Pääkirjoitus

Popcorn, piimä ja avaruusmatka. Niistä on hyvä tulevaisuus tehty. Tai jotain sinnepäin.

Mutta eipä tässä meinaa pysyä edes housuissaan, sillä Helsingin Worldconiin on enää alle puoli vuotta aikaa! Luvassa on koko Suomen sf-historian mittavin ponnistus, joka jää aikakirjoihin ohjelmistoltaan massiivisimpana maassamme koskaan järjestettynä spefi-tapahtumana.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että elokuussa Helsingin Messukeskuksen valtaa viiden päivän ajaksi reippaasti yli 4000 sf-fanin joukko. Yli tuhat heistä on tulossa Suomesta, loput ympäri maailman. Mutta vielä mahtuu mukaan, joten jos Worldcon 75 -osallistumismaksusi on yhä maksamatta, niin nyt kannattaa hoitaa sekin alta pois. Näin ainutlaatuista tilaisuutta ei kannata jättää väliin mistään hinnasta.

Suomalaisesta Worldconista on haaveiltu vuosikymmeniä ja vihdoin se käy toteen. Upeaa!

Ennen Worldconia on vielä hyvää aikaa lukea käsissäsi pitelemä Tähtivaeltaja läpi. Perinteiseen tapaan vuoden käynnistää sarjakuva-asiaan painottuva numero. Suurimpana paukkuna on lähes 20-sivuinen katsaus parhaisiin yhdysvaltalaisiin uutuussarjakuviin. Hyvinkin moni niistä edustaa juuri spekulatiivista fiktiota.

Kotimaisista sarjakuvista esiin nostetaan Toni Karosen ja Juuso Laasosen Foederati-albumi. Se on kansainväliset mitat täyttävä historiallinen sarjakuvaromaani, joka vetoaa varmasti kaikkiin hyvän fantasian ystäviin.

Myös sarjakuva-arvosteluja on mukana rutkasti - aina Rämeen Olennosta Mikki Hiireen. Puhumattakaan tuoreesta Kersantti Napalm -seikkailusta, jossa päädytään salaperäiselle saarelle tutkimaan muinaisia raunioita.

Kotimaisena novellina lehdessä loistaa Samu Kaarnan steampunk-henkinen Mariaanien hauta -tarina. Se herättelee hauskoja mielleyhtymiä mm. Michael Moorcockin Oswald Bastable -trilogian ja Christopher Priestin romaaniin pohjautuvan The Prestige -elokuvan suuntaan.

Seuraavaan numeroon tulee asiaa ainakin grimdark-fantasiasta sekä novellikäännös Helsingin Worldconin kunniavieraaksi saapuvalta Nalo Hopkinsonilta. Kirjailijan aiemmat esiintymiset Tähtivaeltajassa löytyvät numeroista 2/11 (esittely, haastattelu & novelli) ja 3/02 (novelli).

Mainittakoon myös, että Johanna Sinisalon Finnish Weird 3 -lehdessä julkaistu The Kings with No Hands -novelli on valittu mukaan yhdysvaltalaiseen Year's Best Weird Fiction, Vol. 4 -antologiaan. Alunperin kyseinen tarina on tuttu Tähtivaeltajasta 3/94.

Karhu, kameli ja science fiction - elämän pyhä kolminaisuus.