Sarjakuvavuosi-artikkeli

Sarjakuvavuosi 2014 Amerikassa

Vuonna 2014 kävi yhä selkeämmäksi, että amerikkalaisen laatusarjakuvan valtikka on vakaasti Imagen käsissä. Siinä missä ex-kuningas Vertigo on hukannut reseptin, jolla luoda kekseliäitä hengentuotteita, pukkaa Imagelta jatkuvasti ulos kunnianhimoisia mestariteoksia. Marvelista tai DC:n tyhjiin lässähtäneestä The New 52 -markkinointikikasta on turha edes puhua.

Taiteilijoilleen aitoja vapauksia antava Image rulaa, joten hyvästä luettavasta ei ihan heti tule pulaa.

Image: Ellis & Millar

Warren Ellis on taipunut uransa aikana moniin suuntiin, kuten Tähtivaeltaja 1/07:n laajasta haastatteluartikkelista käy ilmi. Silti hän ei ole aiemmin onnistunut yhdistämään inhimillistä sisältöä ja scifi-mysteerejä yhtä vetävästi kuin Jason Howardin kuvittamassa Trees-sarjakuvassa.

On kulunut kymmenen vuotta siitä, kun Maapallolle laskeutui suuri määrä avaruusaluksia. Koko tänä aikana pilviin kurkottavat puumaiset rakennelmat eivät ole tehneet muuta kuin jököttäneet paikoillaan. Kokonsa takia ne ovat toki vaikuttaneet ympäröivään ilmastoon ja ekosysteemeihin, mutta ihmiskunnan kontaktiyrityksiin ei ole saatu minkäänlaista vastausta.

Vuosien vieriessä elämä puiden katveessa on asettunut uusiin uomiinsa jopa alusten varjoon jääneissä kaupungeissa. Kiinassa struktuurin juurelle on perustettu muurein ympäröity kokeellinen erikoiskulttuurialue, jossa tarkkaan säädeltyyn yhteiskuntaan sopeutumattomat taiteilijat saavat elää kuten haluavat. Täällä jopa transsukupuolisilla kiinalaisilla on mahdollisuus rakkauteen ja väkivallattomaan arkeen.

Italian Cefalussa rakennelma on näivettänyt paikalliskulttuurin ja tuonut kaupungin kaduille opportunistiset ja homofobiset fasistinuorukaiset. Somaliassa muita pienikokoisempi alus on järkyttänyt paikallista valtatasapainoa, ja uusi sisällissota on vain ajan kysymys.

Yksi tarinan keskeisistä tapahtumapaikoista on myös Huippuvuorilla sijaitseva tutkimuslaitos. Siellä pääosaan nousee puihin pakkomielteisesti suhtautuva tohtori Marsh. Hän tekee kenties kohtalokkaan virhearvion, kun löytää jäätiköltä outoja mustia kukkia, joiden ytimessä piilee metallisia säikeitä.

Trees imee lukijan vaivatta maailmaansa. Ellis antaa paljon tilaa aidonoloisille ihmishahmoille ja heidän tunteisiin vetoaville tarinoilleen. Taustalla sykkii puiden arvoitus, jota kelataan auki kiitettävän vähäeleisesti. Näin kokonaisuudesta kasvaa sarjakuva, joka sekä kiehtoo että koskettaa.

TONI JERRMANIN 14-SIVUINEN KATSAUS VUODEN 2014 PARHAISTA SARJAKUVISTA JATKUU PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana mm.

Supreme: Blue Rose
Starlight
Low
Black Science
Deadly Class
Rat Queens
Velvet
C.O.W.L.
Real Heroes
Sandman: Overture
The Names
Bodies
The Royals: Masters of War
Letter 44
The Auteur
Fantomex
Battling Boy
The Adventures of Superhero Girl
Muse
Shoplifter