Elokuva-arvostelut

Chappie

Eteläafrikkalainen Neill Blomkamp räjäytti itsensä elokuvakartalle mainiosti käynnistyvällä District 9 -esikoisella (3/09). Muutamaa vuotta myöhemmin hän pilasi maineensa supisurkealla Elysium-revittelyllä (3/13). Nyt teattereihin saapunut Chappie on tasonsa puolesta lähempänä Elysiumia, vaikka hyödyntääkin joitain samoja tyylikeinoja kuin District 9.

Uutislähetykset kertovat, että Johannesburg on maailman ensimmäinen kaupunki, joka on ottanut käyttöönsä Deon Wilsonin (Dev Patel) suunnittelemat robottipoliisit. Insinöörimies haaveilee kehittelevänsä seuraavaksi tietoisen tekoälyn, joka kykenisi luomaan taidetta. Firman johtaja (Sigourney Weaver) ei moisista kotkotuksista voisi vähempää välittää.

Kapuloita rattaisiin heittelee myös sotilastaustainen Vincent (Hugh Jackman), joka toivoo rahoitusta raskaasti aseistetulle superrobotilleen. Se olisi kauko-ohjattavaa mallia, sillä itsenäisesti toimivat koneihmiset ovat uskovaiselle sekopäälle kauhistus.

Kielloista huolimatta Wilson jatkaa projektinsa parissa ja saa aikaiseksi lapsenomaisen tekoälyohjelman, jonka ujuttaa käytöstä poistettuun poliisirobottiin. Hupsusti koheltavat idioottirosvot Ninja ja Yolandi (rap-duo Die Antwoord) kaappaavat robotin kuitenkin omiin tarkoituksiinsa.

Siinä sitä on kasvavalla tekoälyllä ihmettelemistä, kun Wilson opettaa hänelle moraalista herkkyyttä ja Ninja tyrkyttää tilalle liipaisinherkkää gangsta-asennetta. Kaksikon välissä pyristelevä Yolandi tarjoilee konepojulle hattaranpehmeää äidinrakkautta.

Sekä Ninja että Yolandi on käsikirjoitettu hiuksia raastavan rasittaviksi räppäripilakuvaksi. Ja ei kyllä kauheasti naurata, kun bling-blingiin sonnustautunut robotti yrittää toisintaa heidän mahtailevia pelle-elkeitään. Lähinnä itkettää, kun camp-huumori ja totinen toiminta yrittävät lyödä ylävitosta, mutta antavat toisilleen vain litsarin.

Hetkittäin elokuvassa on kuitenkin ihan näyttäviä taistelukohtauksia sekä lähelle onnistumista kallistuvia yrityksiä heruttaa tunteita tuoreen tekoälyn infantiilista maailmankokemuksesta. Ne eivät silti pelasta kokonaisuutta kliseiden ja silkan aivovammaisuuden suosta.

En välttämättä panisi pahaksi, jos studiopomot vääntäisivät Blomkampilta rahahanat kiinni. Se, että mies on kiinnitetty seuraavan Alien-leffan puikkoihin, herättää yksinomaan pakokauhua.

Toni Jerrman - 2 tähteä

TONI JERRMANIN ELOKUVA-ARVOSTELUT JATKUVAT PAINETUSSA LEHDESSÄ.

Mukana:

Birdman
Jupiter Ascending
Kingsman: The Secret Service
Big Hero 6