiootilta, sillä nuorten näkökulmasta kaikki on vielä mahdollista. Niinpä näitä tyttöjä ei pidättele mikään – ei edes tietoisuus omasta kuolevaisuudestaan.
Juonipaljastusten välttämiseksi Paper Girlin kiehtovasta scifi-sisällöstä ei kannata kertoa tämän enempää. Kyseessä on joka tapauksessa yksi vuoden 2016 parhaista tulokkaista, joka on enemmän kuin ansainnut kaikki saamansa Eisner- ja Harvey-palkinnot.
TONI JERRMANIN MASSIIVINEN SARJAKUVAVUOSIKATSAUS JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.
Artikkelissa mukana myös mm. sellaiset laatusarjakuvat kuin
Tokyo Ghost
The Discipline
I Hate Fairyland
Monstress
The Goddamned
Kill or Be Killed
Renato Jones: The One%
The Black Monday Murders
Red One
Midnight of the Soul
Dark Night: A True Batman Story
Clean Room
Art Ops
The Twilight Children
Jacked
Empress
Huck
Jupiter's Legacy
Jupiter's Circle
Black Science
Casanova: Acedia
Deadly Class
Descender
East of West
The Vision
Empty Zone
The Fade Out
Injection
Lazarus
Letter 44
InSEXts
Low
ODY-C
Sex Criminals
Trees
Velvet
The New Teen Titans